AFACEREA MEA DE PE EBAY

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 26 ianuarie 2015

Diaspora romaneasca_Afacerea mea de pe eBay

Unii şi-au vândut pisica, alţii frigiderul. Unii fără să vrea, alţii cu bună intenţie. Ce-i drept, indiferent de intenţie, toţi au ieşit cu câştig… în buzunar. Magazinul unde şi-au prezentat în fotografii cât mai atrăgătoare exponatele a fost unul virtual şi destul de cunoscut în Marea Britanie, dar şi în lumea largă: eBay.

Câţiva români stabiliţi pe meleaguri britanice ne-au povestit cum au devenit peste noapte din oameni simpli, mici afacerişti pe internet, dar şi despre succesul pe care l-au avut în momentul în care au început să vândă lucrurile de care nu au mai avut nevoie pe site-urile de profil.

„Merită efortul de a-ţi deschide un magazin virtual pe eBay sau gumtree pentru afacerea ta deja existentă sau poate chiar să o iei de la zero?” Răspunsul îl veți găsi în experienţele acestora sau în răspunsul experţilor în domeniu, povestite pentru Diaspora Românească.

 

 

Totul se poate vinde,

orice se poate cumpăra

 

Din simpli clienţi au devenit peste noapte mici afacerişti. Fără cunoştinţe, planuri şi şedinţe. Li s-a întâmplat unor români stabiliţi în Marea Britanie şi, cine ştie, poate chiar vi s-a întâmplat şi dumneavoastră! Nu este nimic ieşit din comun! Este doar povestea unor tineri care au realizat, abia după ce făcuseră „cumpărăturile online”, că fie nu au cum să mai păstreze ceea ce tocmai au achiziţionat, fie nu li se mai potriveşte. Imediat au găsit soluţia: să le vândă din nou pe site-urile online, cum sunt gumtree sau eBay.

 

O pisică şi o afacere

„Şi acum, după mai bine de o lună de zile, ne mai chinuie gândul că am vândut pisica”, ne povesteşte, cu multe remuşcări, Tavi, un tânăr de 34 de ani din Bucureşti. Amintirile cadoului de Crăciun, pe care l-a cumpărat pentru iubita sa, încă îl mai chinuiesc şi în prezent, asta după ce darul de sub brad, un ghem de blană roşcat, cu ochi albaştri şi pernuţe moi, s-a transformat peste noapte într-o afacere neaşteptată. După ce a pierdut două zile pe internet în căutarea pisicii perfecte, Tavi s-a dus glonţ, în seara de 23 decembrie 2014, să cumpere puiul ginger de la un englez care postase pe gumtree un anunţ însoţit de mai multe fotografii în care spunea că are de vânzare trei pisici.

„Eu lucrez foarte mult, şi câte 14 ore pe zi, iar prietena mea se plângea oarecum că e mereu singură. Am discutat şi ne-am gândit să cumpărăm un animal de companie. Ne-ar fi plăcut un câine, dar necesită foarte multă atenţie şi nu avem timp. Aşa că o pisică era pentru amândoi animalul perfect. Nu trebuie să mergi cu ea la plimbare în fiecare zi, nu trebuie scoasă în parc, doarme toată ziua, stă în casă mai mereu, este jucăuşă, echilibrează energiile din casă (aşa am citit). Exact ce ne doream. Aşa că am vrut să îi fac o surpriză iubitei mele şi înainte de Crăciun cu câteva zile, m-am pornit pe căutat. Am salvat anunţuri, m-am uitat la poze, am trimis mesaje şi în după-amiaza zilei de 23, am găsit un anunţ, pe gumtree, cu trei pisici foarte frumoase, ginger, culoarea aceasta ne doream. Nici nu am stat prea mult să mă gândesc, am sunat şi i-am spus proprietarului că vin să cumpăr una dintre ele. Zis şi făcut. Am ajuns, am luat pisica, am pus-o într-o cutie de pantofi, am oprit la un supermarket, i-am luat mâncare, nisip, o cutie specială pentru a-şi face nevoile. Apoi m-am dus la farmacie şi i-am cumpărat ceva de deparazitare şi am dus-o acasă. Am aşezat-o într-o hârtie colorată şi am pus-o sub brad… Fericire maximă când a văzut-o prietena mea. Ne-am jucat cu ea, i-am dat de mâncare… era un ghem de blană mic şi pufos. Oricine ar fi iubit-o! Sau nu… Ei bine, în noaptea respectivă nu am închis un ochi… a plâns pisica încontinuu. Aşa de tare a plâns că ne-am şi speriat. Ne-am gândit că totuşi era prea mică, avea opt săptămâni, abia putea să mănânce. I-am încălzit lapte, am luat-o în pat. Nimic! Problema noastră cea mai mare era landlord-ul, care locuieşte chiar un etaj mai jos. Este o casă împărţită în două apartamente, iar la parter locuieşte proprietarul. Nu îi cerusem acordul, dar ştiam din discuţii anterioare că nu prea este de acord cu animalele în casă. Bineînţeles că a doua zi de dimineaţă, landlord-ul m-a sunat să mă întrebe dacă nu cumva am auzit şi eu nişte plânsete de pisică… am recunoscut că de la noi se auzeau şi i-am spus că nişte prieteni au lăsat animalul la noi o seară şi că ne cerem scuze”, ne povesteşte tânărul din Bucureşti.

————————————–

„După o noapte în care nu dormisem deloc, nervos pe pisică… încă plângea, am realizat că nu luasem decizia potrivită de a o cumpăra. Aşa că nu aveam ce face… trebuia să o înapoiez. Proprietarul nu a mai răspuns la telefon, iar eu cu pisica nu puteam rămâne. I-am făcut poze şi am pus-o pe gumtree. Atunci am văzut, că fiind înainte de Crăciun, preţurile explodaseră la pisici. Eu o cumpărasem cu 60 de lire şi, uitându-mă la celelalte anunţuri, niciuna nu era mai ieftină de 150 de lire. Am spus că o vând şi eu cu 200 de lire, bani în care era inclus tot ce îi cumpărasem: mâncare, cutie, nisip, coş de dormit.

În trei ore, de când am pus anunţul, cred că am primit peste 20 telefoane şi mesaje. Toţi care sunau mă implorau să păstrez pisica, că vor ajunge în decurs de câteva ore să o ia. Sincer, nu ştiam ce să fac, cum să procedez. Le-am spus: primul venit, primul servit. Îmi suna telefonul încontinuu. Era bătaie pe pisică. În cele din urmă, a venit o doamnă care mai avea o pisică acasă şi a luat-o. Ne-a părut rău, dar nu aveam ce face…”

Tavi, 34 de ani, despre cadoul viu transformat în afacere

————————————–

 

Păreri de rău transformate în idei de viitor

Şi totuşi, imediat după ce s-au văzut din nou singuri, fără plânsete şi scăpaţi de grija landlord-ului, cei doi şi-au dat seama, fără a pune la socoteală remuşcările… că doar ce „încheiaseră” o mică afacere. Cu o zi în urmă cheltuiseră doar 100 de lire, iar acum aveau cu o sută mai mult. „Am îndrăgit atât de mult pisica că ne-au dat lacrimile la amândoi, deşi ştiam că luasem cea mai bună alegere. Cea de a o da. Ne ataşasem în câteva ore de ghemul acela de blană, dar când am realizat că luasem pe ea dublu, am început să glumim între noi”, spune Tavi.

————————————–

„Chiar i-am spus prietenei mele că, gata, mă apuc de vândut pisici. Urmăresc pe internet să le cumpăr mai ieftine, le fac baie, le leg la gât o fundă roşie şi le vând mult mai scump. Atunci am luat-o ca pe o glumă, dar nu se ştie niciodată…”

Tavi

————————————–

 

 

În căutarea unui dressing table…

 

Tot în urmă cu o lună de zile, Daniela, o tânără de 29 de ani din Slobozia, se afla în căutarea unei măsuţe de toaletă (dressing table). Mărturiseşte că iniţial a fost la un pas să achiziţioneze o piesă de mobilier de la IKEA, însă nu a rămas mai deloc impresionată de lucrurile pe care le-a văzut acolo şi a luat în calcul să îşi încerce norocul la târgurile cu lucruri vintage. Însă, nici varianta aceasta nu a pus-o în practică, pentru că a salvat-o chiar aplicaţia de pe telefonul ei: eBay.

„M-am mutat de câteva săptămâni într-un apartament împreună cu alte două prietene. Şi mai nou, am văzut, pentru că am fost la mai multe view-uri (cred că vreo 10-15), că se închiriază case fără mobilă, doar bucătăria utilată, iar restul camerelor goale. Aşa că am avut nevoie de mobilă, de pat, noptiere, şifonier şi bineînţeles, că nu am putut sta fără dressing table. Este locul meu preferat din cameră, unde mă simt cel mai bine, unde am toate bijuteriile, parfumurile, accesoriile de păr, cosmeticele. Îmi place să mă aranjez şi îmi place să îmi cumpăr tot felul de brizbrizuri. Ador să merg pe la târguri cu lucruri vintage şi mereu plec cu ceva de acolo: cercei, colier, eşarfe, inel sau o carte veche. Şi dacă tot m-am mutat şi nu aveam un loc unde să aranjez toate aceste lucruri, m-am decis să îmi cumpăr o măsuţă frumoasă şi cochetă cu oglindă şi sertare. M-am uitat pe la magazine, dar nu am găsit nimic pe sufletul meu. Mă tot gândeam să merg pe la târguri de vechituri, dar un prieten mi-a recomandat eBay-ul. Aveam aplicaţia în telefon, dar nu o folosisem mai deloc. Şi am început să caut. Am văzut că unele măsuţe se puteau cumpăra pe loc, altele erau la bid (licitaţie). Mi-am salvat câteva care îmi plăceau, doar că cele mai multe erau puse la vânzare prin licitaţie. Şi, ce să fac, am început şi eu să licitez. Majoritatea porneau de la 0,99 de pence. Şi puteau ajunge şi la câteva sute de lire”, ne povesteşte Daniela.

————————————–

„Am câştigat licitaţia la una dintre ele, a pornit de la 0,99 şi eu am cumpărat-o cu 33 de lire. Foarte frumoasă şi foarte chic, este destul de cunoscut modelul pe internet – Shabby Chic Bedroom Furniture de la My Sweet Valentine. Am văzut că cele noi costau în jur de 120 de lire, aşa că m-am gândit că am făcut o afacere.”

„Un prieten m-a învăţat cum să procedez cu lucrurile de pe eBay care sunt la licitaţie. Dacă vă place ceva foarte mult şi nu vreţi să pierdeţi acel obiect, puteţi să puneţi o sumă mai mare, ca să fiţi sigur că nu pierdeţi lucrul respectiv. La finalul licitaţiei nu plătiţi suma pe care aţi pus-o dumneavoastră (să spunem 100 de lire), ci suma pe care a licitat-o ultimul licitator.”

Daniela, 29 de ani

————————————–

 

Câştigat, cumpărat şi vândut, tot pe eBay

Numai că socoteala de pe internet nu s-a potrivit cu întreg arsenalul de cosmetice şi accesorii pe care Daniela le deţinea. Tânăra s-a trezit deodată cu o măsuţă de toaletă pe care nu avea cum să o folosească.

„Mi-a plăcut atât de mult modelul că nu am realizat în acele momente că măsuţa respectivă avea doar două sertare mici, iar eu aveam nevoie de mult mai mult spaţiu. Neavând încotro, pentru că nimeni nu o voia, iar în stradă nu aş fi putut să o arunc, am pus-o şi eu la rândul meu înapoi la vânzare pe eBay, asta după ce fratele meu a cumpărat o vopsea specială, a șmirgheluit-o şi a vopsit-o. Arăta mult mai bine decât atunci când o cumpărasem. Şi cum eram în temă, pentru că cercetasem piaţa şi văzusem că astfel de modele se vând cu peste 100 de lire, am zis să îmi încerc norocul şi să o dau şi eu cu 75 de lire. Mai ales că fusese recondiţionată. I-am făcut câteva fotografii şi am pus-o la vânzare pe eBay, tot la licitaţie, de la 0,99 de pence, dar cu rezervă de 75 de lire”, ne povesteşte Daniela.

————————————–

„Sunt mai multe opţiuni de vânzare, pentru cei care nu ştiu cum funcţionează eBay-ul: la preţ fix, la licitaţie – fără rezervă (un fel de… nu contează cu cât se vinde, important este să iau ceva), la licitaţie – cu rezervă (cel care vinde un lucru poate pune ca rezervă suma cu care ar vrea să dea obiectul respectiv, fără ca cei care participă la licitaţie să poată vedea acea sumă) sau mai există un preţ negociabil (şi anume o sumă fixă urmată de posibilitatea dată clientului interesat de a face o ofertă, de exemplu 50 de lire sau Best Offer)”.

Daniela

————————————–

În cele din urmă, tânăra din Slobozia şi-a atins ţinta şi a vândut măsuţa de toaletă cu 42 de lire în plus faţă de preţul cu care a cumpărat-o. Însă tristeţea mare nu a fost faptul că a vândut-o, ci că a rămas la fel cum a fost la început… fără dressing table.

„M-am şi bucurat atunci când am vândut-o, dar să fiu sinceră, m-am simţit oarecum şi cu musca pe căciulă, pentru că o dădusem dublu. Nu aş fi vândut-o cu 75 de lire, dar stând pe eBay atât de multe zile, am văzut măsuţe la fel cu preţuri mult mai mari. Şi mai ales după ce a vopsit-o fratele meu, arăta ca nouă. Acum m-am ales cu bani mai mulţi, dar tot fără dressing table. Am câteva în vizor pe eBay, dar licitaţia se termină în câteva zile, la unele chiar într-o săptămână. Să văd pe care o câştig”, ne spune tânăra de 29 de ani din Slobozia despre mica sa afacere pe care a „încheiat-o” neaşteptat pe internet.

————————————–

„Mare atenţie pentru cei care nu au mai cumpărat lucruri de pe eBay. De cele mai multe ori, obiectele mari necesită colectare de la domiciliul proprietarului. Înainte de a licita un obiect, verificaţi dacă poate fi trimis prin poştă sau dacă necesită să vă deplasaţi (poate fi oriunde în UK, dacă nu selectaţi distanţa la opţiunea Near By).”

Daniela

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!