Afaceri combinate, în familie, afaceri competitive

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Bani, taxe şi beneficii, Poveşti româneşti pe data 6 octombrie 2015

uk_afaceri-in-familie

În căutarea noastră de afaceri românești din Marea Britanie am găsit o familie de antreprenori care deține companii și în Anglia și în România. Ei au îmbinat tipul de servicii oferite pentru a-și micșora costurile, ajutând o firmă prin activitatea celeilalte, pentru a putea oferi prețuri mai competitive.

Deși la prima vedere trasportul de persoane, comerțul alimentar și dezmembrările de mașini nu au prea multe în comun, aceste trei tipuri de afaceri se îmbină foarte bine în planul aplicat de Liviu din Piatra Neamț și familia lui. „Implicați în afacere suntem eu, soția mea, un frate cu soția lui și trei cumnați, frații soției. În Anglia avem o firmă de transport de persoane de aproape șase ani, așa am pornit”, ne spune  Liviu, de 35 de ani.

După ce şi-au format experienţă pe piaţa britanică, românii au început să deschidă magazine alimentare acum un an și câteva luni. La distanță de trei luni, au deschis pe rând trei magazine, în trei orașe: Reading, Manchester şi Coventry. Având o firmă şi în România, antreprenorii s-au obişnuit cu a face naveta între cele două țări:

—————————————

„Locuim și aici, dar mai mult în România, venim, stăm două luni, apoi iar plecăm, având o afacere și în țară facem drumul ăsta de mai multe ori pe an. Trebuie să faci ceva în viață, facem acum cât suntem tineri, acum trebuie să facem un viitor, să ne-așezăm un pic.”

—————————————

Primul magazin alimentar, numit Delicii Românești, a fost deschis in orașul Reading, unde familia din Piatra Neamţ îşi făcuse deja legături cu comunitatea românească. A fost primul magazin cu caracter tradițional din orașul din Berkshire. „Am ales Reading pentru că majoritatea persoanelor, cam în proporție de 70%, pe care le-am adus cu firma de transport locuiesc în Reading. Nu a fost uşor să deschidem primul magazin, pentru că nu ştiam legile de aici şi cum merg lucrurile, dar ne-am descurcat până la urmă. Avem o cumătră aici, are o firmă de curăţenie de vreo 15 ani în Anglia şi ea ne-a ajutat la partea legală şi administrativă cu crearea firmei şi tot ce e necesar”, ne spune românul.

 

„Autoritățile te ajută în Anglia”

Interacțiunea cu autoritățile și administrația locală britanică a fost foarte bună pentru întreprinzătorii români.

—————————————

„N-am avut nicio problemă cu ei, absolut deloc, e foarte bine aici. În comparație cu România… de fapt nici nu se poate compara. Au venit în control când am deschis la început, au văzut că suntem OK și în rest vin foarte rar. Și dacă vin, vin să ne explice, nu să ne dea-n cap. În România mai întâi îți dă amendă și apoi îți spune ce ai de făcut.”

—————————————

Românii s-au orientat să ofere servicii și produse mai ieftine decât se găsesc momentan pe piaţa din Anglia, fiind conștienți de concurenţă. „Am observat că românii din Anglia, chiar dacă au câştiguri bune, tot sunt mai strângători, mai zgârciți. Eu am făcut și șapte ani transport Italia-România și i-am văzut și pe românii de acolo, unde cheltuiau mai fără grijă, aici am văzut că se uită la preț, verifică și compară”, spune Liviu.

Însă atu-ul companiei de comerț este ceva ce patronii deţin deja. Adică firma de transport internaţional. Combinându-le pe amândouă, românii au răspuns unei lipse de pe piaţa de transporturi româno-britanice. „Noi ne-am bazat pe faptul că avem un avantaj: având și firma de transporturi putem să mai livrăm și un pachet la locație. Se adună pachete la magazin, lumea vine şi ne cunoaşte. De acolo încolo prezentăm garanție, și oamenii știu unde să ne găsească. Mai nou, s-au înmulţit foarte tare firmele de transport România – Anglia, când am început noi erau foarte puține. Așa că deschizând magazinul putem oferi și garanţie oamenilor că suntem serioşi şi oamenii au posibilitatea să îşi colecteze de la magazin pachetul primit din țară. Așa putem să ne mărim afacerea pentru că toate la un loc, persoane, pachete, magazin, transport, creează tot mai multe legături”, ne detaliază patronul. Până la urmă, firmele se ajută una pe alta, fiecare câștigând prin existenţa celeilalte. Iar patronul cofirmă că a avut răspuns bun din partea comunității, că românii au fost interesați de soluția lui 2-în-1.

 

„Ne trebuie un om de bază”

În Manchester au deschis al doilea magazin, tot într-o colaborare cu cealaltă firmă: „Am vrut să extindem puțin partea cu transportul, să mărim traseul, așa că ne-am dus spre nord. Acolo am luat și un loc de parcare pentru mașini și apoi am deschis și magazinul pentru că am văzut că sunt români mulți și acolo.”

Având deja experiența unui oraș mai mare, întreprinzătorii au ales să deschidă al treilea magazin în Coventry, unde, dat fiind că prezența românească este mai mare, exista deja un magazin cu produse din țară.

—————————————

„Ne-am orientat de fiecare dată după clienții pe care îi aveam la firma de transporturi. Așa am ajuns și la Coventry, și pe viitor cred că o să ajungem și la Londra. Acolo vrem să încercăm cu un restaurant sau un local gen «împinge tava».”

—————————————

Tot prin îmbinarea și împletirea a mai multor tipuri de servicii antreprenorii plănuiesc să intre și pe piața metropolitană, unde se poate spune că deja există concurență strânsă între afecerile românești. „Prin firma de transport putem să aducem fără costuri marfă direct din România. Fiind la prima mână, deja putem oferi un preţ mult mai mic. Ce ne trebuie este un om de încredere, pentru că nu prea mai avem neamuri pe aici prin Anglia care să aibă grijă de afacere. Noi fiind mai mult în țară, ne trebuie un om de bază aici”, adaugă românul.

În ceea ce privește marfa, antreprenorii lucrează mult cu depozitele din Londra. „Dar când avem transport din ţară aducem produse şi din ţară. Momentan însă nu facem transport special pentru magazin. Când aducem persoane, atunci aducem şi pentru magazin. Altfel am plăti un mijloc de transport separat și nu am mai putea oferi prețul la fel de bun. Așa că încercăm să ne păstrăm scopul de a oferi prețul cel mai bun”, ne mai spune Liviu.

Tot în spiritul combinării activității, românii din Piatra Neamț folosesc și firma din România pentru a reduce costurile. „Avem acasă o firmă de dezmembrări de mașini, pe care le ducem din Anglia acasă. Luăm mașini și microbuze pe care le încărcăm cu pachete și colete pentru România. Le ducem acolo pe platformă pentru că nu mai pot să meargă pe roţi, dar sunt bune de pus pachete în ele. Am încercat să facem una cu alta, astfel încât să meargă mânâ în mână”, mai explică patronul. Făcând bani din două surse în același timp, antreprenorii români pot oferi un preț competitiv, reușind astfel să găsească soluția pe care fiecare afacerist o caută: cum să îți extinzi afacerea.

—————————————

„Pic cu pic facem lac. Până ne îmbogățim, ciugulim. Dar știți cum e, nicăieri nu-i ca acasă. Tot mai bine e la noi.”

Liviu, patron în Anglia și România

—————————————

 

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!