Afaceriști: Legea dării în plată, pericol pentru investiții

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 25 martie 2016

afacerist37_2Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) atrage atenția că adoptarea legii privind darea în plată în forma actuală va afecta încrederea investitorilor, care își vor reduce pe termen lung volumul investițiilor private în economie, cu impact asupra indicatorilor de dezvoltare economică și socială.

Legea dării în plată se aplică doar creditelor pentru locuințe cu garanții imobiliare. Dacă legea intră în vigoare, persoanele care au luat împrumuturi de acest tip pot scăpa de orice plată dacă cedează creditorului locuința cumpărată pe credit.

„CDR apreciază că adoptarea legii în forma actuală ar afecta grav încrederea investitorilor în ce privește respectarea de către România a unor principii fundamentale. Pe termen lung, această slăbire a încrederii se poate concretiza în diminuarea volumului investițiilor private în economie, cu deteriorarea indicatorilor de dezvoltare economică și socială, fapt ce va afecta, în ultimă instanță, calitatea nivelului de trai al cetățenilor”, se arată într-un comunicat al Coaliției, citat de Mediafax.

Reprezentanții organizației apreciază că adoptarea legii în forma actuală ar reprezenta o lovitură dată bunei guvernări în România, generând un impact sistemic negativ.

Totodată, aceștia cer parlamentarilor ca proiectul de lege să fie însoțit de o analiză aprofundată și de un studiu de impact, conform cerințelor legale. Membrii Coaliției mai solicită renunțarea la aplicarea retroactivă a legii, întrucât în sfera civilă actele normative adoptate de Parlament nu pot reglementa decât pentru viitor.

 

Risc pentru Prima Casă

De asemenea, organizația atrage atenția asupra includerii programului Prima Casă în textul legii și a efectelor care decurg. Astfel, statul român va fi exonerat de propriile garanții emise în cadrul programului guvernamental, iar reputația de debitor „credibil” va fi serios afectată.

„Costurile cu datoria publică riscă să crească, afectând echilibrul bugetar, iar în final acestea vor fi suportate de către toți cetățenii din România”, se precizează în comunicat. Coordonarea Coaliției, care reprezintă o inițiativă privată, este asigurată de un consiliu director format din președinții și vice-președinții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei de Comerț Americane în România, (AmCham), Camerei de Comerț Franceze în România (CCIFER), Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL).

Și Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere critic la adresa Legii dării în plată, afirmând că ar putea să o susțină doar dacă sunt operate modificări ample, având în vedere că actuala formă ar putea afecta stabilitatea băncilor, precum și a întregii piețe financiare din România, potrivit News.ro.

Senatorii au adoptat la finele lunii februarie Legea dării în plată cu unanimitate de voturi, care se află în faza reexaminării, însă decizia finală aparține Camerei Deputaților, unde actul normativ urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!