AFAN adresează o scrisoare președintelui României

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 20 martie 2015

574 iohannisAsociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România a adresat o scrisoare preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, prin care îl informează pe şeful statului referitor la situaţia îngrijorătoare a fotbaliştilor români afectaţi de Legea insolvenţei.

„Domnule preşedinte, dorim să vă aducem la cunoştinţă situaţia gravă cu care se confruntă la ora actuală fotbalul românesc şi care afectează, aşa cum vom detalia mai jos, drepturile şi libertăţile fundamentale ale jucătorilor de fotbal, dar şi, în egală măsură, integritatea competiţiei”, se spune în debutul epistolei.

AFAN explică soluţia găsită de cluburile în insolvenţă, care folosesc prevederi din Legea insolvenţei „pentru a se eschiva de la aplicarea sancţiunilor sportive de către comisiile federaţiei naţionale în situaţia în care nu îşi achită obligaţiile contractuale către jucători. (…) Gravitatea situaţiei apare în urma faptului că, deşi neplătit, jucătorul nu poate avea iniţiativa şi dreptul de a înceta contractul cu clubul, lui aplicându-i-se în acest caz sancţiunea sportivă de a nu mai participa la competiţie pentru o perioadă dată. Aşadar, dacă în dreptul muncii este recunoscut lucrătorului dreptul la demisie, drept ce poate fi manifestat oricând, inclusiv în cadrul procedurii insolvenţei, un fotbalist nu are acest drept, indiferent de faptul că nu şi-a mai primit drepturile contractuale şi indiferent de cât a durat această perioadă (de exemplu un an sau mai mult)”.

Concluzia AFAN este următoarea: jucătorii care evoluează la cluburile în insolvenţă sunt considerați ca „legaţi de glie” (demisionează, plătesc despăgubiri contractuale şi îşi pierd dreptul de a se mai legitima la un alt club şi a participa la competiţie), în timp ce clubul poate înceta oricând contractual cu jucătorul în mod unilateral fără o justă cauză şi fără nicio penalizare sportivă sau contractuală! Cum spune AFAN, „efectul indirect, dar imediat, este integritatea competiţiei, respectiv faptul că un club în insolvenţă participă la competiţie fără a i se putea impune respectarea obligaţiilor pe care celelalte cluburi le au”, se mai precizează în scrisoarea adresată lui Iohannis.

AFAN solicită ca şeful statului să intervină în medierea acestei situaţii şi să aibă o poziţie publică prin care să solicite autorităţilor publice îndreptăţite „să facă o corectă aplicare a legii şi a principiilor acesteia, astfel încât interpretarea prevederilor normative să nu părăsească cadrul constituţional instituit de articolele suscitate. În egală măsură, apreciem că se impun a fi susţinute modificări în Legea insolvenţei nr. 85/2014, dar şi în regulamentele federaţiilor sportive naţionale, prin care să se înlăture în mod explicit orice interpretări ale prevederilor acestora care să pună în pericol afectarea drepturilor constituţionale ale sportivilor, reglementate de art. 16 şi art. 41 din Constituţia României”, concluzionează sindicatul mai sus amintit.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!