Afecțiunile coloanei vertebrale

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 29 iulie 2016

Vârsta înaintată, rănile mai vechi și obiceiurile mai puțin sănătoase își pot pune amprenta asupra coloanei vertebrale. În cele ce urmează vom afla mai multe informații despre afecțiunile cel mai des întâlnite.

La fel ca orice altă parte a corpului, și coloana vertebrală trece prin procesul de îmbătrânire. Există unele boli care pot produce dureri ușoare asupra coloanei, printre care putem aminti deteriorarea discului intervertebral, stenoza spinală lombară și spondilolisteză.

Deteriorarea discului intervertebral

Cea mai întâlnită afecțiune la coloană este deteriorarea discului sau osteoartrită. Organismul îmbătrânește în timp, iar discurile se deshidratează sau se usucă și își pierd capacitatea de a amortiza șocurile. Oasele și ligamentele ce alcătuiesc coloana vertebrală devin și ele mai puțin flexibile. Deteriorarea discurilor este o reacție normală a organismului și nu constituie o reală problemă. Problema apare atunci când aceste discuri încep să pună presiune asupra ramificațiilor nervoase din apropiere sau pe măduva spinării.

Stenoza spinală lombară

Un alt rezultat al degenerării coloanei vertebrale este stenoza spinală lombară (LSS). Această boală implică o îngustare a canalului care găzduiește măduva spinării și ramificațiile nervoase.

Deoarece canalul rahidian se reduce, măduva spinării este adesea comprimată în totalitate, și nu doar un singur nerv. Pacienții care suferă de LSS, simt uneori o senzație de slăbiciune și dureri la nivelul picioarelor, o durere surdă în zona lombară a spatelui, înțepături în picioare sau fese atunci când merg sau când stau în picioare. Simptomele LSS apar de obicei la pacienții cu vârsta trecută de 50 de ani.

Spondilolisteză

Degenerarea coloanei poate duce și la apariția unei alte afecțiuni numită spondilolisteză, ce se caracterizează prin alunecarea anterioară a unui corp vertebral față de restul vertebrelor. Mai exact o vertebră se poate deplasa și ieși din aliniamentul celorlalte vertebre adiacente. Ca și la celelalte afecțiuni ale coloanei vertebrale, tratamentul conservator poate alina durerea, cu excepția cazului în care rădăcina nervului este iritată.

Cel mai important lucru de reținut este faptul că există diferite tratamente disponibile în funcție de caracteristicile durerilor de spate. Împreună cu medicul dumneavoastră cu siguranță veți găsi un tratament optim, cel mai potrivit pentru starea dumneavoastră de sănătate.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!