Afişează oare magazinele reduceri reale?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la bani mărunţi pe data 8 decembrie 2014

uk_poundland

Reducerile mari din magazinele online sunt în zilele noastre afaceri importante. Statisticile arată că, la astfel de oferte, clienţii alocă un buget, oricât de mic, cumpărăturilor de chilipiruri. La capătul celălalt, magazinele care afişează reduceri au observat acest lucru şi profită din plin de oportunitate.

Jurnaliştii britanici au apelat la un specialist care a comparat preţurile de pe site-ul celor de la Home Bargains, B&M Homestore şi a celor de la Discount UK pentru a vedea dacă într-adevăr sunt mai ieftine.

 

Oferte sau păcăleli?

Companii ca Poundland, Home Bargains şi B&M Bargains au avut de-a face cu o creştere rapidă în ultimii ani, deşi multe din acestea au fost preluate de manageri ca magazine goale, abandonate de retailerii care au dat faliment în timpul recesiunii. Un reprezentant în domeniul economiilor a realizat o listă a preţurilor din trei mari magazine care oferă reduceri în Marea Britanie. Cele trei lanţuri alese pentru test au fost Discount UK, B&M Homestore şi Home Bargains. Care este comparaţia dintre preţurile afişate de aceste magazine şi restul shop-urilor? Sunt reducerile atât de bune precum pretind aceste magazine? Acestea au fost întrebările la care specialistul în domeniul economiilor a dorit să afle răspunsurile.

 

Home Bargains

Primul pe listă a fost Home Bargains, un magazin plin cu tot felul de produse promiţătoare, după sloganul „top brands, bottom prices” – „branduri de top, la preţuri de jos”. Magazinul este unul încărcat de diferite stocuri, de la alimente şi bunuri de uz casnic până la jucării şi materiale de arte. Odată ce a păşit în interior, specialistul a realizat că magazinul era plin de clienţi care erau în căutare de decoraţiuni pentru Crăciun şi jucării pentru copii. Toţi plecau de la casa de marcat cu pungi enorme încărcate cu tot felul de produse. Astfel că a comparat preţurile din Home Bargains cu cele de la Asda, un shop care este destul de ieftin pentru majoritatea consumatorilor din Marea Britanie. A făcut o selecţie aleatorie a produselor necesare în orice casă. Iată rezultatele.

PRODUS Home Bargains ASDA Diferenţe
Ciocolată cu lapte Cadbury £3.99 £5 £1.01
Cremă de baie £0.99 £1 1p
Detergent 2in1 Bold £5.99 £8 £2.01
Pastă de dinţi Colgate 100 ml £1 £1 Nicio diferenţă

*Preţurile au fost analizate în data de 4.11.2014

După cum se vede în lista preţurilor comparate, la cele câteva produse, de către specialistul în domeniul economiilor, supermarketul are preţuri fie mai mari, fie la fel faţă de magazinul care afişează oferte. Pontul este să cumpăraţi astfel de lucruri din magazinele care au reduceri, în timp ce alte produse mai mari să le căutaţi pe site-urile online ale lanţurilor  de magazine care afişează oferte. 

————————————–

„După aceste comparaţii, cutreierând magazinele, dar şi site-urile online, am descoperit că perechea de ciorapi pe care o cumpăr de Crăciun copiilor mei cu £4.19 se află la preţul de £1.99. Tot în magazine am găsit un pachet de 200 de bucăţi de Lego –Mega Bloks – la preţul de £9,99, care înseamnă o bună afacere pentru mine. Nici online nu am găsit un preţ mai bun decât acesta. În cele din urmă, m-am străduit să găsesc şi un set Peppa Pig Big Day Out la un preţ bun. Potrivit magazinelor, preţul de vânzare al setului era de £44.99, dar se vindeau cu £22.99. Am găsit acelaşi produs şi în alte magazine la preţul de £24.99.”

Specialist în salvarea economiilor

————————————–

 

Discount UK

Următorul pe lista comparaţiilor a fost Discount UK, care le promite clienţilor săi „big brands, big discounts, big savings” – „mari branduri, mari reduceri, mari economii”. Magazinul face parte din aceeaşi familie care a lansat Poundworld şi care a crescut considerabil din 2010, cu peste 30 de magazine în Marea Britanie, dar şi cu altele pe cale să apară.  Stocul produselor din acest magazin a fost unul destul de ridicat, spune specialistul care s-a ocupat de compararea preţurilor. De data aceasta a ales să facă diferenţa de preţuri cu Tesco.

PRODUS

Discount UK

Tesco Diferenţe
Șerveţele Andrex (42 buc) £1 £1.85 85p
Hula Hoops (7 pachete) £1 £1 Nicio diferenţă
12 San Miguel £7.99 £9 £1.01
72 Weetabix

£3.99

£5.69 £1.7

*Preţurile au fost analizate în data de 4.11.2014

————————————–

„Tot la Discount UK, am găsit detergentul de vase 90 Finish Classic dishwasher tablets la preţul de £7.99, dar fără a putea fi comparat cu Tesco, unde era pe stoc un produs similar cu aromă de lămâie la 16 lire. Amazon oferea acest detergent de vase cu lămâie, aceeaşi cantitate, la preţul de £13.54.”

Specialist în salvarea economiilor

————————————–

 

B&M Homestore

Acest lanţ pretinde că deţine una dintre cele mai rapide creşteri pe piaţa din Marea Britanie din ultimii ani şi că are peste trei milioane de clienţi săptămânal. Specialistul nostru spune că a găsit în acest magazin o mai mare varietate de alimente decât în celelalte două. De data aceasta a comparat preţurile câtorva produse cu preţurile din Sainsbury’s.

PRODUS

B&M Homestore Sainsbury’s Diferenţe
Heinz Ketchup £1.99 (800 gr) £2 (700 gr) n/a
Chipsuri Walker (20 bucăţi) £2.49 £4 £1.51
San Miguel (4 pachete) £3.49 £5 £1.51
Persil – detergent lichid de vase 89p £1 11p
Plăcintă cu carne (6 bucăţi) 69p £1 31p
Calpol – Sirop £2.79 £3.15

36p

*Preţurile au fost analizate în data de 4.11.2014

————————————–

Cum vi se pare ideea de a consuma un produs

cu câteva zile înainte să expire?

 

„Ori de câte ori am vorbit cu entuziasm despre preţurile în magazine care conţin discount, oamenii sugerează că produsele sunt aproape de termenul de a expira, este oare adevărat? Ei bine, este cu siguranţă adevărat că datele de pe câteva produse comestibile erau la limită. Chiar m-am uitat la câteva produse în ASDA şi am remarcat acest aspect. Cu toate acestea, familia mea nu ar avea nicio problemă să mănânce un produs care ar expira în ziua următoare, de exemplu. Cât despre lucrurile de Crăciun, cu siguranţă, cu o zi înainte de marea zi, preţurile ar scădea considerabil. În concluzie, majoritatea produselor aflate la reduceri nu au nevoie de o dată la care ar expira. Eu sunt bucuros că îmi pot face stocuri de lucruri neperisabile, cum ar fi aparate de ras, detergent de haine, role de hârtie de bucătărie, lucruri pentru care nu aş putea să îmi fac griji că au stat prea mult într-un magazin.”

Specialist în salvarea economiilor

————————————–

 

Se pot face economii în timpul reducerilor?

Sigur că da, este de părere specialistul în salvarea economiilor. „Acum că am văzut pe pielea mea că un produs aflat la reduceri poate fi cu adevărat mai ieftin, ştiu că un discount nu înseamnă doar ceva bun pe piaţă. În orice caz, atunci când voi vedea oferte la un magazin, cu siguranţă voi avea încredere în reducerile lor şi îmi voi umple căruciorul cu de toate”, spune acelaşi specialist.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!