Află dacă ești angajat sau self-employed

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă pe data 31 decembrie 2015

angajat sau self-employed

Statutul de angajat sau de self-employed depinde de termenii şi condiţiile în care vă desfăşuraţi activitatea. Este deosebit de important să vă cunoaşteţi statutul de angajare, datorită faptului că acesta afectează drepturile şi beneficiile personale şi modul în care plătiţi taxe şi National Insurance.

 

Verificări de rutină pentru a vă decide

Puteţi să vă determinaţi statutul activităţii prestate punând câteva întrebări directe vizavi de acesta.

Probabil sunteţi self-employed dacă:

 • vă conduceţi propria afacere şi sunteţi responsabil de eşecul sau reuşita acesteia;
 • aveţi mai mulţi clienţi în acelaşi timp;
 • puteţi decide cum, unde şi când vă faceţi treaba;
 • sunteţi liber să angajaţi alte persoane pentru a face munca dumneavoastră sau pentru a vă ajuta cu propriile cheltuieli;
 • puneţi la dispoziţie necesarul executării muncii la care v-aţi angajat.

Probabil sunteţi angajat dacă:

 • trebuie să faceţi personal munca respectivă;
 • lucraţi pentru o anumită persoană, care este responsabilă pentru ceea ce faceţi şi îşi asumă riscurile afacerii;
 • vi se poate spune unde, când şi cum să vă faceţi treaba;
 • trebuie să lucraţi pe baza unor perioade orare stabilite;
 • sunteţi plătit regulat pe baza orelor lucrate şi sunteţi plătit şi pentru orele suplimentare – chiar dacă activitatea este una de tip part-time, tot statut de angajat veţi avea.

Puteţi fi angajat şi self-employed în acelaşi timp, lucrând pentru un angajator în timpul zilei şi conducând-vă seara propria afacere. Gândiţi-vă separat la fiecare contract – puteţi afla că sunteţi self-employed într-unul şi angajat în celălalt.

Dacă nu sunteţi sigur, puteţi întreba un membru al Employment Support Team sau la sediul local al Tax Office. Nu există o definiţie legală a statutului de angajatul sau self-employed, aşa că dacă există un dubiu referitor la statut, decizia trebuia luată pe baza unor experienţe şi judecăţi anterioare, lucru cunoscut sub numele de „case law”.

Fie că sunteţi angajat sau desfăşuraţi o activitate independentă depinde de acordurile dumneavoastră de lucru, acest lucru urmând a fi reliefat de contract sau de o combinaţie a ambelor.

Informaţii suplimentare puteţi afla de la:

 • hmrc.gov.uk/employment-status/index.htm;
 • http://search2.hmrc.gov.uk/kbroker/hmrc/locator/locator.jsp;
 • https://www.gov.uk/business-legal-structures;
 • https://www.gov.uk/check-if-you-need-a-tax-return.

 

Dacă sunteţi self-employed

Dacă aveţi acest statut, atunci sunteţi responsabil pentru propria fiscalitate şi pentru contribuţiile National Insurance. Acest lucru înseamnă că va trebui să-i înştiinţaţi pe cei de la HMRC, prin intermediul unui formular de impozitare, de veniturile pe care le aveţi.

Trebuie să vă înregistraţi la HMRC într-o perioadă de maximum 3 luni de zile de la începerea activităţii, altfel veţi fi pasibil de amendă. Puteţi descărca un formular de înregistrare de la site-ul HMRC folosind link-ul din paranteză (https://www.gov.uk/new-business-register-for-tax), sau vă puteţi înscrie sunând la Newly Self-employed Helpline 0300 200 3310 (08:00-20:00 de luni până vineri şi 08:00-16:00 sâmbăta).

Depinzând de tipul de contribuţii National Insurance pe care le plătiţi, puteţi pierde dreptul la anumite beneficii, plăţi legale, drepturi ale angajatului şi pensii de stat.

 

Dacă sunteţi angajat

Dacă sunteţi angajat, atunci angajatorul dumneavoastră este responsabil pentru deducerile fiscale necesare şi pentru plata contribuţiilor naţionale şi de asigurare, prin intermediul sistemului PAYE (Pay As You Earn).

De asemenea, aveţi dreptul la anumite beneficii, cum ar fi cele legate de maternitate sau de concediul de paternitate, de concedii medicale, Jobseeker’s Allowance (ajutor de şomaj) dacă vă veţi pierde locul de muncă şi de pensie de stat în clipa în care vă veţi retrage din activitate.

Autor articol: Liviu Untaru
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Află dacă ești angajat sau self-employed”

 1. Ungur Nicoleta Elena Spune:

  Bristol Totterdown,21 Busy Park

Spune-ti si tu parerea!