AFP: Evaziunea fiscală distruge România și trage în jos economia

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 28 august 2014

Un raport recent al Comitetului Consiliului Europei împotriva spălării capitalurilor (MONEYVAL) arată că economia subterană reprezintă 28,4% din Produsul Intern Brut al României în 2013, respectiv aproape 40 miliarde de euro.

Evaziunea fiscală distruge esența României și trage în jos economia țării, una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană (UE), în ciuda efortului pe care îl depune pentru a recupera terenul pierdut în fața celorlalte state membre, se arată într-o analiză a Asociației France Presse. „Evaziunea fiscală, în creștere în România, reprezintă un risc pentru securitatea națională”, a declarat pentru AFP economistul Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Parlamentul European estimează că evaziunea fiscală în rândul celor 28 de state membre valorează un trilion de euro pe an, cele mai afectate fiind România și Bulgaria. Economia subterană reprezintă o pătrime din activitatea economică, iar un sfert dintre români lucrează la negru. Dacă aceste activități ar fi taxate conform legii, atunci încasările la stat s-ar dubla, se arată în analiza AFP, citată de nation.com.pk.

Veniturile puține la buget înseamnă condiții proaste în spitale, pacienți fără acces la tratamentele de bază și scoli fără căldură și apă curentă. Ionuț Dumitru susține că acesta este unul din lucrurile care trage în jos sistemul educațional din țara noastră. „Sacrificarea sănătății și educației unui popor înseamnă sacrificarea viitorului său”, a adăugat Dumitru. 

Consiliul Fiscal arată că 1,45 milioane de români munceau la negru în 2012, adică respectiv 23% din numărul total de angajați, iar cel mai afectat sector este cel al construcțiilor. În condițiile în care promisiunea de a limita evaziunea întârzie să se materializeze, Bucureștiul a obținut un împrumut de 70 milioane de euro de la Banca Mondială pentru îmbunătățirea sistemului de colectare a impozitelor, dotând Fiscul cu un sistem informatic integrat.

Dumitru consideră că autoritățile ar trebui în special să cheltuiască mai transparent banii publici pentru a stimula contribuabilii să-și plătească impozitele. „Când văd calitatea dezolantă a serviciilor sociale, oamenii au tendința să se întrebe: pentru ce să plătesc impozite când nu primesc nimic în schimb?”

 

Scheme de fraudare

AFP scrie că pentru a lupta cu acest fenomen, România a înființat o Direcție Antifraudă, în 2013, care se află sub auspiciul Fiscului, publicația amintind și un caz „impresionant” de evaziune fiscală. Treizeci de cetățeni turci, iordanieni și români au creat 58 de firme fantomă pentru a scăpa de plata TVA, după ce au livrat produse de 100 milioane de euro. 12 dintre ei au fost arestați. Similar, într-un alt caz, 22 de români și chinezi au format un lanț de 15 societăți frauduloase, care efectuau tranzacții succesive, pentru care nu plăteau TVA-ul.

Metodele prin care este fraudat sistemul devin din ce în ce mai sofisticate, a adăugat procurorul șef al parchetului însărcinat cu criminalitatea organizată și terorismul (DIICOT), Alina Bica. Doar în 2013, DIICOT a trimis în fața justiției 659 de persoane și a constatat fraude fiscale estimate la peste 200 milioane de euro. AFP amintește că frauda „atinge” și personalul instituțiilor care ar fi trebuit să lupte cu acest fenomen, amintind cazul lui Sorin Blejnar, fostul șef al Fiscului, care a ajuns în spatele gratiilor din cauza a două dosare de evaziune.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!