AFP: „Kovesi și Stanciu, doamnele de fier din justiția românească”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 26 iunie 2015

 Una conduce parchetul anticorupție (DNA), cealaltă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și fac să tremure clasa politică românească, vizată de o ofensivă ce atinge vârful puterii, scrie AFP, citată de Le Populaire, într-un amplu articol în care Laura Kovesi și Livia Stanciu sunt descrise ca doamnele de fier din România care luptă împotriva corupției.

În ultimii ani, zeci de foști miniștri, deputați, senatori și magistrați au fost urmăriți și condamnați pentru corupție. La începutul lunii iunie, un anunț a avut efect de bombă și a aruncat România în criză politică, scrie sursa citată. DNA a dezvăluit că a început urmărirea penală împotriva premierului social-democrat Victor Ponta pentru fals, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, precum și conflict de interese.

Vârf de lance în cruciada contra corupției este Laura Kovesi, 42 de ani, fostă campioană de baschet, cu o enormă determinare. „Procurorii nu vor da înapoi, dacă trebuie să aresteze o mie de persoane care încalcă legea, vor aresta o mie de persoane”, a declarat aceasta recent, adăugând că nu se va lăsa intimidată, în pofida presiunilor la care e supusă.

În 2014, a primit un premiu acordat de Departamentul american de Stat pentru „femeile curajoase din întreaga lume” pentru „rolul său crucial în reforma Justiției”. După mai multe derapaje în ultimii ani, Ambasada SUA la București și alte reprezentanțe diplomatice occidentale veghează asupra respectării independenței justiției și statului de drept în România. „Am o misiune de îndeplinit și pentru mine, asta este cel mai important”, a subliniat Kovesi.

Bilanțul său a propulsat DNA printre instituțiile cu cea mai mare încredere în ochii românilor. Însă politicienii nu împărtășesc același entuziasm: în ultimele săptămâni s-au multiplicat apelurile la demisia celor două „doamne de fier”, amintește sursa citată. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a îndemnat pe șeful statului, Klaus Iohannis, să utilizeze „instrumentele constituționale și legale pentru a le îndepărta pe Stanciu și Kovesi din funcțiile pe care le ocupă”. El și-a justificat cererea printr-un caz izolat, deși regretabil: menținerea în detenție provizorie, timp de șase luni, a unei femei acuzate de Stanciu de șantaj, care a fost în cele din urmă achitată. „N-am niciun motiv să demisionez”, a replicat șefa ICCJ.

„La 58 de ani, această femeie francă este unul dintre magistrații cei mai respectați din România”, scrie sursa citată. Fost procuror în Galați, ea se declară mândră că a trecut prin toate eșaloanele sistemului judiciar. „De când a fost aleasă în fruntea celei mai înalte instanțe a țării, în 2010, numărul de condamnări pentru corupție la nivel înalt a progresat puternic, inclusiv în cazurile care au trenat ani de zile”, scriu jurnaliștii francezi. În 2012, Stanciu a devenit oaia neagră a social-democraților după ce l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe fostul premier Adrian Năstase. Acest verdict împotriva unui bărbat care se considera de neatins a marcat un punct de cotitură în istoria post-comunistă a României.

Ca și Laura Kovesi, se declară neobosită: „Tot ce fac fac cu devotament și pasiune (…) și fără să renunț la bună-credință”, declara ea într-un interviu acordat AFP în 2014.

Înainte de prezidențialele din noiembrie, câștigate de Iohannis mulțumită unei campanii axate pe lupta împotriva corupției, Stanciu a avertizat cu privire la amenințările la adresa Justiției. „Această așa-zisă ireversibilitate a reformelor poate fi revizuită în două zile”, a declarat Stanciu. Mai multe tentative în aceste ultime luni ale aleșilor majorității de stânga de a restrânge puterile DNA și de a pune la adăpost politicienii par a-i confirma temerile, încheie sursa citată.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!