Agenda unui consilier

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 5 mai 2014

Patru români candidează la alegerile locale din Londra. Ei au șanse să devină consilieri, ceea ce nu pare mare lucru, dar spune mult despre o anume normalitate. Însăși ideea că românii au dreptul de a candida, ca orice alt cetățean european, alungă obsesia discriminării etnice de care ne plângem adeseori.

Dar greutatea acestor candidaturi nu stă în drepturile egale ale românilor cu orice alți cetățeni cărora le trece prin cap să participe la alegeri. Ea stă în problematica reală cu care se confruntă viitorii consilieri, surprinzător de asemănătoare cu cea din România. Românul care candidează pentru zona Dudden Hill, de exemplu, are de rezolvat probleme de genul: străzile sunt proaste și murdare; resursele financiare sunt prost gestionate; lipsa siguranței cetățenilor pe străzi; șase biblioteci închise, care ar trebui repuse în funcțiune. Ni se pare că această agendă de „reparații” s-ar putea referi la capitala Marii Britanii? Dacă n-am ști că așa e, ne-am gândi la cine știe ce sătuc prăpădit de prin România sau cel mult la vreun târgușor de provincie care, pe vremuri, mai avea oarece croială, ba chiar și oameni care să citească o carte, dar acum a ajuns în paragină. Un aer de tristețe și dezolare străbate aceste mici proiecte ale candidatului nostru, care își propune să încheie o perioadă absolut inexplicabilă din viața cartierului său. O perioadă în care șase biblioteci se închid, iar străzile sunt pline de gropi, adică o față cam greu vizibilă a Londrei, care trebuie re-machiată urgent.

Odată cu intrarea în competiția pentru un fotoliu de consilier local, se mai schimbă, însă, și alte lucruri. În marea comunitate locală se consolidează și comunitatea mai mică, a românilor care locuiesc în zonă. Un consilier devine din ce în ce mai semnificativ nu doar prin votul său în ședințe, ci mai ales prin relațiile pe care și le construiește, prin ajutorul pe care îl poate oferi. Este un liant. Candidatul nostru din Grove Green are, la rândul lui, o altă agendă. Vede, dincolo de acțiunile lui, o fărâmă din imaginea României. Și, în același timp, se simte dator să dea ceva, la rândul lui, țării în care se află acum. Din această perspectivă, agenda unui viitor consilier local român în UK este extrem de vastă. El are de gestionat mizeria de pe stradă, coeziunea comunității în jurul unor proiecte și, mai departe, fărâma aceea de imagine a României care se întrezărește imediat ce ridicăm privirile spre lume. O agendă grea. Dar frumoasă.

Autor articol: Radu Ciobotea

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!