Agențiile de turism, suspectate de înțelegeri ascunse

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 22 aprilie 2016

Consiliul Concurenței a anunțat că investighează o posibilă încălcare a regulilor de concurență pe piața comercializării produselor turistice și a pachetelor de servicii turistice prin agenții de turism, după o sesizare anonimă. Autoritatea suspectează agențiile de turism că își coordonează politicile comerciale în scopul impunerii unui nivel minim de preț de vânzare a pachetelor turistice, relatează News.ro.

Este prima investigație declanșată de către autoritatea anti-monopol pe această piață. Consiliul Concurenței a declanșat investigația în urma unor informații primite printr-o sesizare anonimă înregistrată pe Platforma avertizorilor de concurență.

„Autoritatea de concurență suspectează agențiile de turism că își coordonează politicile comerciale în scopul impunerii unui nivel minim de preț de vânzare a produselor turistice și/sau pachetelor de servicii turistice și al menținerii unui status-quo pe piață, începând cu anul 2013”, a precizat Consiliul Concurenței, printr-un comunicat.

Platforma avertizorilor de concurență reprezintă un instrument care asigură anonimatul persoanelor care doresc să comunice Consiliului Concurenței informații referitoare la activitățile de tip cartel ale unor companii.

Consiliul Concurenței a efectuat deja inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor agenții de turism, iar documentele ridicate în cadrul acestor inspecții se află în prezent în analiza autorității.

„Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial. Efectuarea acestor inspecții nu reprezintă o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește vinovăția companiilor investigate și nici în ceea ce privește rezultatul final al investigației declanșate”, a menționat autoritatea anti-monopol.

Potrivit operatorilor din piață, în prezent pe piața românească sunt între 1.000 și 2.000 de agenții de turism. Piața este dominată în special de cinci companii: Eurolines, Perfect Tour, Christian Tour, Eximtour și Happy Tour.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!