Agricultorii, dependenți de sapă

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 decembrie 2014

Mai mult de 500.000 de agricultori, respectiv peste jumătate din totalul fermierilor români, lucrează şi acum pământul cu sapa. România este ţara din UE cu cea mai mică rată de mecanizare în agricultură.

 „Cel puţin jumătate de milion de români care primesc subvenţii pentru agricultură în acest moment lucrează pământul cu sapa. Suprafeţele sunt mici, veniturile sunt mici, iar accesul la imputuri – seminţe, protecţia plantelor – este ca şi inexistent. Ei trăiesc din ceea ce cultivă cu sapa la limita subzistenţei”, a spus Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, citat de Mediafax.

Jurconi spune că mulţi dintre fermierii care lucrează pământul cu sapa au între 1-3 hectare şi nu au suficiente resurse financiare pentru a plăti mecanizarea.

Ponderea mare a muncii manuale în agricultură este reflectată şi în activitatea distribuitorilor de unelte. Oficialul federaţiei spune că în mediul rural există mulţi furnizori de unelte, care nu şi-au restrâns activitatea în ultimii ani.

„Furnizorii de sape şi unelte de genul ăsta – sape, greble, furci – trăiesc foarte bine şi nu sunt pe cale de dispariţie. În străinătate, oamenii folosesc sapele doar ca hobby. În rest, toată agricultura este mecanizată. Chiar şi Bulgaria este mai mecanizată decât noi. La ei, cei care lucrează cu sapa sunt puţini, iar importanţi sunt agricultorii mari şi medii. La noi, în schimb, sunt mulţi cei care au suprafeţe mici şi le lucrează manual”, a mai spus Jurconi.

Potrivit datelor APIA, în România sunt înregistraţi aproximativ un milion de fermieri.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!