Agricultura britanica, dependenta de est-europeni

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 28 iulie 2013

Agricultura britanica nu ar functiona fara forta de munca asigurata in prezent de imigrantii est-europeni in fermele de pe intinsul regatului. Aceasta este opinia lui David Richardson, un fermier care detine, impreuna cu familia sa, aproximativ 400 ha de teren arabil in Norfolk, comitat din estul Angliei.

Multi cetateni britanici isi exprima ingrijorarea fata de numarul mare de imigranti stabiliti in Regatul Unit in ultimii ani, dar putini dintre ei isi dau seama ca fermele britanice nu ar functiona fara forta de munca asigurata de lucratorii est-europeni, sustine fermierul David Richardson. El a scris in acest sens un articol, aparut la 20 iulie in Farmers Weekly, cea mai cunoscuta publicatie a fermierilor din UK.

Problemele expuse de Richardson cu privire la importanta imigrantilor est-europeni pentru agricultura britanica nu au fost preluate in editiile celor mai importante publicatii care apar la Londra.

 

Adevarul despre est-europeni

„Unele ziare au mers prea departe”, afirma fermierul David Richardson in editia din 20 iulie a publicatiei Farmers Weekly, referindu-se la beneficiile aduse de imigrantii est-europeni agriculturii britanice, in ciuda campaniei negative vehiculate prin mass-media britanica impotriva lor. „Chiar si imigrantii care traiesc si muncesc legal in aceasta tara sunt criticati. Acestia sunt acuzati ca ne suprasolicita spitalele sau ne ocupa casele. In acelasi timp, femeile imigrante sunt considerate vinovate pentru natalitatea in crestere si pentru aglomeratia din sectiile maternale. Iar copiii lor ne «inunda» scolile fara sa vorbeasca suficient de bine limba engleza. Si tot imigrantii sunt cei care obstructioneaza accesul populatiei autohtone la locuri de munca ori contribuie la intensificarea infractionalitatii. Cresterea somajului si insecuritatea sociala din Regatul Unit li se datoreaza, in consecinta, exclusiv strainilor din aceasta tara, conform mass-mediei britanice”, observa fermierul englez.

Realitatea pe care o traiesc agricultorii din Marea Britanie cand vine vorba de imigratie este total diferita de cea prezentata de jurnalisti, arata in continuare David Richardson. El si-a sustinut afirmatiile relatand situatia unei ferme zootehnice din sudul Tarii Galilor. In cadrul acesteia, aproximativ 1.200 de vaci sunt mulse de trei ori pe zi. Si toti cei care muncesc la aceasta ferma sunt polonezi. „L-am intrebat pe proprietar de ce a apelat exclusiv la est-europeni pentru a face aceasta munca. Mi-a raspuns ca nu a gasit forta de munca autohtona disponibila si ca polonezii isi fac treaba excelent”, mai spune Richardson. Iar exemplele sale continua…

Unul dintre cei mai apreciati si recunoscuti cultivatori de sparanghel din estul Angliei isi realizeaza productia apeland anual la aproximativ 80 de lucratori agricoli bulgari, conform declaratiilor fermierului David Richardson. „Daca ar trebui sa renunt la est-europeni, nu as putea sa continui, iar ferma nu ar mai avea niciun viitor. Am incercat sa ii inlocuiesc pe bulgari cu localnici, dar nu am gasit oameni care sa poata face aceasta munca”, a sustinut detinatorul fermei, citat in Farmers Weekly.

Aceeasi parere a fost impartasita de un alt fermier care s-a specializat in cultivarea salatei. Si el recunoaste ca toate lucrarile agricole necesare de-a lungul anului in ferma sa sunt facute de oameni veniti din tarile fostului bloc comunist, care au aderat in ultimii ani la Uniunea Europeana.

„De fapt, o realitate similara poate fi intalnita la numeroase alte ferme agricole care functioneaza in intreaga Marea Britanie”, concluzioneaza David Richardson, autorul articolului din revista Farmers Weekly.

 

Semnal de alarma pentru agricultorii britanici

Orasul Boston din comitatul Lincolnshire situat in nord-estul Angliei este considerat localitatea cu proportia cea mai mare de rezidenti est-europeni de pe teritoriul Angliei. Din populatia totala de aproximativ 55.000 de locuitori, aproximativ 7.000 provin din Polonia, Lituania, Letonia sau Romania. Putin mai la sud, in Swaffham, comitatul Horfolk, traiesc, de asemenea, numerosi imigranti est-europeni. Cei mai multi dintre ei muncesc in agricultura, la cultivarea legumelor si fructelor, in fermele din jurul celor doua asezari urbane, conform saptamanalului Farmers Weekly.

„Problema agriculturii britanice este ca, la un moment dat, economiile din tarile aflate in estul continentului european isi vor reveni. Si atunci, multi dintre cei care muncesc acum in fermele britanice se vor intoarce in tarile lor”, apreciaza fermierul David Richardson, autorul unui articol despre importanta fortei de munca a imigrantilor in agricultura Regatului Unit.

„Cand acest fenomen se va amplifica, vom asista la un flux invers, de est-europeni care parasesc Marea Britanie. Se pune insa intrebarea: Cine va face munca pe care acesti oameni o fac in prezent?”, avertizeaza fermierul.

El subliniaza ca se depun deja eforturi in scopul atragerii tinerilor localnici in colegii specializate pentru a pregati lucratori fermieri. „Rezultatele acestor selectii nu au succes insa. Foarte putini candidati se inscriu la aceste colegii, in timp ce cererea pe piata muncii este mult mai mare. In plus, tinerii sunt mai degraba interesati de management si functii de conducere decat de munca in agricultura. Totusi, trebuie gasite cat mai urgent solutii pentru a-i convinge pe britanicii tineri sa isi desfasoare activitatea in ferme. In caz contrar, productivitatea in agricultura va scadea tot mai mult, in urmatorii ani”, crede fermierul David Richardson.

————————————–

„Muncesc de dimineata pana seara la cules de zmeura. Ne sculam cu noaptea in cap, la ora 4:00, si ne intoarcem aproape pe inserat, la ora 7:00. Suntem cateva sute de oameni, majoritatea romani si bulgari, cazati in rulote. Lucram si sambata si duminica, doar marti ni se da cate o zi libera… E munca grea, stau mai mult aplecat si castig in jur de 50 de lire pe zi.”

Viorel Ene, un roman de 20 de ani care lucreaza la o ferma din Maidstone, Kent (sud-estul Angliei)

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!