Ai nostri tineri…

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 30 mai 2010

Ai nostri tineri invata oriunde si, mai ales, lucreaza oriunde in afara tarii. Aceasta nu este totdeauna o optiune, ci un sacrificiu. Ei nu se imbogatesc, ci incearca sa supravietuiasca. Nu aleg strainatatea, ci se refugiaza acolo, asteptand vremuri mai bune. Unii sunt descurajati de criza economica, aflata la apogeu in Romania; altii sunt descurajati de mediatizarea crizei, aflata si ea la apogeu. Subiect predilect al presei romanesti, criza este amplificata de toate mijloacele media, ajungand sa devina obsesie chiar si pentru cei care nu sunt afectati de ea. Si exista destule domenii care infloresc binisor pe spatele crizei. In aceasta haotica miscare generata de spaima zilei de maine, nu avem imaginea clara a efectelor crizei, nici pe cea a oportunitatilor reale. In panica iscata de aceasta situatie, miturile se formeaza instantaneu, iar realitatile intarzie sa prinda contur. Stirile economice clare sunt, parca, inabusite de o perdea de pasla, in vreme ce stirile catastrofale ajung peste tot, pe aripa unui vant nebun care poarta iute ca gandul doar vestile rele.

Oricum ar sta lucrurile in universul framantat al informatiilor de presa, este cert ca numarul somerilor romani cu studii superioare creste vertiginos, ca si cel al beneficiarilor de contracte de munca in strainatate. Intre cele doua categorii este o legatura directa, fiindca, odata deveniti someri in tara, tinerii cauta o solutie dincolo de frontiere. Mai exact, dincolo de frontiera de Vest. Noua mii de tineri abia au terminat facultatea anul trecut, ca au si ajuns sa ceara ajutor de somaj statului roman. Pe de alta parte, peste 20.000 de romani au obtinut contracte de munca in diverse state europene, doar in primele doua luni ale lui 2010. Ultima cifra devine si mai graitoare daca ne amintim ca in primul trimestru al anului trecut doar 1.022 de romani au obtinut contracte de munca in state europene. Fiind vorba de cifre furnizate de o singura retea (Eures), este greu sa estimam numarul total al plecarilor la munca dinspre Romania spre Vest. Ce-i drept, Vestul acesta e unul inferior ca nivel de pregatire. Tineri absolventi ai facultatilor romanesti prefera contractele de lucrator in agricultura, de „expozanti”, de receptioneri, liftieri sau bagajisti de hotel, de femeie de serviciu sau, in cazul cel mai spectaculos, de chelner. Specialisti in fizica nucleara cara bagajele prin hoteluri, tineri cu aptitudini de critici de arta sau de ingineri electronisti culeg cartofi si conopida, medici chirurgi pun tencuiala si prepara mortarul, si asta daca au noroc.

Nu e doar criza, e o rasturnare a valorilor care nu poate dura la infinit. Deocamdata, ne lipsesc informatiile si increderea. In ambele este vorba, in esenta, despre adevar.

Autor articol: Radu Ciobotea
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!