Ai pe cineva în vizită? £10 pe noapte, please!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Locuinţe, UK la zi pe data 31 ianuarie 2016

uk_pounds2

Pe o piaţă imobiliară londoneză de-a dreptul scăpată de sub control, ce chiriaş se mai poate gândi că are perna de sub cap asigurată? Unele agenţii imobiliare şi unii proprietari de flat-uri, văzându-se asaltaţi de mulţimea de chiriaşi, îi pedepsesc pe aceştia fără milă. Ultima găselniţă: dacă aduci pe cineva în vizită, trebuie să plăteşti £10 pe noapte, la care se adaugă taxe pe alte servicii, cum ar fi spălatul rufelor.

Potrivit metro.co.uk şi The Guardian, chiriaşii din Londra se întâlnesc tot mai des cu situaţii de-a dreptul absurde. În condiţiile în care se găseşte destul de greu să închiriezi ceva, cei care sunt deja chiriaşi nu mai schimbă adresa cu aceeaşi uşurinţă ca înainte, astfel că unele agenţii au început să ceară bani pentru simplul serviciu de a-ţi prezenta diversele proprietăţi ofertate.

The Guardian descrie cum Gloria Orphanidou, o tânără venită din Cipru, a achitat £110 agenţiei EasyLets pentru a-i prezenta câteva proprietăţi, fără a fi încântată de vreuna. Şi s-a speriat de-a binelea când unul dintre proprietarii pe care i-a întâlnit i-a explicat că va fi taxată ori de câte ori va găti sau îşi va spăla rufele.

 

trimiteri-sus-4

Invenție românească: cazare studențească la Londra

Unde e mai ieftin să cumperi decât să închiriezi o locuinţă?

Viața în Londra, pe bani puțini

Românii cu case pe numele lor în Londra „taie și spânzură”

trimiteri-jos-4

 

La alte două proprietăţi din cele vizionate, tânăra cipriotă ar fi stat în aceeaşi locuinţă cu proprietarii, ambii cerând câte £10 pe noapte, în caz c-ar aduce musafiri.

 

Consternare şi neputinţă

Dan Wilson Craw, reprezentant al organizaţiei „Generation Rent”, a comentat pentru metro.co.uk:

—————————————

„A plăti în avans o taxă pentru a viziona o proprietate, fără a mai vorbi de semnarea unui contract de închiriere, este foarte riscant. Şi este mai mult decât şocant faptul că ai avea suplimentar de plată pentru nişte activităţi de rutină, precum gătitul unei mese sau vizita unui prieten.”

—————————————

Cel mai recent raport realizat de agentul imobiliar Savills arată că, în medie, un londonez cheltuie mai mult de jumătate din salariul său pe chirie, în timp ce deţinătorii unui mortgage (credit ipotecar) plătesc doar a cincea parte din salariu.

Chestionată de The Guardian, agenţia EasyLets a forwardat prompt 16 mesaje de la clienţi mulţumiţi ai agenţiei, dând totodată relaţii şi în privinţa interacţiunii lor cu tânăra cipriotă:

—————————————

„Noi am găsit o proprietate pentru Gloria, unde avea şi permisiunea de a-şi aduce prietenul în weekend-uri în schimbul sumei de £10 pe noapte; ar fi împărţit locuinţa cu proprietarul, iar Gloriei chiar i-a plăcut camera.”

—————————————

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!