Ai permis de conducere valabil?

Articol publicat in sectiunea Acte, Auto pe data 27 aprilie 2015

uk_politie_verificare documente

Probabil că te consideri un şofer priceput. Ai luat carnetul de şofer cu ani în urmă şi ai făcut mii de kilometri. Sau de mile. Dar poţi conduce? Legal?

 

Dacă nu ai permis

Dacă nu ai permis de conducere şi vrei să conduci, trebuie să obţii unul. Evident, nu? Iar dacă ţi-a fost ridicat, trebuie să aştepţi să treacă perioada de suspendare. La fel de evident…

 

Dacă ai permis românesc

Dacă vii în UK ca şi turist, poţi conduce în Marea Britanie pe o durată de până la 12 luni de la ultima intrare.

Dacă ai venit în UK pentru a te stabili aici, ai termen de 12 luni de la venirea în UK, timp în care îţi poţi preschimba permisul de conducere românesc într-unul britanic. Ar fi recomandat s-o faci cât mai curând, pentru că asigurarea e mai ieftină pe un permis de conducere britanic, iar, în cazul vreunei abateri în trafic care cere alocarea unor puncte de penalizare, aceste puncte nu pot fi adăugate pe permisul românesc, astfel că vei fi dat în judecată şi vei fi amendat cu o sumă potenţial usturătoare.

 

Ai permis de conducere britanic valabil?

Chiar dacă impresia generală este că toţi românii din UK au venit aici după 2007, şi înainte numărul lor era semnificativ.

Înainte de 2007, permisul de conducere românesc nu putea fi preschimbat cu cel britanic, ci trebuia obţinut prin examinarea clasică. Astfel că unii români au două permise de conducere paralele – unul britanic şi unul românesc.

Dacă ai obţinut permisul înainte de 2007, verifică imediat dacă nu cumva ţi-a expirat! Permisele sunt valabile doar pe perioade de câte zece ani (după 70 de ani, permisul se reînnoieşte la fiecare trei ani), iar dacă ţi-a expirat cumva şi nu l-ai reînnoit, eşti pasibil la o amendă de £1.000.

Data expirării permisului apare pe faţa documentului, la secţiunea 4b. DVLA spune că până în martie 2016, nu mai puţin de două milioane de permise de conducere trebuie reînnoite. Unul dintre acestea ar putea fi al tău!

Te costă £14 pentru a-ţi reînnoi permisul online, pe gov.uk, însă poţi folosi portalul doar dacă ai paşaport britanic. Varianta prin poştă costă £17 şi poţi obţine formularul de la orice Post Office. Va fi nevoie şi de o fotografie tip paşaport. Noul permis va sosi într-o săptămână dacă s-a cerut online şi în aproximativ trei săptămâni dacă s-a cerut prin poştă.

Dacă permisul de conducere a expirat, nu te panica. Nu vei fi amendat în momentul în care vei reînnoi permisul. Dar fă-o cât mai curând!

 

Adresa de pe permis este cea actuală?

În iunie 2013, firma de asigurare Direct Line estima că 2,6 milioane de şoferi din Marea Britanie nu aveau trecută adresa curentă pe permisul de conducere. Problema este că, dacă te opreşte poliţia, ai şansa să fi penalizat cu £1.000.

La schimbarea adresei serviciul DVLA este gratuit, iar cererea se poate face atât online, cât şi prin poştă.

 

Dar numele, este cel corect?

Aceeaşi firmă de asigurare, Direct Line, a găsit că 3% din femeile măritate nu-şi updataseră numele pe permisul de conducere. Şi această neatenţie atrage o amendă de £1.000, aşa că, atenţie!

 

Condusul în Europa

Dacă ai permis de conducere românesc sau britanic, eşti în regulă. Doar că mai ai de luat în calcul dacă asigurarea de pe maşina ta are acoperire pe Europa şi, dacă da, care ar fi condiţiile. De asemenea, un breakdown cover pe Europa ar fi binevenită. Atenţie şi aici, pentru că breakdown cover-ul de pe maşina ta, dacă ai o asemenea poliţă, în cele mai multe cazuri nu acoperă depanări în afara Marii Britanii.

 

Condusul în afara Europei

Dacă permisul de conducere britanic (şi cel românesc) este acceptat pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, nu la fel stau lucrurile şi în afara acestui spaţiu. Este posibil să ai nevoie de un International Driving Permit (IDP). Acest document este necesar sau recomandat în aproximativ 140 de ţări, incluzând SUA, Tailanda şi India. Condu o maşină fără un asemenea document într-o ţară unde IDP-ul este necesar şi vei da de belea. Sau nu vei putea închiria o maşină!

IDP-ul, o cărticică în care apare traducerea permisului tău de conducere în mai multe limbi, este de două feluri – unul cunoscut cu numele de 1926 (după o convenţie din acel an) şi celălalt cu numele de 1949 (după o convenţie din acel an) şi amândouă costă la fel (£5 online, £8 prin poştă de la RAC şi £8.50 prin poştă de la AA). IDP-ul de care vei avea nevoie va fi în funcţie de destinaţia pe care o alegi.

Înainte de a pleca, verifică site-ul AA.com pentru o listă cu ţările în care unul din IDP-uri este necesar.

IDP-ul este valabil un an de zile. Dacă AA-ul ţi-l trimite după 10 zile lucrătoare, Post Office-ul ţi-l poate da pe loc.

În străinătate, va trebui să arăţi autorităţilor atât permisul de conducere britanic, cât şi IDP-ul. Nu ajunge doar IDP-ul.

Atenţie să nu aplici pentru un „permis de conducere internaţional”. Un astfel de document nu este recunoscut legal, deci nu da banii degeaba.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

4 pareri la “Ai permis de conducere valabil?”

 1. Radu Spune:

  Bună seara as dori sa știu dece mi a fost ridicata masina am permis uk dar conduceam mașină înmatriculată în România

 2. Radu Spune:

  Au zis ca nu pot conduce cu permis uk mașină înmatriculată în România este adevărat o părere va rog.

 3. cipri Spune:

  Salut..cum pot verifica perioada de suspendare a permisului. am permis de UK. Multumesc

 4. Laurentiu Spune:

  bună ziua,
  Am și eu o mare nelămurire am trăit în u.k și am venit în România și am vrut să-mi schimb permisu de conducere din urma. K în romanesc…aștept de 2 luni și nimica…am vb cu comandantul din politia romana și mi sa spus ca el și-a făcut treaba dar…surpriza am sunat în u.k și mi sa spus ca nu au trimis absolut nimic…ce trebuie sa fac???

Spune-ti si tu parerea!