Ai proprietăţi în UK? Iată ce ai de făcut…

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 31 martie 2015

Jim Haliburton_HMO Daddy

Jim Haliburton obţine un randament de proprietate de pâna la 35%. Are în portofoliu 150 de proprietăţi şi în rândurile de mai jos poţi citi cum îşi maximizează acesta profiturile.

 

Randament de proprietate? Nu înţeleg.

Randamentul de proprietate sau property yield reprezintă procentul rezultat dintre încasările pe chirie pe o proprietate timp de un an raportat la costul proprietăţii. În 2014, media randamentului de proprietate în Marea Britanie s-a situat între 4,5% şi 8,5%, în funcţie de regiune. Astfel că randamentul de proprietate de 35% pe care susţine Haliburton că-l obţine este de-a dreptul halucinant. Care o fi asul din mâneca lui?

 

Haliburton este „tăticul HMO-ului”. Iar nu înţeleg.

HMO este acronimul de la House in Multiple Occupation. Casa de tip HMO este, practic, casa în care stau mai toţi românii din UK, adică în fiecare cameră este cazată una sau mai multe persoane care n-au legături apropiate cu ceilalţi din casă. Oficial, însă, o casă este HMO atunci când proprietarul închiriază fiecare cameră individual, când sunt cel puţin trei seturi de chiriaşi care formează mai mult de o gospodărie, aceştia împărţind între ei toaleta, baia, bucătăria, grădina (dacă există).

Aşadar, Jim Haliburton este supranumit „tăticul HMO-ului”. De fapt, el şi-a spus singur aşa, într-o carte recentă pe care a publicat-o (“HMO Daddy”) şi în apariţii TV, în urma cărora a stârnit controverse legate de abordarea sa în maximizarea profiturilor de pe urma proprietăţilor (…şi a chiriaşilor).

 

Ce se poate învăţa de la Haliburton?

Se pare că în Marea Britanie cele mai mari încasări din închirierea caselor în ultimii ani a venit de pe urma aşa-numitelor HMO-uri, astfel că interesul pentru acest tip de investiţie în proprietăţi imobiliare a crescut constant, în parte, datorită cazurilor de succes, precum cel al lui Jim Haliburton.

În cartea sa, Haliburton explică faptul că într-o piaţă în care preţurile de pe piaţa imobiliară sunt într-o creştere continuă, în timp ce, relativ, chiriile aproape că stagnează, singura modalitate prin care se pot obţine profituri „serioase” este să transformi proprietăţile în garsoniere, respectiv dormitoare.

Şi în anumite regiuni ale Marii Britanii, acolo unde numărul de chiriaşi este destul de mare, unde există proprietăţi multe şi ieftine şi unde autorităţile locale permit astfel de modificări, procesul poate fi repetat şi tot repetat. Toate cele 150 de proprietăţi ale lui Haliburton se află în West Midlands, în centre precum West Bromwich, Dudley şi Wolverhampton, oraşe pe care acesta le cunoaşte extrem de bine.

„Nu mă pot pronunţa pentru alte zone din Marea Britanie”, a spus acesta. „Piaţa imobiliară din UK este ca şi cum ai pune la un loc pieţe imobiliare din mai multe ţări. În zonele mele, însă, HMO-urile sunt în floare, iar chiriaşii încă se înghesuie. Preţurile sunt încă mici. Simţi o nouă energie pe piaţă, însă nu a apărut nici o schimbare semnificativă de preţ, semn că oferta de proprietăţi scoase la vânzare este încă mare.”

Majoritatea celor 150 de proprietăţi ale lui Haliburton erau la origine case cu trei dormitoare. Acesta le-a împărţit în şase sau şapte dormitoare, pe care le închiriază în mod individual chiriaşilor.

Mai nou, Haliburton cumpără şi proprietăţi care aveau anterior destinaţie comercială. Spre exemplu, a cumpărat un fost pub cu £80.000. Pentru renovare şi pentru transformarea lui în 14 garsoniere a mai cheltuit £120.000. Acum, închiriază fiecare garsonieră cu £100 pe săptămână, ceea ce generează un venit total de £6.100 pe lună, adică un pic peste £70.000 pe an. Randamentul de proprietate rezultat este un uimitor 35%!

 

Nu-i distracţie fără muncă

Haliburton avertizează, însă, că este mult de muncă. El are 840 de chiriaşi, din care în jur de 500 sunt şomeri şi sunt dependenţi de o varietate de ajutoare sociale. Unii dintre ei nu plătesc chiria pentru că nu-s obişnuiţi să plătească pentru lucruri, spune acesta. În astfel de cazuri, le solicită chiriaşilor ca banii de chirie să fie păstraţi şi achitaţi de un credit union. În alte dăţi, banii sunt viraţi direct de către autoritatea locală. Dar a alerga după plata chiriei la unii chiriaşi care au probleme cu băutura sau întâmpină alte dificultăţi este o chestiune de normalitate.

 

„Tăticu’ HMO” îi educă pe „studenţii HMO”

În cadrul afacerii sale, Haliburton scoate un câştig suplimentar de pe urma pregătirii celor care doresc să emuleze procesul. O parte importantă a acestei pregătiri este maniera de lucru a viitorilor proprietari de HMO cu chiriaşii problemă. „Nu lipsa de cunoştinţe îi împiedică pe investitori să intre în acest tip de afacere”, spune Haliburton, „ci teama de chiriaşi. Unii oameni pur şi simplu nu au încrederea în ei necesară sau vor să evite genul acesta de confruntări.”

Echipa angajată de Haliburton numără 40 de persoane. Aceştia îl ajută să administreze întregul portofoliu deşi, inevitabil, cu astfel de costuri suplimentare profitul de pe urma afacerii se micşorează considerabil.

Mai multe detalii pe hmodaddy.com.

————————————–

„Cei mai mulţi bani îi vei face atunci când conduci tu singur întreaga operaţiune, fără angajaţi. Ar trebui să te opreşti, probabil, la zece proprietăţi. În plus, trebuie să fii pregătit să desfunzi toalete şi altele asemănătoare.”

Jim Haliburton, „Tăticu’ HMO-ului”

————————————–

 

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Ai proprietăţi în UK? Iată ce ai de făcut…”

 1. Cristi Spune:

  Exemplu anunt camera Haliburton:

  Dau spre inchiriere o camera dubla de dimensiuni generoase.

  Persoana care va veni sa locuiasca este sfatuita sa nu aiba mai mult de un bagaj de mana de dimensiunile cerute si la aeroport, pentru ca altfel va fi nevoita sa doarma cu geamantanul in pat, ca nu prea e loc de calorifer, respectiv nu ai cum sa pui geamantanul fix in dreptul usii care trebuie sa se si deschida.

  Nu se accepta decat acele cupluri care formeaza un tot perfect, iar cei care resimt din cand in cand nevoia de „own space” pot sa si iasa la plimbare in parc sau se pot inchide un pic in baie.

  Va rugam sa aduceti cat mai multe referinte, insa dupa ce va acceptam ca si chirias va recomandam sa dati referintele altcuiva sa le pastreze, ca sa nu va inghesuiti camera cu lucruri mai putin decat strict necesare.

Spune-ti si tu parerea!