Ai trimis bani în contul greşit? Ai primit bani în cont din eter? Noile reguli

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 13 februarie 2016

uk-transfer-bancar-eronat

Până nu demult, dacă se întâmpla să nu fii îndeajuns de atent şi să faci un transfer bancar în UK de pe contul online într-un cont greşit, nu prea mai aveai ce să faci…

Banca îţi spunea că era datoria ta să verifici şi răsverifici detaliile de cont ale beneficiarului pentru că, din momentul în care ai confirmat tranzacţia, gata!, banii au plecat ireversibil. Erai efectiv la mâna beneficiarului, dacă acesta vroia să-ţi restituie banii şi, bineînţeles, dacă-l găseai. Sau îl dădeai în judecată.

Confruntate cu multe astfel de cazuri, băncile britanice au acum un alt sistem de lucru. Rezolvarea problemei nu este nici acum asigurată, însă lucrurile stau mai bine.

Pe scurt, atunci când se comite eroarea, anunţi banca, iar aceasta, la rândul ei, contactează beneficiarul sumei transferate pentru a verifica cu el dacă a primit banii fără a-i aştepta. Dacă totul e în regulă, banca se obligă să-ţi restituie banii în maximum 20 de zile lucrătoare, adică aproximativ o lună calendaristică. Cam multe zile, ai zice, în special dacă ai transferat o sumă mai mare de care aveai nevoie, însă, cel puţin, îţi primeşti banii înapoi şi nu se pierd.

 

trimiteri-sus-4

Am devenit infractor bancar în Londra!

Au furat £1,3 milioane de la ATM-uri în doar 5 zile

Când datele de cont bancar ajung pe mâna „vecinilor”…

Un cont bancar se deschide greu? Nu și online!

trimiteri-jos-4

 

Dacă, dimpotrivă, beneficiarul te contrazice şi zice că banii i se cuvin, atunci banca nu prea are ce face şi-ţi mai rămâne doar ţie să-l dai în judecată.

În schimb, dacă beneficiarul, bucuros nevoie-mare că a primit o pleaşcă în cont, se mobilizează şi cheltuieşte banii ca nu cumva să dispară din cont şi banca stabileşte că, într-adevăr, transferul a fost unul eronat, atunci banca cere banii înapoi. Dacă beneficiarul nu achită suma, banca îl va da în judecată.

Mai este şi situaţia în care, cu noroc, detaliile de cont folosite la transfer sunt incorecte, necorespunzând cu nici un cont bancar existent, caz în care banii sunt returnaţi relativ rapid în cont sau rămân într-un cont special al băncii, de unde se pot recupera cu uşurinţă.

Ca întotdeauna, cele mai bune măsuri sunt cele preventive. A se verifica detaliile de cont de mai multe ori şi aici vorbim de „account number” şi „sort code” nu şi de numele beneficiarului. Altă variantă ar fi renunţarea la „faster payments” (plăţi rapide) şi optarea pentru plăţi neurgente.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Ai trimis bani în contul greşit? Ai primit bani în cont din eter? Noile reguli”

  1. edy Spune:

    Trebuia Sa primesc niste bani de la o companie si am dat sort code gresit da contul e bine.bani ajung la alt beneficiar imi puteti spune

Spune-ti si tu parerea!