A ajuns primar în Germania

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 31 mai 2016

Germania_Stefan Guzu_primar

Ștefan Guzu este primar peste 900 de oameni în Germania, pe care îi conduce din pasiune, fără să fie plătit pentru asta. S-a născut într-o familie cu 13 copii, într-o comună din județul Bistrița.

A visat să ajungă polițist, dar pentru că nu i s-a permis, a emigrat. În prezent conduce o comună, la mii de kilometri distanță de locurile natale, în Germania, relatează nasul.tv, care citează stirileprotv.ro.

Este primar, după o lungă carieră în poliția germană. Zilnic îmbracă uniforma și merge să vegheze la siguranța autostrăzilor, iar după program vine la primărie. Nu are un sediu și meseria de edil este pentru el un hobby, adaugă sursa citată.

Se implică pentru binele comunității din care face parte și spune că în administrația germană nu este loc de interese, contracte cu dedicație și risipă, cum a văzut pe la noi.

Provincia Macklenburg, adică Pomerania Inferioară, se află în nordul Germaniei și are ieșire la Marea Baltică. E un tărâm de vis în special vara, când atrage turiști la plajă, între coastele încă sălbatice de la mare.

 

E căsătorit cu o nemțoaică

Ștefan Guzu e căsătorit cu o nemțoaică și a venit în Germania în 1996. S-a angajat ca polițist și asta lucrează și în prezent, fiind șef de tură la poliția autostrăzi, în această regiune. Povestește că și-a ajutat niște prieteni pompieri din Ivenack să obțină fonduri pentru o autospecială nouă și când aceștia au reușit, i-au cerut să fie primar la ei în comună.

Bărbatul spune că se simte încă român, e mereu cu gândul la părinții și frații săi din comuna natală, din județul Bistrița. Dar din punct de vedere administrativ gândește exact ca un edil neamț: a alocat fonduri pentru modernizarea Căminului Cultural din Ivernack și a restaurat strada principală cu piatră cubică, exact ca acum 300 de ani. Iar în comună face curățenie cu voluntari, adică localnicii dispuși să iasă la măturat o dată la două săptămâni.

Spune că inclusiv el și soția sa, în prezent consilier local, fac voluntariat la primărie. Poate deconta lunar în limita a 700 de euro pentru diverse cheltuieli, dar nu primește salariu și nu poate face cheltuieli de protocol din banii municipalității.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!