AJUTOOOR, HOTII!!!

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie, Reportajul săptămânii pe data 30 iunie 2013

Diaspora romaneasca_Ajutooor, hotii!!!1

 

Hotii Londrei si victimele lor

 

Atractiile turistice, viata animata si agitatia cotidiana caracteristice Londrei sunt atractive in egala masura atat pentru oamenii onesti, cat si pentru infractori. Furturile, talhariile si jafurile nu lipsesc de pe strazile permanent intesate de vizitatori si localnici ale metropolei de pe Tamisa.

 

Avertismentele politiei si amenintarea strazii…

Reprezentantii Metropolitan Police, institutia responsabila cu mentinerea ordinii in capitala Marii Britanii, nu ascund realitatea ratei mari a criminalitatii inregistrate anual. „Londra este una dintre cele mai interesante si atractive capitale ale lumii, motiv pentru care este vizitata anual de milioane de turisti. Si in acelasi timp, este una dintre cele mai sigure destinatii turistice; dar, ca in orice metropola, infractionalitatea poate deveni o problema uneori…”, sta scris pe website-ul politiei londoneze.

„Street Robbery 2013” (Talharii Stradale 2013) – acesta este numele unei campanii publice desfasurata in prezent de Metropolitan Police. Titlul poate fi citit chiar in pagina de deschidere a website-ului institutiei, content.met.police.uk.

„Metropolitan Police Service a lansat un nou avertisment prin care se doreste atragerea atentiei populatiei pentru a avea grija de propriile telefoane mobile, tablete electronice sau bijuterii. Actuala campanie isi propune sa aduca aminte oamenilor ca toate obiectele de valoare enumerate anterior sunt considerate de infractori o sursa sigura si directa pentru obtinerea de bani lichizi”, se precizeaza in campania publica de avertizare promovata prin intermediul politiei metropolitane.

Politistii londonezi transmit si cateva recomandari despre protejarea obiectelor de valoare, sfaturi adresate tuturor celor care traiesc pe termen lung sau doar temporar in capitala britanica:

  • pastrati-va obiectele de valoare in siguranta sau in seifuri speciale;
  • verificati ca usa sa fie bine inchisa in momentul in care parasiti spatiul de cazare;
  • nu purtati niciodata bagajele pe umar in spatiile aglomerate si nu le lasati in spatele dvs. in localurile publice;
  • evitati locurile izolate dupa lasarea intunericului.

 

Infractiuni non-urgente si infractiuni grave

Cei care devin victimele infractiunilor de furt, talharie sau jaf la Londra trebuie sa stie ca politistii de la Metropolitan Police fac o diferentiere clara intre cazurile considerate urgente si cele care nu par a fi de prima urgenta, in astfel de situatii.

Pe lista infractiunilor non-urgente se afla: furtul unui telefon mobil sau a unui laptop, fraudarea unui card bancar sau avarierea unui automobil. Daca sunteti victima unui astfel de eveniment, trebuie sa stiti ca acestea nu vor primi atentia imediata a ofiterilor de politie. Acest gen de infractiune trebuie reclamata folosind o linie telefonica gratuita. Formand numarul 101 veti fi conectati direct la biroul de infractiuni al politiei. Anuntul poate fi facut si de acasa sau de la birou, apeland organizatia Crimestoppers, la numarul 0800.555.111 sau prin deplasarea la cel mai apropiat post de politie.

Raportarea unei infractiuni grave se poate face online sau prin apelarea unor numere telefonice special dedicate pentru astfel de cazuri. Formand 999 de pe telefoanele mobile, anuntul dumneavoastra va fi comunicat imediat celui mai apropiat echipaj de politie pentru a interveni. Cazurile de talharie sau vatamare corporala si alte infractiuni de natura asemanatoare, aflate in derulare, sunt considerate grave in acceptiunea politiei londoneze. La raportarea unei asemenea situatii, trebuie sa fiti in masura sa dati informatii exacte, clare si precise referitoare la locatia si circumstantele desfasurarii infractiunii.

——————————————

Fraudarea unui card bancar…

 

Daca sesizati fraudarea unui card bancar si reclamati un astfel de caz politiei, aceasta va considera drept principal pagubas banca, iar dumneavoastra, ca posesor al cardului, deveniti parte terta pagubita. Intr-o asemenea situatie, politia va va cere informatii despre momentul in care ati descoperit abuzul, dar si despre numarul contului, respectiv datele de identificare ale bancii care v-a eliberat cardul. Precizarile nu se aplica si in cazul in care cardul a fost furat, fapta care va fi inregistrata ca atare de angajatii politiei. 

——————————————

 

 

Romanii, victime pasive…

 

Am incercat sa aflam de la romanii care traiesc in Londra daca s-au confruntat, ei sau cunostintele lor, cu pagube materiale provocate de accidente auto, talharii sau alte situatii nedorite. Cinci dintre cei cu care am stat de vorba au putut sa povesteasca astfel de experiente neplacute. Dar in niciunul dintre cazurile aduse in discutie, pagubitii nu au facut demersurile necesare la institutiile britanice pentru recuperarea pierderilor.

 

„Eu nu m-am confruntat in tot acest timp cu probleme, dar am doi colegi care au patit-o. Au scos bani de la bancomat; amandoi erau clientii aceleiasi banci. Si au patit-o amandoi cam in aceeasi perioada. Unul zicea ca i-au disparut 300 de lire, celalalt 500. S-au dus imediat la banca sa reclame situatia si am inteles ca banca avea un fond de asigurare si i-a despagubit. Cert este ca au fost informati ca banii lor au ajuns intr-un cont din Mexic, respectiv din Egipt. Astea sunt singurele cazuri pe care le cunosc. Daca mi s-ar intampla mie sa fiu furat, nu stiu ce as face. Probabil as merge le politie, iar daca as pierde acte, probabil as da anunt in ziar, cum stiu ca se proceda in Romania. Dar, sincer, nu stiu exact ce ar trebui sa fac…”

Bota Ioan

 

„I s-a intamplat sotului meu sa ii fie spart geamul de la autoturism pentru a i se fura GPS-ul. S-a intamplat anul trecut… Cand a vazut, prima reactie a fost sa reclame la politie, dar apoi s-a temut sa nu isi piarda asigurarea, pentru ca tocmai obtinuse un contract de asigurare convenabil, si a decis ca mai bine suporta singur financiar toate pierderile.”

Bulgariu Elena Daniela

 

„Intr-o seara am fost la un club de internet. Aveam pasaportul in geaca, intr-unul din buzunarele interioare. Am petrecut in acel club cam o ora, apoi am plecat. Cand am cautat pasaportul, acesta disparuse. Noroc ca nu aveam la mine si bani… sunt sigur ca nu l-am pierdut pentru ca statea foarte fix in buzunar si nu avea cum sa cada. Am fost la politie si mi s-a cerut seria pasaportului pe care nu o stiam. Asa ca am renuntat… Am fost si la consulat si mi-am rezolvat problema facand alte acte…”

Badica Lucian

 

„Am patit-o si eu o data… Am fost la banca si am scos 300 lire si stiu ca mi-au ramas in cont 500. In urmatoarele zile, cand am vrut sa scot restul, n-am mai gasit nimic… Mi-au spus sa mai revin si poate trebuia sa merg si la politie dar, nestiind limba, nu mai m-am dus. Ei, lasa, ca nu-s astia singurii bani pierduti. Am mai stat si prin Franta, am mai pierdut si pe acolo… Asta e viata…”

Morar Vasile Ioan

 

„Mi s-a intamplat ceva ce as putea sa povestesc, dar a fost demult… Am fost la Gradina Zoologica si mi s-a furat telefonul mobil. M-am trezit fara el si nu l-am pierdut, sunt sigura, pentru ca il aveam la curea. Era nou si aveam si insurance, deci era datoria lor sa ma despagubeasca. Am fost sa vorbesc cu cei de la firma de la care il cumparasem, dar eu nu stiam bine limba engleza pe atunci si m-au intors cum au vrut ei. Acum, daca as pati ceva asemanator, as sti sa comunic si probabil as merge sa declar si la politie…”

Radu Dorina Carla

 

 

Suparat pe hoti, dezamagit de politisti

 

Cativa romani au fost pradati de o persoana necunoscuta intr-o institutie de invatamant britanica, unde lucrau ca muncitori constructori la renovarea unei cladiri. Politistii britanici au investigat cele intamplate si, intr-un tarziu, si-au cerut scuze… Pagubitii nu si-au recuperate nici pana in prezent pierderile.

„Intr-o vara, in urma cu cativa ani, ne-au fost furate la locul de munca, mie si colegilor mei, acte, valori, bani. Politia nu a descoperit nici acum faptasul si nici nu sunt sanse sa finalizeze cazul in favoarea noastra”, apreciaza cu convingere Vasile M.

Acesta efectua in perioada respectiva lucrari de constructii la o gradinita privata patronata de una din bisericile londoneze. In calitate de subcontractor, Vasile si-a format o echipa de romani cu care executa zilnic operatiuni de renovare a cladirii. „Stateam toata ziua in gradinita. Eram numai noi, in spatele unor usi asigurate cu sisteme de alarma si codificate. Si totusi, intr-o zi, cand ne-am dus in incaperea unde ne lasam lucrurile, am sesizat cu totii ca ne-au disparut toate lucrurile de valoare. Cred ca cineva a patruns pe geam, escaladand una din schelele exterioare folosite de noi pentru renovarea cladirii”, sustine Vasile M.

In cladire lucrau in total sapte romani. Tuturor le-au disparut bani, telefoane mobile, acte. „Cand ne-am dat seama ce s-a intamplat, am sunat-o imediat pe directoare gradinitei. A venit urgent impreuna cu preotul de la biserica din apropiere si am sunat la sectia de politie din Notting Hill, aflata in proximitate. Politistii ne-au spus ca vin intr-o ora, dar au trecut patru si nu au mai ajuns. Intr-un final, am plecat toti acasa, dezamagiti”, isi aminteste romanul.

A doua zi dimineata, cand a ajuns la locul de munca, era asteptat de un echipaj al politiei. Vasile M. si colegii sai au dat declaratii in care au relatat toate cele intamplate. Le lipseau sute de lire sterline, dar prejudiciul total era mult mai mare. Atunci au aflat de la politisti ca si la un hotel apropiat s-a consumat un furt similar.

„Au notat tot ce le-am spus pe niste carnetele, au mai si glumit cu preotul si directoarea gradinitei, apoi au plecat. Mi-au dat, totusi, o referinta din care reiesea ca am reclamat o infractiune care se afla in evidenta si este investigata de politisti. Dar, de atunci, nimic… Peste cateva zile, am primit niste scrisori cu scuze. Noroc ca directoarea gradinitei ne-a despagubit cum a putut pierderile financiare. In schimb, actele nu le-am mai vazut…”, sustine dezamagit romanul.

Intamplarea l-a determinat pe Vasile M. sa isi piarda respectul fata de activitatea politistilor londonezi. „In Romania nu as fi trait astfel de experiente”, apreciaza romanul din Londra.

————————————–

Cand vi s-a furat un obiect…

 

Furtul unui obiect oarecare este cuprins pe lista infractiunilor non-urgente ale Metropolitan Police. Politistii atentioneaza, de asemenea, ca se face o diferentiere clara intre raportarea unui obiect pierdut sau al unui obiect furat. Alegerea o va face reclamantul, dar redactarea unei declaratii false poate fi considerata o ofensa adusa institutiei politienesti.

 

Furtul unui telefon mobil sau al unui laptop

Pentru furtul unui telefon mobil, politistii recomanda ca oportuna sesizarea imediata a furnizorului de servicii de telefonie al carui client sunteti pentru blocarea utilizarii aparatului. Politistii va vor mai solicita seria telefonului si SIM-ul cartelei telefonice. Numarul de telefon la care puteati fi contactat si detalii despre ultimele convorbiri avute ar fi, de asemenea, de folos angajatilor politiei.

Si in cazul furtului unui laptop, procedura este asemanatoare si presupune  declararea seriei obiectului de care ati fost pagubit.

——————————————

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!