Ajutor din Marea Britanie pentru copiii sărmani ai României

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, UK, despre români pe data 29 iunie 2015

Londra_Marion Jeffels_caritate_colete Romania

 

O britanică „inimoasă”

 

O britanică „cu inimă mare” trimite anual zeci de colete conținând sute de kilograme de haine și încălțăminte în România pentru copiii lipsiți de  familie și de dragoste părintească. Ea a început să susțină această activitate de binefacere voluntar și pe cheltuială proprie de peste șase ani…

Angajații companiei de curierat CrespoCom au rămas surprinși într-o zi din luna mai, când un autoturism și o mașină de teren pline cu colete au parcat în curtea depozitului lor din nordul Londrei. Încărcătura conținea aproape 200 kg de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, toate destinate unei case familiale pentru îngrijirea copiilor din comuna Ghimeș-Făget, județul Bacău. Iar expeditoarea tuturor acestor lucruri era o singură persoană, pe nume Marion Jeffels, o britanică ce lucrează ca și cadru universitar la prestigioasa universitate Oxford Brookes din cadrul Oxford University. Cei de la Crespo au recunoscut că nu le-a fost dat să întâlnească prea des astfel de situații în cei 12 ani de activitate a firmei în domeniul transportului de colete din Marea Britanie spre România și retur.

 

Încărcată cu… colete

Marion Jeffels a apelat pentru prima dată la serviciile de curierat ale companiei CrespoCom SRL pentru a trimite pachete cu ajutoare în România în luna decembrie a anului trecut, își amintește Codrin Baghiu, unul dintre proprietarii firmei. „De Crăciun (în 2014 – n.r.) a venit prima dată la noi. Avea o încărcătură de vreo 200 de kilograme. Efectiv, ne-am trezit cu ea la ușa depozitului”, ne-a dezvăluit acesta. Iar de atunci, britanica a mai fost încă o dată la Crespo, „încărcată” cu colete. „La noi a venit doar de două ori, de Crăciun, anul trecut, și în luna mai. Dar, de fiecare dată, a adus foarte multe colete. Am fost impresionați”, subliniază Codrin Baghiu. „În urmă cu câteva săptămâni, a venit iar cu două mașini, un autoturism și o mașină de teren. Ambele erau cu scaunele scoase și erau încărcate până la refuz cu colete. Cântăreau 170 de kilograme”, continuă mărturisirile proprietarului CrespoCom.

———————————

„Se vede că este o femeie inimoasă. Vă dați seama că a avut costuri și pentru a aduce coletele la noi la depozit…”

Codrin Baghiu, proprietar CrespoCom, despre Marion Jeffels

———————————

 

Haine și încălțăminte pentru copiii din Ghimeș-Făget

Coletele aduse într-o zi de la sfârșitul lunii mai de Marion Jeffels la depozitul din Londra al unei firme de curierat românești conțineau haine și încălțăminte și trebuiau să ajungă toate la Ghimeș-Făget, în județul Bacău. Toate lucrurile erau destinate unui grup de copii care sunt crescuți la o casă familială din localitate.

„Este o femeie care îi ajută pe acești copii absolut dezinteresat”, remarcă Codrin Baghiu, reprezentantul companiei CrespoCom, vorbind despre Marion Jeffels. El adaugă că britanica s-a arătat atunci foarte interesată de condițiile în care vor fi transportate coletele. „A vrut să știe cum ajung coletele la destinație și să se asigure că vor fi transportate în condiții bune. Ne-a povestit că nu a fost niciodată la Ghimeș-Făget, acolo unde trimitea pachetele. Era foarte curioasă și spunea că se va deplasa acolo în luna iunie”, accentuează Codrin Baghiu.

 

Pe cheltuială proprie

Britanica Marion Jeffels este un client atipic, apreciază cei de la compania CrespoCom care au cunoscut-o. „Sunt mulți români care trimit ajutoare la case de copii, dar ne aduc câte un colet sau două. Chiar noi avem o astfel de colaborare cu o asociație caritabilă din România”, spune Codrin Baghiu, asociat în cadrul companiei de curierat CrespoCom. „Ea (Marion Jeffels – n.r.) este foarte implicată în această activitate caritabilă și face totul pe cheltuiala proprie”, afirmă acesta cu admirație.

reclama-crespo-2015-siteEl ne-a povestit cum Marion Jeffels a refuzat să accepte discountul propus de reprezentanții companiei de câte ori a venit vorba de plata contravalorii transportului coletelor. „Politica firmei noastre este ca, atunci când este vorba de donații, să nu percepem nicio taxă pentru transportul coletelor. Și, în general, lumea acceptă asta. Dar Marion Jeffels nici nu
a vrut să audă. A zis că și noi muncim pentru a face acest transport, că le ducem mii de kilometri. A insistat să plătească prețul întreg, chiar și atunci când i-am propus măcar o reducere. Apoi a muncit alături de noi când am descărcat și cărat toate pachetele în depozit”, mai spune Codrin Baghiu.

———————————

„Se vedea că o interesează România și românii. Mi-a vorbit frumos și de românii care trăiesc în orașul Swindon (sud-vestul Angliei – n.r.), în care locuiește ea.”

Codrin Baghiu, proprietar CrespoCom, despre Marion Jeffels

———————————

 

 

De la „o inimă mare” la alta…

 

Londra_Marion Jeffels_caritate_colete Romania_copiii Ghimes_Faget

Britanica Marion Jeffels, cadru universitar la Oxford University, este implicată de aproximativ șase ani în acțiuni caritabile pentru ajutorarea copiilor din România care cresc fără să se bucure de căldura sufletească a unei familii. Ea a început această activitate impresionată de mărinimia unui cetățean român de etnie maghiară, pe nume Bojte Csaba, un călugăr franciscan ce a avut inițiativa creării unor case familiale pentru copiii fără părinți sau abandonați de familiile lor, în urmă cu 20 de ani. În prezent, preotul Bojte Csaba  coordonează o rețea de circa 60 de case familiale ce funcționează în Transilvania și Moldova și în care trăiesc aproape 2.500 de copii. Totul se întâmplă sub tutela Fundației Sfântul Francisc, înființată de același Bojte Csaba. Iar Marion Jeffels a devenit unul dintre colaboratorii importanți ai acestei fundații…

 

Din Irlanda de Nord, în România

Colaborarea între Marion Jeffels și călugărul franciscan Csaba Bojte din România, având ca scop ajutorarea copiilor lipsiți de familie din România, a început undeva în Irlanda de Nord, după cum ne-a povestit britanica. Ea a fost de acord să dezvăluie pentru cititorii Diaspora Românească cum a ajuns să facă acte de binefacere în România.

Marion provine din orașul nord-irlandez Downpatrick, înfrățit în prezent cu o localitate din Ungaria. În urmă cu mai bine de șase ani, poposeau în Irlanda de Nord reprezentanții unei organizații caritabile maghiare ce colabora cu Fundația Sfântul Francisc, înființată de călugărul Bojte Csaba la Deva. Sora lui Marion, care locuiește încă în Downpatrick, i-a întâlnit pe vizitatorii maghiari și a aflat de faptele călugărului franciscan din Transilvania. „Așa am ajuns și eu să mă implic în astfel de activități caritabile: prin sora mea…”, ne spune Marion.

———————————

„De câte ori revin din România în Marea Britanie am sentimentul că sunt binecuvântată pentru că am reușit să am o familie, iar copiii mei nu au suferit niciodată de foame și se bucură de dragostea și ocrotirea părintească. Iar lipsurile și suferințele pe care au fost nevoiți să le suporte acei copii în România mă determină să fac tot ce pot pentru a-i ajuta.”

Marion Jeffels

———————————

 

trimiteri-sus-4

Organizație poloneză, în sprijinul românilor

NE VORBESC BRITANICII

Beneficii în UK. Ajutorul pentru chirie, pentru oricine are probleme

Daţi în judecată pentru că au luat mâncare expirată din gunoiul Tesco-ului

trimiteri-jos-4

 

Pe cont propriu, dar cu sprijinul comunității

Cele două surori originare din Irlanda de Nord au hotărât împreună să înceapă o activitate de strângere de bunuri pentru numeroșii copii din România aflați în grija Fundației Sfântul Francisc din Deva și a preotului Csaba Bojte. „Am decis că este cel mai bine să ne fixăm centrul activității noastre caritabile în Anglia, pentru că nivelul de trai este mai ridicat și se fac mai multe donații”, precizează Marion Jeffels, care deși s-a născut în Irlanda de Nord, trăiește acum în Swindon, oraș din apropierea centrului universitar Oxford.

„La început, m-am ocupat de toate singură. Am decis că merită să renunț la cheltuielile pe care le aveam într-o vacanță pentru a investi în lucruri pentru copiii din România; sau să cheltui o anumită sumă de pe cardul propriu de credit în acest scop”, își amintește Marion. Apoi, ea a beneficiat de sprijinul comunității în care trăiește. „Oamenii din jurul meu, localnicii din zona unde locuiesc, au fost receptivi și s-au oferit să mă ajute. Sunt numeroși bunici care cumpără haine ocazional pentru nepoții lor, atunci când aceștia petrec vacanțele la ei. Dar aceste articole de îmbrăcăminte rămân aproape nepurtate, fiindcă cei mici cresc de la o vacanță la alta. Și atunci, bunicii preferă să le doneze pentru copii care trăiesc în lipsuri și au ajuns în îngrijirea caselor de tip familial din România”, explică Marion Jeffels.

 

400 de kg de hăinuțe pe an

 Întreaga activitate coordonată de Marion Jeffels în scopul strângerii de haine și încălțăminte pentru copiii nevoiași din România se desfășoară acum în mod organizat, în Swindon, orașul unde locuiește în prezent britanica. „Avem un garaj și colectăm donații de la oamenii din zona în care locuiesc. Am început să facem această activitate caritabilă de șase ani. Și de câte ori avem suficient de multe lucruri strânse, apelăm la compania românească Crespo cu sediul la Londra, care ne ajută cu transportul și distribuția coletelor. Ei au fost foarte drăguți și s-au oferit chiar să ne ofere un discount la prețul de transport al pachetelor cu donații”, ne-a declarat Marion.

„Trimitem colete cam de două ori pe an, de Crăciun și la începutul verii. Reușim să colectăm peste 150-200 de kg de lucruri, haine și încălțăminte pentru copii. Le colectăm în zona în care locuiesc eu și le transportăm în Londra la sediul Crespo. Doar că uneori avem nevoie să venim cu trei mașini pentru a aduce toate aceste colete. Iar cei de la Crespo, după ce am fost de două ori, s-au oferit să vină ei cu un «VAN» pentru a colecta toată încărcătura, dățile următoare”, adaugă britanica.

———————————

„Nu sunt bogată, dar am tot ce îmi trebuie și chiar mai mult decât atât. Și sunt hotărâtă ca tot ce pot pune deoparte să ajungă în România la acești minori care nu au avut șansa unei vieți mai bune.”

Marion Jeffels

———————————

 

Alături de copii

Viața în lipsuri dusă de mulți copii din România a mișcat-o profund pe britanica Marion Jeffels, care este hotărâtă să renunțe la o parte din veniturile proprii pentru a le îmbunătăți soarta.

„Am fost personal acolo săptămâna trecută. Am vrut să mă asigur că lucrurile pe care le trimit ajung la acești copii și că totul se derulează așa cum mi-am propus. Mergem acolo frecvent, atât eu, cât și sora mea. Petrecem mult timp împreună cu acești copii. Am legat relații de prietenie și cu cei care se ocupă de îngrijirea lor. Fiindu-le alături și stând de vorbă cu ei, înțelegem mai bine care le sunt nevoile. În consecință, ajutorul pe care încercăm să îl acordăm nu se reduce doar la trimiterea unor colete cu haine și îmbrăcăminte. Am sesizat, de pildă, că unele din aceste case familiale, deși funcționează în clădiri mari, nu au bucătării corespunzătoare. Sunt mici, de dimensiunea unui dormitor nu foarte mare. Iar acum intenționăm să strângem fonduri pentru a rezolva această problemă. O altă  problemă pe care am identificat-o este că multe din aceste locuințe nu au adăposturi pentru animale. În România este ceva normal ca animalele domestice să trăiască pe lângă casă. Sunt vaci, capre, iepuri… Copii se joacă cu aceste animale și unele au acces în casă. Iar cei mici suferă de diaree și alte boli. Cred că ar trebui să găsim resurse pentru a construi adăposturi corespunzătoare pentru aceste animale”, ne dezvăluie Marion.

 

„Am ales să îi ajut pe copiii din România”

Britanica Marion Jeffels putea să își orienteze preocupările caritabile spre orice alt stat european sau chiar către anumite categorii de oameni defavorizați din țara natală, dar a ales România…

„Am ales să sprijinim acești copii pentru că România este o țară mai săracă decât alte state europene. România este încă plină de așa-numiții copii ai străzii, sărăcia fiind principalul motiv pentru care aceștia ajung să trăiască în asemenea condiții. Iar Bojte Csaba este un călugăr franciscan de etnie maghiară din România care a organizat o întreagă rețea de case familiale prin care li se asigură copiilor necesarul de hrană și îmbrăcăminte. Ei primesc practic tot ce au nevoie prin intermediul fundației franciscane Sfântul Francisc. Este vorba despre 2.500 de copii care trăiau pe stradă, nu au familii sau sunt abandonați și preluați în case familiale. Poate că nu găsesc acolo căldura părintească, dar sunt ocrotiți și înconjurați cu dragoste, crescând totuși în condiții normale, mult mai bune decât cele în care se aflau anterior”, ne-a mai explicat Marion Jeffels.

———————————

„Am pregătire universitară în domeniul juridic și sunt lector universitar. Am șase fii, care sunt acum în vârstă de peste 20 de ani și sunt văduvă. Nu sunt bogată, dar acum că copiii mei sunt adulți, prefer să investesc banii pe care îi câștig în ajutorarea minorilor care au nevoie de sprijin.”

Marion Jeffels

———————————

 

 

Singura persoană din Anglia care ne ajută…

 

Londra_Marion Jeffels_caritate_colete Romania_CrespoCom

Coletele trimise de Marion Jeffels în România în luna mai au fost destinate casei familiale „Sf. Paracletos” – Ghimeş-Făget, una dintre cele peste 60 de centre de zi și case familiale tutelate de Fundația Sf. Francisc din Deva. Aceasta funcționează ca instituție acreditată pentru creșterea și îngrijirea copiilor din 2008.

„Coletele pe care le primim sunt de mare ajutor. Ele vin inclusiv din Irlanda, Anglia și din multe alte locuri. Majoritatea sunt trimise din străinătate. Uneori  vin aici, la noi, și persoane străine ca să ne ajute ca voluntari. Din România, primim mai puțin sprijin. Oamenii de aici nu înțeleg încă această cultură a voluntariatului. Vin mulți din Ungaria, Austria, dar și din Irlanda. Marion Jeffels este singura persoană din Anglia care ne ajută enorm. A început să colaboreze de mai mulți ani cu noi, prin intermediul unuia din sponsorii noștri. Sunt implicate în aceste acțiuni atât ea, cât și sora ei. Am rămas în relații strânse cu ea. Ne-a spus că va mai veni pe la noi și ne-a invitat și pe noi în Anglia, dar ea nu știe că nouă ne este foarte greu să ajungem acolo. Nu ne permitem așa ceva…”, ne-a declarat Gyorgy Ciobotaru, bărbatul care conduce casa familială din Ghimeș-Făget și care a cunoscut-o personal pe Marion Jeffels.

———————————

„O respectăm foarte mult pe această femeie (Marion Jeffels – n.r.). Ea ne trimite haine de iarnă pentru copii și îmbrăcăminte de toate felurile. Ne-a mai donat și un laptop, vase de inox pentru bucătărie, dar cel mai mult ne trimite haine.”

Gyorgy Ciobotaru, bărbatul care conduce casa familială din Ghimeș-Făget, despre Marion Jeffels

———————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

3 pareri la “Ajutor din Marea Britanie pentru copiii sărmani ai României”

  1. Lupșa mihaela ionela- Spune:

    Buna sunt o fata de la țără am 3 copii si sunt însărcinată iara va rog sa ma ajutați cu ce puteți ne descurcam foarte greu si haine si pemparse miar fi de ajutor am fetiță de 1 an si 4 luni si o duc in fiecare săptămână la terapie nu merge in picioare daca ați putea si cu bani sa ma ajutați va rog frumos acesta e numărul meu de telefon 0726265232

  2. Lupșa mihaela ionela- Spune:

    Aceasta e adresa. Mea unde locuiesc Comuna Dobra..Sat Mihăești.Nr 131 Județul Hunedoara aștept un răspuns va rog

  3. Aron Ionela Mirabela Spune:

    Buna ziua sunt o fata de la tara am 3copii din care unul din ei are boala oaselor de sticla dacă ați putea sa ne ajutați cu orice e bine primit trebuie sa mergem la tratament din doua in doua luni va urma și niște operați sa poate să meargă fara tine telescopică nu o să poată merge va rog din suflet cine vrea și poate sa ne ajute cat de puțin contează va mulțumim

Spune-ti si tu parerea!