Ajutor pentru contribuabilii cu datorii restante la buget

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 noiembrie 2015

Persoanele fizice și firmele vor putea solicita Fiscului și direcțiilor de specialitate din Finanțe care stabilesc obligații de plată, printr-o cerere scrisă, să li se amâne sau anuleze plata penalităților de întârziere și dobânzilor aferente datoriilor la bugetul de stat de până la 30 septembrie.

Guvernul a aprobat printr-o ordonanță posibilitatea de anulare a penalităților de întârziere, precum și unei cote de 54,2% din dobânzi pentru toți contribuabilii persoane fizice, persoane juridice sau alte entități fără personalitate juridică care datorează obligațiile de plată la bugetul general consolidat, fără nicio discriminare, dacă îndeplinesc condițiile impuse de lege.

Adoptarea acestor măsuri a avut ca scop, în principal, creșterea economică prin sprijinirea contribuabililor aflați în dificultate și care nu au fost în măsură să acceseze o eșalonare la plata obligațiilor fiscale restante.

Astfel, persoanele fizice și firmele care aveau la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalitățile de întârziere dacă achită obligațiile principale de plată până la 31 martie 2016. Totodată, acestea vor beneficia de amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau, în cazul în care nu se depune cererea de anulare a accesoriilor, până la 30 iunie 2016 inclusiv, pentru contribuabilii care notifică Fiscul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!