Ajutor pentru copiii cu părinți plecați în străinătate

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 19 iunie 2015

eleviPeste 1.200 de copii care sunt afectați de migrația pentru muncă în străinătate a părinților vor fi susținuți psihologic și ajutați să își pregătească temele pentru școală, în cadrul a 16 centre de zi, deschise de organizația „Salvați Copiii”, în unități de învățământ din mai multe zone ale țării.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Gabriela Coman, a spus, la lansarea proiectului „Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate”, că la nivel național sunt înregistrați 82.339 de copii afectați de plecarea părinților în străinătate.

„Aproximativ 49.000 dintre ei au doar un părinte plecat, ceilalți au ambii părinți în străinătate. Cifra pare în descreștere, însă niciodată nu suntem siguri că toate cazurile se raportează. Pare în scădere numărul și probabil că și evoluția crizei economice influențează acest lucru”, a precizat secretarul de stat de la ANPDCA, potrivit Mediafax.

 

Obligațiile părinților

Gabriela Coman a reamintit că părinții au obligația de a-și anunța plecarea din țară cu 40 de zile înainte și de a desemna o persoană care să aibă autoritatea părintească asupra copilului, însă în multe cazuri nu se întâmplă acest lucru.

„Nu pot să spun că avem cazuri de încălcare, dar pot să spun că sunt cazuri în care părinții nu știu de această prevedere. Este nevoie de o campanie de informare pentru părinți. Sunt mulți care nu conștientizează de la început posibilele consecințe ale plecării lor. Ei pleacă în ideea de a duce o viață mai bună și de a ajuta copilul, și atunci ei trebuie ca, atunci când iau această decizie, să fie foarte bine informați”, a mai spus președintele ANPDCA.

 

Consiliere psihologică

Proiectul lansat de „Salvați Copiii” vizează informarea părinților, dar și sprijinirea copiilor care au rămas acasă, prin consiliere psihologică, sprijin social și educațional.

„Vrem să facem o campanie publică amplă în care să discutăm despre drepturile care nu le sunt respectate copiilor, să informăm părinții care vor să plece sau pe cei care deja sunt plecați despre prevederile legale, despre responsabilitățile lor, ce pași trebuie să facă și în ce situație trebuie să lase copilul acasă. Unul din obiective este de a-i informa că sunt obligați să anunțe la DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) dorința lor de a pleca și să numească un tutore care va prelua responsabilitatea creșterii copilului”, a spus președintele executiv al organizației „Salvați Copiii”, Gabriela Alexandrescu, citată de Mediafax.

În cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă online și va funcționa o linie telefonică la care părinții, specialiștii și oricine cunoaște un astfel de caz să poată obține suport de specialitate.

În plus, în 16 centre de zi, care vor funcționa în București și județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Vaslui și Timiș, vor fi sprijiniți 1.200 de copii anual și peste 700 de persoane care au în grijă copii afectați de migrația părinților.

 

Sentimentul abandonării

„Acești copii au același sindrom cu al celor care stau în instituții. Se simt abandonați, se simt vinovați, cred că plecarea părinților e cauzată de ei, pentru că părinții spun că pleacă pentru ca cei mici să o ducă mai bine. Alături de ei se va lucra și cu persoanele cu care ei rămân, pentru că s-a constatat că, de cele mai multe ori, nu au abilitatea de a-i ajuta să se pregătească pentru cerințele școlare. Vom angaja profesori, asistenți sociali și psihologi care vor lucra cu astfel de copii zi de zi sau de câte ori simt ei nevoia”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

Proiectul este finanțat de Velux Foundations și are un buget de 1.3 milioane de euro, până în septembrie 2017.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!