Ajutor pentru o persoană care suferă arsuri

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 8 ianuarie 2016

prim ajutor_arsuri1Cea mai mare parte a arsurilor termice domestice sunt produse de contactul cu obiecte de bucătărie și lichide fierbinți sau prin contactul direct cu flacăra. Gravitatea arsurii depinde de profunzimea ei, aceasta variind în funcție de intensitatea și durata expunerii.

În arsurile ușoare, inițial apare înroșirea pielii și umflarea ușoară, urmând ca în câteva zile manifestările să dispară, lăsând uneori în urmă o pată maronie.

Primul ajutor în caz de arsuri superficiale

  • Imediat după producerea arsurii se recomandă plasarea zonei afectate sub jet de apă rece de la robinet, pentru cel puțin 10 minute.
  • Ulterior se recomandă aplicarea de comprese umede, preferabil pansamente sterile impregnate cu apă plată. Acestea trebuie aplicate pur și simplu, fără a efectua pansamente care să strângă zona afectată.
  • Dacă rana conține resturi textile, se recomandă ca acestea să fie îndepărtate de către medic.
  • Pentru reducerea inflamației se indică administrarea unui antiinflamator, de tipul aspirinei sau ibuprofenului, în cazul adulților.
  • Nu se aplică creme grase sau unguente deoarece acestea astupă porii și agravează arsura. Aplicarea untului are același efect nedorit.
  • Bășicile formate nu se sparg, ci se lasă să se desprindă singure, în câteva zile.
  • Uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de măsline aplicate pe o arsură pot determina eczematizarea leziunii și de aceea nu este indicat să fie utilizate ca și metode de tratament al arsurilor.
  • Se pot utiliza sprayuri cu antibiotice și hidrocortizon, disponibile în farmacii.
  • În cazul transportului către medic, nu se fac pansamente strânse și nu se aplică plasturi, ci se învelește zona afectată în folie de aluminiu de bucătărie, pentru a nu introduce în leziune fragmente textile care ar putea conduce la infecție.
  • Nu se aplică gheață pe arsură deoarece poate apărea contracția vaselor de sânge având drept rezultat întârzierea vindecării arsurii.

Arsurile severe duc la complicații

Dacă arsurile sunt profunde sau foarte întinse, dacă sunt însoțite de durere intensă, febră sau secreții purulente se recomandă prezentarea în cel mai scurt timp la medic, pentru a putea preveni pe cât posibil complicațiile, printre care se numără infecțiile, insuficiența renală sau șocul septic. Arsurile severe pot duce la deces.

Cum recunoaștem arsurile care ne trimit la medic

În arsurile de gradul II apar bășici pline cu lichid, care se pot sparge lăsând suprafețe neacoperite de piele, peste care se vor forma ulterior cruste.

Arsurile de gradul III sunt mult mai grave, pielea este uscată și neagră și rana poate merge până în profunzime, afectând mușchii și oasele.

Arsurile de gradul I și II se vindecă fără cicatrice, spre deosebire de arsurile de gradul III, care lasă cicatrici inestetice, caracteristice.

Tratamente naturiste pentru arsurile ușoare

Există dovezi că arsurile de gradul I, dar și cele de gradul II se tratează foarte ușor și cu mare succes cu albuș de ou. Albușul de ou se pune în straturi după ce arsura a stat sub jet de apă rece (cel puțin 15 minute). Se pun mai multe straturi timp de o zi, apoi următoarele 3-4 zile se continuă tratamentul. Arsura se retrage, urmele dispar și pielea își revine la normal. Albușul se bate bine înainte de aplicare. Vindecarea rapidă și fără urme se datorează colagenului existent în ou, care este o placentă plină de vitamine, de fapt. Așa se explică forța de regenerare și puterea de a îndepărta durerile.

În plus, pentru a preveni infectarea zonei și pentru a stimula vindecarea rănii, aplicați comprese cu infuzii obținute din plante medicinale (precum mușețel, coada-șoricelului, gălbenele, tătăneasă sau muguri de plop). După ce v-ați ars, primul lucru pe care-l aveți de făcut este să reduceți temperatura zonei afectate. Turnați apă rece, din belșug, timp de 15-30 de minute.

Pe rana curățată, ungeți-vă cu miere de albine. Aceasta se va comporta ca un antibiotic natural, prevenind infecțiile. Amestecați miere cu polen și pasta obținută aplicați-o pe arsură. E un vechi remediu chinezesc despre care se spune că poate vindeca până și cangrenele.

Puteți aplica și un strat de unguent de gălbenele, fără să masați prea mult timp. Nu acoperiți cu pansament. Și aloe vera e foarte bună pentru tratarea arsurilor. Tăiați câteva bucăți de plantă, dacă aveți în ghiveci în casă, și aplicați pe zona afectată.

După ce ați igienizat bine rana, aplicați conținutul unei capsule de vitamina E. Ajută la vindecare. Aplicați ulei de lavandă pentru a reduce usturimea și a grăbi vindecarea zonei afectate.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!