Ajutor pentru refugiați din partea cerșetorilor români

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 5 noiembrie 2015

cersetor

Românii care au plecat la cerșit în Suedia sunt organizați de Crucea Roșie pentru un scop umanitar – strângerea de bani pentru refugiații care ajung în această țară.

Insula Gotland este o destinație populară pentru turiștii germani pe timp de vară, atât pentru cei pasionați de clădirile ce datează din Evul Mediu, cât și pentru cei ce vin la plajă să facă baie în Marea Baltică sau să se cațăre pe stâncile ce ies din apă.

De câțiva ani, pe străzile localităților de pe insulă au ajuns și cerșetori din România și Bulgaria, relatează Deutschlandfunk, potrivit Ziare.com.

Suedeza Anna-Maria Bauer, care lucrează pentru Crucea Roșie, spune că de câteva luni cerșetorii primesc mai puțini bani decât înainte, din cauza crizei refugiaților. Chiar și așa, românii și bulgarii nu îi consideră o competiție pe cei care caută azil în Suedia, ci dimpotrivă.

—————————————

„Le-am explicat că acum suedezii le pun mai puțini bani în paharele de carton deoarece sunt pur și simplu implicați puternic pentru refugiați. Ar trebui să știe că suedezii nu au nimic personal împotriva lor. Acești oameni nu au ziare în limba română sau acces la emisiuni televizate în limba lor. Când le-am spus de ce sunt așa de mulți pe fugă și ce se întâmplă acum în Siria, au fost complet șocați și au întrebat dacă pot să facă ceva pentru a-i ajuta pe refugiați.”

Anna-Maria Bauer

—————————————

Ea i-a echipat pe câțiva cerșetori cu veste ale Crucii Roșii și cutii de colectare a donațiilor. Câțiva dintre ei chiar au mers la Stockholm pentru a avea grijă de refugiați. Campania de colectare a donațiilor a avut un mare succes: mai mult de 4.000 de coroane, strânse în două ore, adică în jur de 400 de euro, potrivit unei românce.

—————————————

„Strângem bani pentru refugiați, așa încât să poată mânca și să-și poată cumpăra de îmbrăcat. Asta este bine.”

O cerșetoare româncă

—————————————

În plus, unii dintre cerșetori chiar au donat o mică parte din suma primită pe străzi, lucru care a uimit-o pe Anna-Maria Bauer, care consideră că gestul a fost o surpriză plăcută, mai ales că nici cerșetorii nu o duc bine.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!