Ajutorul de somaj

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 10 august 2009

Ajutorul de somaj (Jobseeker’s Allowance – JSA) este principalul beneficiu pentru persoanele care au varsta de lucru, dar nu au un loc de munca.

 

Cine este eligibil?

Daca ati incetat sa mai aveti de munca sau lucrati mai putin de 16 ore pe saptamana, atunci puteti primi JSA.

Trebuie sa fiti:

– apt de munca;

– liber sa lucrati;

– activ in a va cauta un loc de munca;

– sub varsta de pensionare.

 

Cum lucreaza JSA?

JSA bazat pe contributie. Daca ati platit sau ati fost creditat cu contributii NI (National Insurance) de nivelul I in anul fiscal, atunci puteti primi JSA pe baza contributiilor realizate. Contributiile celor cu statut de self-employed nu se vor califica, in general, pentru a primi JSA.

JSA bazat pe venit. Acest tip de JSA este bazat pe veniturile si economiile pe care le-ati realizat. Puteti primi acest tip de JSA daca nu ati platit cote suficiente la National Insurance Contributions (NIC’s), daca aveti un venit mic sau in cazul in care contributiile au fost realizate din postura de self-employed.

JSA pentru persoanele de 16-17 ani. Daca nu aveti un loc de munca si aveti 16-17 ani, puteti beneficia, pentru o scurta perioada de timp, de JSA. De exemplu, in situatiile urmatoare:

– sunteti fortat sa locuiti departe de parinti;

– va este foarte greu sa traiti fara alocatia JSA;

– sunteti parte a unui cuplu responsabil pentru un copil.

Pentru mai multe informatii, puteti contacta biroul local Jobcentre Plus.

 

Ce suma veti primi?

In cazul in care discutam de un JSA bazat pe contributii, atunci veti primi o suma saptamanala, in functie de varsta:

Varsta Suma
16 – 24 £50.95
25 sau peste £64.30

Aceste sume ar putea sa scada daca primiti in acelasi timp si o pensie.

In cazul in care discutam de un JSA bazat pe venituri, atunci sumele saptamanale maxime sunt urmatoarele:

Statut Suma
Persoane singure, intre 16-24 ani £50.95
Persoane singure, peste 25 de ani £64.30
Cupluri sau parteneri civili (peste 18 ani) £100.95
Parinti singuri (sub 18 ani) £50.95
Parinti singuri (peste 18 ani) £64.30

Sumele respective ar putea sa scada daca sunteti in situatia in care realizati un venit dintr-o angajare de tip part-time. De asemenea, veti primi sume mai mici decat cele stipulate daca aveti economii ce depasesc 6.000 de lire. Iar daca economiile de care dispuneti sunt mai mari de 16.000 lire, cel mai probabil nu va veti califica pentru a primi JSA.

De asemenea, sumele ar putea fi mai mici si daca primiti o pensie personala sau ocupationala. Pentru JSA-ul bazat pe contributii, nu vor fi luate in calcul primele 50 de lire din pensia de care dispuneti.

Daca jumatatea dumneavoastra din cuplu sau partenerul civil lucreaza 24 ore sau mai mult pe saptamana, sunteti in situatia de a nu va putea folosi de JSA-ul bazat pe venituri, dar cel bazat pe contributii nu va fi afectat. Daca lucreaza mai putin de 24 ore, atunci acest lucru va afecta doar suma primita.

 

Cum sa cereti JSA

Puteti face acest lucru sunand la 0800 055 6688 intre orele 08.00-18.00, de luni pana vineri. De asemenea, daca aveti unele probleme de vorbire sau auz, exista un serviciu specializat, bazat pe text, care poate fi accesat la 0800 023 4888.

Exista si posibilitatea de a face acest lucru online, folosind serviciul „Claim online – Jobseeker’s Allowance” pus la dispozitie de Department for Work and Pensions.

Un specialist va va spune cum functioneaza acest JSA si va trasa alaturi de dumneavoastra liniile generale ale colaborarii, aratand:

– ca sunteti dispus sa munciti;

– care este tipul de munca pe care-l cautati si cum faceti acest lucru;

– cum va puteti imbunatati sansele de a gasi un loc de munca;

– ajutorul si suportul pe care-l veti primi.

Va trebui sa confirmati cererea, in persoana, la fiecare doua saptamani, iar situatia va va fi examinata de mai multe ori, prin intermediul unor interviuri.

 

Cum se plateste

De obicei, JSA este platit la fiecare doua saptamani, de cele mai multe ori prin sistemul Direct Payment, direct in banca, societatea de economii si impruturi dvs sau contul National Savings.

Din aprilie 2009, Jobcentre Plus a introdus unele modificari vizavi de ziua in care este platit JSA. Aceste modificari pot schimba ziua in care vi se facea plata, aceasta urmand a fi determinata de numarul dumneavoastra de National Insurance. Schimbarea mai inseamna si ca veti fi platit cel putin o data la doua saptamani.

Ultimele doua cifre ale numarului National Insurance Ziua de plata
00 la 19 Luni
20 la 39 Marti
40 la 59 Miercuri
60 la 79 Joi
80 la 99 Vineri

 

Ce sa faceti daca anumite circumstante se schimba

Daca anumite circumstante personale se vor schimba cu timpul, trebuie sa informati Jobcentre Plus, cat mai repede posibil. De exemplu, daca:

– va schimbati domiciliul;

– incepeti orice fel de munca, pregatire profesionala sau un curs la colegiu sau universitate;

– va imbolnaviti sau va internati;

– plecati in vacanta in Marea Britanie sau peste hotare;

– acumulati capital (din economii sau investitii).

In majoritatea acestor cazuri veti avea dreptul de a cere JSA, dar daca nu raportati schimbarile intervenite s-ar putea sa fiti pusi in situatia de a pierde dreptul la beneficiile acordate.

 

Cum sa faceti apel

Puteti cere o explicatie sau sa aplicati pentru reconsiderarea oricarei decizii, odata ce aceasta a fost luata. In general, informatiile referitoare la modul in care puteti face un apel sunt incluse in scrisoarea prin care va este facuta cunoscuta decizia.

Daca doriti sa faceti apel, cereti un formular GL24DWP, daca sunteti de parere ca decizia luata este una eronata. Puteti obtine formularul si de la biroul local Jobcentre Plus sau il puteti accesa de pe site-ul institutiei.

 

Ce mai trebuie sa stiti

Cand veti cere JSA, va veti intalni cu o persoana avizata din Jobcentre Plus care va dori sa discute cu dumneavoastra despre ajutorul suplimentar pe care-l poate oferi pentru a preveni situatia dificila a lipsei unui loc de munca, de exemplu:

– accesul la specialisti in elaborarea unui CV, pregatirea unui interviu, construirea increderii sau dezvoltarea capacitatilor de care dispuneti;

– ajutor in gasirea unui loc de munca daca nu ati mai trecut de ceva vreme printr-o astfel de experienta;

– ajutor daca sunteti in cautarea unui post executiv sau cu o pregatire profesionala deosebita;

– ajutor in ceea ce priveste cititul, matematica sau cunostintele de engleza;

– informatii despre cum sa primiti ajutor pentru imbunatatirea aptitudinilor de care dispuneti, legate de locurile de munca existente la nivel local;

– ajutor legat de unele lucruri suplimentare care v-ar ajuta sa va gasiti de lucru, cum ar fi necesitatea unui costum pentru un interviu sau aceea de a detine uneltele specifice job-ului dvs (cum ar fi pensule pentru vopsitori) acolo unde angajatorul nu va pune asa ceva la dispozitie.

Acest suport va depinde de circumstantele personale si de ceea ce este existent la nivel local.

 

Daca nu gasiti de lucru

Daca dupa sase luni de zile sunteti in situatia de a nu avea de lucru, veti fi rugati sa treceti printr-un „restart interview”, cu un ofiter personal. Scopul intalnirii este acela de a-l face pe ofiter sa se asigure ca:

– faceti tot ce este posibil sa va gasiti un loc de munca;

– JobcentrePlus va ofera tot ce aveti nevoie.

 

Extra-ajutor pentru sase luni

Jobcentre Plus va poate spune despre ajutorul suplimentar pe care-l puteti capata, acesta depinzand de circumstantele si de ceea ce este existent in aria dumneavoastra. Acest lucru poate include:

– acces la locurile de munca pentru care angajatorul primeste o subventie de 1.000 de lire pentru angajare, ca si suport pentru pregatirea profesionala;

– sa va ajute sa puneti pe picioare propria afacere si sa deveniti self-employed, acest lucru incluzand ajutorul financiar si sfaturi ale specialistilor;

– pregatirea necesara pentru a va dezvolta pregatirea pe care o aveti sau pentru a dezvolta una noua, ceea ce va creste sansele de a gasi un loc de munca;

– munca voluntara, pe care o puteti face in perioada in care va cautati de lucru, acest lucru urmand sa ajute atat pregatirii pe care o aveti, cat si castigarii uneia suplimentare, capabila sa va ajute sa va gasiti un nou loc de munca.

 

Rezerve pentru clipele grele

Nu veti mai fi in situatia de a primi JSA daca veti incalca regulile care va permit sa-l obtineti. Acest lucru se poate intampla daca:

– nu sunteti liber pentru a obtine un loc de munca;

– nu cautati un loc de munca sau pregatire suplimentara;

– nu aveti o intelegere cu un angajator.

Daca nu mai primiti JSA, va puteti califica pentru a primi un ajutor pentru clipele grele prin care treceti. Pentru a face acest lucru trebuie sa faceti parte dintr-un grup vulnerabil, sa aveti un copil in intretinere sau o problema de sanatate. Daca toate aceste lucruri nu se aplica, atunci va trebui sa asteptati doua saptamani pentru a primi acest ajutor.

Cei de la biroul local al Jobcentre Plus va pot spune daca va calificati pentru acest tip de ajutor.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!