Ajutorul in cazul problemelor de auz

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 15 iunie 2009

Serviciul National de Sanatate (NHS) pune la dispozitie un ajutor variat in ceea ce priveste problemele de auz, fie prin intermediul unui imprumut, fie gratuit, de cele mai multe ori. Oricum, aveti dreptul la un control.

Puteti avea probleme cu ceara secretata sau cu o infectie care v-a afectat pentru moment auzul, iar in acest caz tratamentul va fi realizat de catre doctorul local (GP). In caz contrar, acesta va poate indruma catre un orelist (ENT) sau catre un departament de audiologie al unui spital, pentru a fi vazut de un chirurg specializat pe ENT si de un audiologist.

 

Vizitele specialistilor de la spital

In functie de aranjamentele pe care le aveti in aria in care locuiti, iar varsta dumneavoastra este trecuta de 60 de ani atunci puteti fi trimis direct la spital, la audiologie sau departamentul ENT. Unii medici generalisti (GP) aranjeaza cu medicii specialisti o vizita sau mai multe la spitalul sau policlinica pe care o conduc, asa ca ati putea beneficia de tratamentul de care aveti nevoie chiar la centrul de sanatate de care apartineti in loc sa fiti nevoiti sa ajungeti la spital.

 

Tipuri de ajutor medical in cazul afectiunilor auditive

NHS poate pune la dispozitia celor care au nevoie de asa ceva urmatoarele tipuri de asistenta medicala:

– casca speciala in ureche sau in spatele acesteia;

– casca de corp, cu o alta care se introduce in ureche;

– conducerea sunetului prin intermediul oaselor, sunetul fiind condus direct din craniu;

– tehnologie CROS si BiCROS – CROS culege sunetul din urechea cu care nu auziti si il livreaza catre urechea sanatoasa, in timp ce BiCROS culege, amplificat, sunetul din ambele urechi, livrandu-l catre cea sanatoasa.

Prin intermediul NHS nu puteti obtine dispozitive auditive ce se inlocuiesc sau unele de mici dimensiuni, care sa se potriveasca perfect in canalul auditiv. De asemenea, de la NHS nu puteti obtine un ajutor financiar pentru a achizitiona din surse private aparatul pe care il doriti. Dar, daca alegeti sa va adresati unui doctor particular, atunci aveti dreptul sa obtineti un anumit ajutor din partea NHS.

In ceea ce priveste implanturile cochleare, acestea sunt indicate doar persoanelor care sufera de o surzire profunda, dar ai caror nervi ai auzului sunt inca functionali.

Ca parte a vizitei la NHS, urechile dumneavoastra vor fi examinate pentru depistarea oricarei probleme ce ar putea exista, doctorul urmand sa ceara amanunte si despre istoria medicala a familiei. Audiologistul va va testa nivelul auzului si de asemenea va discuta cu dumneavoastra despre tipul de proteza auditiva de care aveti nevoie. Pentru stabilirea dimensiunilor, veti fi invitat la un consult suplimentar.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!