Al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei, inevitabil

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 6 august 2015

uk_scottish-independence_1

În cadrul talk show-ului de la BBC al lui Andrew Marr, Alex Salmond, fostul prim ministru al Scoţiei, a spus că susţinerea unui al doilea referendum pe problema independenţei Scoţiei faţă de Marea Britanie este inevitabil. Singurul lucru ce mai trebuie stabilit acum este data exactă când acest referendum va avea loc, iar acest lucru este în totalitate „în mâinile Nicolei Sturgeon”.

Sunt trei chestiuni care obligă Scoţia să susţină al doilea referendum, constată Salmond: unul ar fi neputinţa Scoţiei de a se ţine de „făgăduială”, altul ar fi rezultatul referendumului din Marea Britanie, în timp ce al treilea motiv ar fi „vederile divergente” cu privire la tăierile bugetare din planul de austeritate.

„Făgăduiala” înseamnă conducerea Scoţiei de la Edinburgh, transferul puterii de la Londra către capitala scoţiană la un nivel maxim, ceea ce încă nu s-a întâmplat.

În mai din acest an, după ce SNP-ul a câştigat 56 de locuri de parlamentar din 59 potenţiale, actualul prim ministru scoţian, Nicola Sturgeon, a ţinut să sublinieze că „nu se întrevede un al doilea referendum în perioada imediat următoare”.

După declaraţiile lui Salmond, conservatorii scoţieni l-au acuzat pe acesta că foloseşte „tactici agresive” pe chestiunea unui al doilea referendum.

Alex Johnstone, membru al Parlamentului Scoţian, a declarat: „Fostul prim ministru scoţian poate să se plângă cât doreşte, să se certe şi să ameninţe, dar asta nu va schimba faptul că anul trecut, în septembrie, scoţienii au votat NU. Votanţii au respins ruperea Scoţiei de Marea Britanie pentru că au realizat cât de rău ar fi pentru economie, apărare şi pentru reputaţia noastră în lume”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!