Alăptarea: sfaturi utile pentru mămici

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 12 iunie 2014

breastfeed

Laptele de la sân conţine tot ce are nevoie un nou-născut, de accea este foarte important să îţi alăptezi copilaşul cât de mult poţi. Este mai uşor de digerat decât înlocuitorii acestuia, iar anticorpii din laptele de sân întăresc sistemul imunitar al bebeluşului. În plus ai şi tu ai de câştigat. Alăptându-ţi copilul vei reuşi să scapi mai uşor de kilogramele aduse de sarcină. Dar să alăptezi nu este atât de uşor precum sună. Ai nevoie de multe şedinţe de practică şi mai multă răbdare decât ţi-ai imaginat vreodată. Iată câteva recomandări pe care orice mămică trebuie să le ştie.

Cere ajutor

Când începi să-ţi alăptezi bebeluşul (la scurt timp după naştere) cere ajutorul infirmierelor de la maternitate. Acestea te vor sfătui şi te vor ajuta să poziţionezi corect micuţul pentru a putea fi alăptat. Dacă înveţi de la început tehnica corectă de alăptare, vei reuşi să eviţi problemele care pot apărea mai târziu.

Hrăneşte-l des

În primele săptămâni, majoritatea nou-născuţilor se hrănesc la fiecare două – trei ore. Destul de des, nu? Însă aceste şedinţe frecvente de alăptat stimulează sânii pentru a produce lapte şi asigură liniştea micuţului tău. Fii atentă la semnele prin care bebeluşul tău îţi transmite că îi este foame. Nu aştepta ca acesta să devină agitat sau să plângă.

Aşează-te confortabil!

Nu te apleca pentru a aduce sânul lângă copil, ci adu-l pe acesta lângă pieptul tău. Aşează-te pe un scaun care să ofere un bun sprijin spatelui şi braţelor tale. Foloseşte şi o pernă dacă este nevoie, pentru a te simţi confortabil. Sau aşează-te pe o parte şi poziţionează şi bebeluşul în aceeaşi poziţie, cu faţa spre tine. Când eşti pregătită, mângâie buza de jos a micuţului cu mamelonul. Dacă doreşti să înlături sfârcul din gura copilului, întâi opreşte suptul introducând un deget prin marginea gurii.

Acordă-i timp să se hrănească

Lasă-ţi bebeluşul să se hrănească de la un sân, până acesta devine mai moale (în jur de 15 minute). Apoi ajută-l să regurgiteze şi oferă-i şi cel de-al doilea sân. Dacă încă este înfometat, nu-l va refuza, dacă nu, poţi începe următoarea şedinţă de alăptat cu acest sân. Dacă bebeluşul tău preferă un sân şi se hrăneşte frecvent de la acesta în primele săptămâni, pompează laptele pentru a scăpa de presiune şi pentru a-ţi păstra producţia de lapte.

Când îi dai suzeta?

Unii bebeluşi se simt fericiţi când sug. Din acest motiv există suzetele. Însă trebuie să fii atentă. Dacă îi dai copilului tău o suzetă prea devreme, acest lucru îţi poate afecta programul de alăptat. Experţii îţi recomandă să aştepţi până când micuţul tău împlineşte o lună.

Ai grijă de sânii tăi!

După fiecare şedinţă de alăptat, este bine să laşi laptele să se usuce pe sfârcuri. Dacă te grăbeşti, le poţi usca tamponând uşor. Încearcă să îţi păstrezi sânii uscaţi şi între şedinţele de alăptat, schimbând des tampoanele de alăptare din sutien. În timp ce faci baie, evită ca săpunul, şamponul sau alte produse să-ţi atingă sfârcurile. Dacă le simţi uscate, încearcă un unguent care să conţină lanolină. Şi uleiul de măsline îţi poate fi de folos.

Alăptarea în public

Multe mămici care alăptează obişnuiesc să poarte bluze largi, cu nasturi pentru a alăpta mai uşor. Poţi folosi şi o paturică pentru a te acoperi atât pe tine cât şi pe bebeluş în timpul alăptării. Dacă îţi doreşti mai multă intimitate, roagă pe cineva să ţină o paturică sau să stea în faţa ta, în timp ce alăptezi.

Obiceiuri sănătoase

Alegerile pe care le faci sunt acum la fel de importante ca şi în timpul sarcinii: consumă cât mai multe fructe şi legume; bea multă apă; încearcă să te odihneşti cât de mult posibil; nu lua medicamente fără să-ţi consulţi medicul; fără ţigări. De asemenea, limitează cantitatea de cafeină şi alcool pe care o consumi. Prea multă cofeina îţi va face bebeluşul nervos şi îi poate deranja somnul. Dacă alegi să consumi ocazional alcool, evită să alăptezi timp de două ore după.

Nu te descuraja!

Dacă alăptatul ţi se pare mai greu decât te aşteptai, nu te descuraja! Este normal ca începutul să fie mai greu. În timp, însă, veţi ajunge să vă cunoaşteţi mai bine, iar procesul de alăptat va deveni mai uşor pentru amândoi.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!