Alcool, ţigări şi droguri de la vârste fragede

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 mai 2014

Peste trei sferturi din adolescenţii români de 17 ani beau alcool, fumează şi se droghează, o arată cel mai recent studiu realizat de agenţia naţională antidrog, informează Digi24.

Tinerii ajung să consume alcool, droguri sau ţigări de la vârste tot mai fragede. Tot mai mulţi dintre ei iau contact cu aceste vicii începând cu vârsta de 13 ani, în unele cazuri chiar de la 11-12 ani. Vârsta medie la care adolescenţii au primul contact cu alcoolul este de 13 ani. Astfel, la 14 ani fumează prima ţigară şi la 15 ani, adolescenţii români consumă pentru prima oară haşiş. Statisticile sunt îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât specialiştii spun că de la un an la altul aceste vârste medii scad.

Mergând însă mai departe, pericolul creşte, pentru că, la 17 ani, cei mai mulţi dintre adolescenţi încep să combine viciile, adaugă Digi24. La această vârstă, peste trei sferturi dintre fete şi băieţi au experimentat deja cel puţin două dintre aceste produse.

Peste un sfert din adolescenţii cu vârste între 15 şi 18 ani consumă regulat tutun, pe care îl combină cu alcool sau haşiş. Sociologii atrag atenţia că, după 10 ani de consum de alcool, 16% dintre copiii care au început să bea regulat la 11-12 ani ajung alcoolici.

Mai bine de jumătate dintre tinerii consumatori de alcool, tutun sau stupefiante spun că se apucă de fumat şi băut din curiozitate, în timp ce aproape 20% o fac pentru a-şi creşte încrederea în sine.

Alţi adolescenţi încep să fumeze, să bea sau să se drogheze pentru a se integra mai bine în grupurile de prieteni, alţii pentru nevoia de siguranţă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!