Alecsandra Drăgoi câştigă Travel Photography Competition 2015

Articol publicat in sectiunea Cultură, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 23 februarie 2015

Londra_Alecsandra Raluca Dragoi_Travel Photography Competition 2015

Concursul de fotografie organizat de revista National Geographic Traveller din Marea Britanie a fost câştigat de românca Alecsandra Raluca Drăgoi, cu o imagine realizată în Comăneşti, judeţul Bacău, ce surprinde tradiţiile româneşti de Anul Nou. Fotografia câştigătoare, care prezintă un adolescent participant la un obicei de Anul Nou, îmbrăcat într-o blană de urs şi care este surprins în momentul în care îşi descoperă capul, a fost finalista categoriei „People” din concurs.

 

Imaginea câştigătoare la categoria „People”

Potrivit Mediafax, atât fotografia câştigătoare, cât şi toate celelalte care au ajuns în finala concursului vor apărea într-o expoziţie dedicată competiţiei la galeria londoneză Theprintspace. De asemenea, imaginile care au ajuns în finala concursului vor putea fi cumpărate, în premieră, graţie unei colaborări dintre organizatorii competiţiei şi spaţiul expoziţional. Cei care vor să vadă sau să aibă fotografiile, dar nu pot ajunge la Theprintspace, pot cumpăra numărul din aprilie al revistei National Geographic Traveller din Marea Britanie, care va include fotografiile câştigătoare într-un supliment foto gratuit.

National Geographic Traveller a lansat competiţia anuală de fotografie în septembrie 2014, iar fotografii din Marea Britanie au fost invitaţi să-şi înscrie imaginile la una dintre cele şase categorii: „Action”, „Animal”, „People”, „River”, „Rural” şi „Urban”.

La categoria „People”, câştigătoare a fost fotografia româncei Alecsandra Raluca Drăgoi, la „Action”, s-a afirmat Yanick Targonski, cu o fotografie făcută într-un tren în mişcare, în Sri Lanka, la „Urban”, câştigătorul a fost Philip Braude, cu o fotografie realizată în Londra, iar la categoria „River”, apreciată a fost poza lui Claire Carter, realizată în Rio de las Vueltas, Argentina. Chris Miller, cu o fotografie realizată în Phong Nha-Ke Bang National Park, Vietnam, a fost câştigător la categoria „Rural”, iar Barry Robertson, cu o imagine din Falkland Islands, a fost apreciat la secţiunea „Animals”.

National Geographic are reputaţia de a fi „epicentrul” celor mai bune lucrări de fotojurnalism din lume.

————————————–

„Am fost incredibil de impresionaţi de răspunsurile primite la competiţia noastră anuală de fotografie, cu un standard fenomenal de ridicat de creativitate şi calitate fotografică.”

Pat Riddell, editor la National Geographic Traveller

————————————–

 

România, promovată în Marea Britanie

Şi jurnaliştii de la Adevărul au scris despre povestea de succes a  Alecsandrei Drăgoi, ieşeanca hotărâtă să promoveze frumuseţile ţării noastre în străinătate.

„Legătura între mine şi fotografie este foarte strânsă, fiindu-mi întotdeauna alături pe drumul maturizării. A fost alături de mine la bine şi la greu, ajutându-mă în anumite momente să arăt ceea ce simţeam şi ceea ce nu reuşeam să exprim prin intermediul cuvintelor”, povesteşte Alecsandra. Potrivit aceleiaşi surse citate, tânăra susţine că pasiunea ei pentru fotografie a început în jurul vârstei de 14 ani, după care a reuşit cu ajutorul celor dragi să îşi ducă pasiunea la următorul nivel şi să realizeze imagini care au făcut înconjurul lumii.

„La vârsta de nouă ani, am primit un aparat pe film pentru a imortaliza prima mea excursie cu Şcoala Waldorf. A fost o jucărie pentru mine, dar se pare că pe parcurs a devenit o armă creativă şi principalul meu mod de exprimare. Este incredibil cum toate detaliile din copilărie te pot influenţa pe parcursul vieţii”, mai spune tânăra fotografă.

————————————–

„Participanţii se îmbracă în blănuri de urs care au fost păstrate timp de sute de ani, nu provin de la urşi care au fost ucişi în timpul acestui ritual şi nici special pentru acest obicei. Ursul este un simbol al României, iar când am descoperit această tradiţie am fost fascinată.”

Alecsandra Raluca Drăgoi, câştigătoarea concursului Travel Photography Competition 2015

————————————–

 

Anglia. Sursă de inspiraţie

Alecsandra studiază în Anglia şi spune că frumoasa ţară este o sursă de inspiraţie pentru ea. Iubeşte fotografia extrem de mult şi spune că a dezvoltat o pasiune incredibilă pentru călătorie şi cultură. Anglia, povesteşte fotografa, i-a oferit şansa să întâlnească lucruri şi oameni noi care au ajutat-o şi au inspirat-o în proiectele la care lucrează necontenit. Tot aici a reuşit să îşi facă pasiunea cunoscută printre fotografi de renume din întreaga lume, potrivit jurnaliştilor de la Adevărul.

 

România. Marea iubire

Îi plac poveştile, oamenii şi crede în puterea pe care o are o fotografie reuşită. Spune că iubeşte România şi că o să facă orice pentru a promova frumuseţile din ţara noastră. Un alt motiv pentru care adoră să facă poze în România este că în felul acesta reuşeşte să-şi mai domolească dorul de casă. „Revăzând cu fiecare ocazie imaginile realizate în România, mă ajută să îmi liniştesc dorul de ţară, pentru că este cu siguranţă un dor intens, după o plecare de 4 ani. Este imposibil să nu îţi fie dor după tradiţii, după oameni şi după bătrânii de odinioară cu poveştile lor nespuse. Am încredere că ceva se va schimba, anul 2015 e un nou început din mai multe privinţe pentru România”, a povestit fata, pentru Adevărul.

În urmă cu trei ani, tânăra fotografă a câştigat Sony Awards, un alt concurs celebru, cu o fotografie făcută la un festival de iarnă din judeţul Botoşani.

„Am câştigat Sony Awards cu o imagine similară; şi acea imagine a avut un impact foarte mare pentru mine din punct de vedere fotografic, din punct de vedere al carierei şi al fotografiei, pentru că m-a ambiţionat să continui acest proiect al tradiţiilor. Am spus să nu rămân doar cu o imagine emblematică şi atât”, a mai povestit Alecsandra Drăgoi. Alecsandra locuieşte în Londra, unde studiază fotojurnalismul, dar merge cât poate de des în România pentru a realiza fotografii spectaculoase.

————————————–

„Aceasta a fost una dintre imaginile noastre favorite imediat ce a fost înscrisă în concurs. Este o poveste captivantă care se desfăşoară în această imagine şi care îl face pe privitor să vrea să ştie mai mult. La National Geographic Traveller, ne mândrim cu faptul că prezentăm lumea din jurul nostru, de la subiecte atrăgătoare şi convingătoare, la controverse, iar Alecsandra a făcut exact acest lucru.”

Chris Hudson, Art Editor la National Geographic Traveller

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!