Alegerea unei ipoteci (mortgage): de unde sa incepeti cautarea

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 15 iunie 2009

Cu sute de variante de ipotecare existente pe piata, este foarte greu sa stii de unde sa incepi. Puteti apela la un broker specializat in domeniu sau sa comparati singuri ofertele existente si sa mergeti direct la creditorul de care credeti ca aveti nevoie. Orice ar urma sa decideti, trebuie sa intelegeti cum sunt ipotecile controlate si vandute.

 

Folositi un broker specializat

Brokerii specializati trebuie sa fie autorizati de FSA sau sa fie agenti ai unor firme autorizate in domeniu. Acest lucru inseamna ca vor trebui sa se supuna regulilor impuse de FSA in colaborarea lor cu dumneavoastra. De exemplu, vor trebui sa va puna la dispozitie anumite documente care sa poarte pe ele semnatura speciala „keyfacts”. Aceste documente sunt realizate intr-un format standardizat care va permite sa comparati intre ele diferitele servicii si produse. Cele doua documente legate de ipoteca sunt „keyfacts about our mortgage services” si „keyfacts about this mortgage”, cel din urma fiind uneori denumit „o ilustrare” sau „KFI”.

 

Verificati ca brokerul sa fie autorizat

FSA este cainele financiar de paza, insarcinat de guvern sa reglementeze serviciile din interiorul industriei si sa va protejeze drepturile. Standardele cer ca acesta sa fie competent, cu chemare catre domeniul pe care il reprezinta si care sa trateze corect relatia cu dumneavoastra.

Pentru a va asigura ca sunteti reprezentati de o persoana acreditata sa faca acest lucru, puteti verifica statutul sau sau al firmei din care face parte folosindu-va de serviciul dedicat pus la dispozitie de FSA.

 

Cautarea si cumpararea produsului de la creditor

In loc sa va folositi de un broker sau de un consilier financiar, ati putea sa studiati piata si sa aranjati o ipoteca in mod direct cu o societate de creditare, banca sau cu un specialist al unei companii de profil. Un bun punct de plecare ar fi sa studiati ofertele diferitelor companii, prezentate in ziare, pe internet sau in magazinele specializate.

Creditorii va vor recomanda, asa cum este normal, produse aflate in principal in raza lor de acoperire ipotecara, dar asta nu inseamna ca nu pot dispune de mai multe oferte din care sa puteti alege. Si in acest caz veti primi documentele „keyfacts” descrise anterior.

Acum puteti compara ofertele pe care le aveti cu cele CAT, puse la dispozitie de guvern. Acestea sunt ipoteci standard, considerate ca oferte clare si in termeni corecti fata de client. Normal, o ipoteca CAT standard nu este neaparat si una care sa va foloseasca, dar macar puteti face o comparatie cu celelalte produse de care beneficiati, ca oferta.

 

Diferenta intre „sfat” si „informatie”

Daca primiti informatii scrise despre unul sau mai multe produse de ipotecare, asta nu inseamna ca ati primit un sfat. A primi un sfat inseamna ca cel de care ascultati va analiza circumstantele particulare in care va aflati si va recomanda o ipoteca despre care poate spune ca pare buna pentru dumneavoastra. A cumpara o ipoteca dupa ce ati primit un sfat sau mai multe va pune intr-o situatie avantajoasa, putand sa reclamati o alegere proasta si chiar sa solicitati compensatii daca veti descoperi ca ceea ce a fost recomandat nu era chiar cea mai buna varianta pentru dumneavoastra.

Daca veti contracta o ipoteca de pe internet, prin telefon sau prin posta, atunci s-ar putea sa nu aveti optiunea de a primi un sfat in acest sens. Luati acest lucru in considerare, pentru ca este deosebit de important sa primiti cateva sfaturi financiare inainte de a face acest pas.

Documentele „keyfacts” intitulate „about our mortgage services” va vor spune intotdeauna daca in acel moment primiti o informatie sau un sfat.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!