Alegeri la 16 ani – ce este bine pentru voi

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ pe data 13 iulie 2009

In clipa in care ati implinit 16 ani este vremea sa luati niste decizii despre viitorul dumneavoastra. Vreti sa continuati educatia in scoala? Sau ati prefera sa va apucati de munca si sa va perfectionati intr-o meserie, fiind si platitpentru efortul pe care îl depuneţi.

 

Merita sa-ti continui studiile

Dupa 11 ani de studii, aveti mai multe variante vizavi de ceea ce vreti sa faceti in continuare.

Orice drum ati alege, trebuie sa stiti ca merita din plin sa continuati sa studiati. Din ce in ce mai mult, angajatorii sunt in cautarea unor persoane care sa dispuna de un nivel inalt de calificare si pregatire.

Desi calificarile nu va pot garanta un loc de munca, oamenii care dispun de ele au sanse mult mai mari in a gasi unul care sa ofere mai multe recompense, material vorbind. De asemenea, calificarile ii pot aduce angajatului si o stabilitate sporita a locului de munca.

 

Planuri in anul 11 de studii

Luati-va de la Connexions calendarul personal pentru anul al unsprezecelea, un ghid care va pune la dispozitie ceea ce aveti nevoie pentru a lua o decizie.

Daca aveti in minte o anume cariera, merita sa cautati amanunte despre calificarile specifice acesteia, despre experienta si nivelul necesar demararii ei. Calendarul poate fi obtinut de la www.connexions-direct.com/itsyourchoice/getStarted/YourPersonalCalendar.

 

Ce drum trebuie sa urmati?

Exista o diversitate de variante prin care puteti obtine calificari, specializari sau experienta, iar optiunile sunt intr-o continua crestere.

Puteti:

– continua in sistemul de educatie, fie la scoala, fie la colegiu;

– continua sa invatati prin programul de pregatire profesionala ales.

Daca ati implinit 16 sau 17 ani si ati ajuns la sfarsitul scolii sau al unui curs de colegiu, „September Guarantee” va va asigura de faptul ca puteti continua sa studiati.

Orice persoana din acest grup de varsta care se decide sa paraseasca sistemul de invatamant este asigurat ca va primi un loc la cel mai apropiat curs, sfaturi si ghiduri de a merge mai departe si de a alege optiunea potrivita.

Pentru a afla care sunt cele mai apropiate variante la dispozitia dumneavoastra, puteti sa apelati la prospectele locale pentru grupa de varsta 14-19 ani.

 

Ramanerea in sistemul de educatie

Daca veti apela la acest pas, veti avea la dispozitie o varietate de subiecte si calificari pe care le puteti imbratisa, asa ca aveti de unde alege.

Pe langa nivelul A de pregatire, veti avea la dispozitie posibilitatea de a alege dintr-o varietate de calificari.

Scolile si colegiile ofera si diplome de calificare pentru persoanele cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani.

Depinzand de ceea ce doriti sa studiati, puteti decide sa continuati scoala sau sa mergeti la un colegiu obisnuit, unul specializat sau la alte forme de invatamant.

 

Sa inveti la locul de munca

Daca vreti sa incepeti sa munciti, este important sa alegeti un loc de munca prin care sa dispuneti si de o pregatire profesionala planificata, calificare recunoscuta la nivel national.

Exista o multitudine de metode prin care va puteti imbunatati pregatirea, de la statutul de ucenic la cel de angajat junior. Ca alternativa, puteti capata statutul de „Time off for Study or Training”.

Cand ati terminat studiile, ati putea lua in considerare sa faceti o pauza inainte de a merge mai departe. Munca voluntara, calatorii, lucru peste hotare, toate acestea pot fi metode prin care sa capatati experiente interesante.

Continuand sa invatati sau demarand ca invatacel, faceti pasi importanti catre calificarile de care aveti nevoie si catre un nivel superior de educatie.

 

Ajutor pentru a lua o decizie

Site-ul „It’s your choice” dispune de o varietate de informatii si sfaturi care sa va ajute sa va decideti pentru ceea ce aveti nevoie sa faceti in continuare.

De asemenea, de pe site puteti sa descarcati brosura pe care acesta o pune la dispozitie.

Site-ul poate fi accesat la http://www.connexions-direct.com/itsyourchoice.

Connexions este un serviciu care ofera sfaturi si informatii pentru tineri. Exista o multitudine de forme prin care Connexions va poate ajuta:

– centrele de resurse Connexions pun la dispozitie informatii printate, DVD-uri, programe de calculator si acces internet pentru a va ajuta sa gasiti informatii legate de cariera dumneavoastra, cursuri de pregatire, subiecte sau calificari;

– personalul Connexions va poate da ajutor confidential si sfaturi intr-o multitudine de probleme – un astfel de angajat ar fi putut sa va fie deja prezentat la scoala sau l-ati contactat direct prin filiala locala a Connexions.

De asemenea, puteti contacta Connexions la telefon, e-mail, printr-un sms sau prin intermediul unui webchat, sfaturile obtinute fiind gratuite. Linia speciala de ajutor a Connexions este la numarul de telefon 080 800 13 2 19.

 

Oameni pe care-i cunoasteti

Odata ce sunteti inarmat cu sfaturile provenite din partea specialistilor, ar fi folositor sa discutati despre ele cu persoanele cele mai apropiate, adica familia sau prietenii.

La sfarsit, veti avea o idee cat se poate de apropiata vizavi de ceea ce este bun pentru dumneavoastra. Daca planuiti sa va concentrati pe o anumita cariera sau pe cursurile de educatie superioara, nu fiti descurajat de faptul ca acest lucru ar putea insemna o directie diferita fata de aceea la care se astepta familia sau prietenii.


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!