Alegeri la Londra: Șase români, niciun consilier, șase „victorii”…

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 24 mai 2014

Londra_Violeta Vajda_Green Party

Niciunul dintre cei șase români care au candidat pentru un post de consilier local în Londra la Alegerile Locale din 22 mai nu au reușit să câștige competiția electorală la care au luat parte. Ei au fost votați împreună de peste 3.700 de alegători.

Alegerile care au avut loc zilele trecute pentru desemnarea membrilor consiliilor locale din Marea Britanie au fost primele de acest fel în care au concurat pentru voturi și candidați de origine română.

 

Peste 1.200 de voturi pentru Violeta Vajda

Candidatura Violetei Vajda din Timișoara a reușit să atragă cei mai mulți susținători, ea fiind votată de peste 1.200 de persoane. Aceasta a candidat din partea partidului ecologist britanic Green Party în zona Brockley din Lewisham (sud-estul Londrei). Românca a reușit să se claseze pe locul al cincilea, în condițiile în care doar primele trei asigurau candidaților un post de consilier local, după cum a informat chiar ea într-un articol publicat în 24 mai, pe blogul personal http://vvajda.wordpress.com/.

Violeta Vajda trăiește în Regatul Unit de peste 20 de ani și este în prezent doctorand în cadrul a două instituții de învătământ, și anume University of Sussex, respectiv Institute of  Development Studies. Tema sa de doctorat vizează rasismul în comunitățile rome din România.

 

Voturi pentru români

Londra_Costel Cam1

Constănțeanul Costel Cam s-a clasat al doilea în clasamentul voturilor obținute de candidații români înscriși în competiția electorală britanică din 22 mai. El a fost votat de aproape 1.000 de persoane cu drept de vot (957) în cartierul Dudden Hill din districtul metropolitan Brent. Costel Cam a participat la alegeri pe listele partidului Liberal Democrats Party (LibDem), obținând 9% din numărul total de voturi exprimate și situându-se pe poziția a șasea între cei 12 competitori.

O performanță similară a reușit și Mihai Andrei Ilieș, votat de 856 de alegători, din partea LibDem, în zona Grove Green din Whaltham Forest (estul capitalei britanice).

Pentru aceeași formațiune politică au mai participat la competiția electorală doi români. Iolanda Costide a cumulat 382 de voturi în Caledonian Ward, în districtul Islington și Mihai Gherțan, susținut de 217 alegători din St Anne’s Ward, Haringey.

Ultimul în clasamentul voturilor obținute de români la Alegerile Locale din 22 mai a fost Marius Alex Ostafe, care a fost votat de 94 de persoane în Barking and Dagenham.

———————————————–

„Aceasta este lupta mea: să iau parte la această mișcare (ecologistă – n.r.) și să văd cum puterea acesteia sporește constant. Și aceasta este victoria mea: să fiu alături de ceilalți în mijlocul luptei, nu în afara acesteia…”

Violeta Vajda, candidat votat de peste 1.200 de alegători la alegerile locale din zona Brockley, Lewisham (sud-estul Londrei) din partea «partidului verzilor» Green Party

———————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!