Aleșii vor internet gratuit la sate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 decembrie 2015

Românii care locuiesc la sat sau în orașe mici ar putea avea acces gratuit la internet în parcuri, piețe centrale, cămine culturale, școli, biblioteci și biserici, potrivit unei inițiative legislative care s-a aflat în dezbatere publică.

Proiectul de lege, inițiat de senatorul PSD Alexandru Cordoș, prevede ca primăriile din orice sat și oraș din România să ofere acces gratuit la rețele de wireless în parcuri, piețe centrale, cămine culturale, școli, biblioteci și biserici.

„Având în vedere faptul că în România aproape jumătate din populație locuiește în mediul rural și că accesul la informare prin internet în această zonă este redus, în comparație cu alte țări ale Uniunii Europene, accesul la serviciul de internet gratuit în spațiile publice din mediul rural și orașele mici este vital”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, potrivit Mediafax.

Votul final pe această propunere legislativă va avea loc în februarie anul viitor, Senatul fiind camera decizională.

În ultimii ani, au fost amenajate puncte de acces gratuit la internet wireless în mai multe orașe din Romania.

Potrivit unui studiu al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), dat publicității în septembrie, aproximativ 36% dintre gospodăriile din România au o tabletă sau mai multe, 73% au cel puțin un smartphone, iar 55% au laptopuri.

Același studiu arată că 50% dintre români au acces la internet mobil prin telefon, pe baza unui abonament de telefonie. Internetul mobil este utilizat în principal pentru navigare, rețele de socializare și e-mail, însă și pentru comunicarea vocală sau mesagerie instant. 78% dintre utilizatori îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, iar alți 15% îl folosesc de două-trei ori pe săptămână.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!