Alexis Tsipras, periculos pentru Europa?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 30 ianuarie 2015

Șeful alianței de stânga SYRIZA este noua speranță a politicii grecești. Cu stilul său, aflat între pragmatism și retorica luptei de clasă, el neliniștește Berlinul, se arată într-un articol preluat de ziare.com. Dacă ar veni la putere, în primul rând ar opri plata datoriilor și ar declara ilegitime pachetele de austeritate negociate cu atâta greutate, așa sună promisiunea lui Tsipras făcută electoratului grec. În plus, el a anunțat că va șterge o mare parte a datoriilor și va naționaliza băncile. Criticii săi îl acuză de populism de stânga. Din această cauză, Alexis Tsipras este pentru adepții austerității pur și simplu „cel mai periculos om al Europei”.

„În Grecia, unde o mare parte a populației a ajuns prin criză la limita suportabilului, el este sărbătorit ca erou. Tsipras arată bine, iar alegătorilor le place șarmul său tineresc și declarațiile lui clare și tranșante. El este ceea ce grecii numesc «Pallikari», un băiat curajos care nu se pleacă în fața niciunei autorități.

Născut în 1974, la Atena, Tsipras a ieșit în evidență la numai 17 ani prin organizarea de proteste școlare. Tsipras nu numai că s-a purtat în mod profesionist cu presa, ci a negociat cu încăpățânare și cu ministrul educației. Cu sprijinul mentorului său, Alekos Alavanos, cariera lui politică a avut o ascensiune rapidă. În 2006 este ales în Consiliul local din Atena, unde își face un nume ca politician apropiat de cetățeni. În 2008 urmează alegerea sa ca președinte al Syriza, iar în 2009 intră în Parlament”, mai scrie sursa citată.

Cotidianul grecesc I Kathimerini este agasat de promisiunile liderului SYRIZA: „Alexis Tsipras are dreptate. Putem rupe în acelaşi timp acordul de împrumut care ne leagă de creditorii noştri şi să păstrăm moneda unică.” Potrivit ziarului din Atena, Alexis Tsipras, care străbate în acest moment Europa pentru a întâlni alţi lideri politici ai stângii radicale, este vinovat de faptul că nu priveşte realitatea în faţă: „Tsipras are acelaşi defect ca mulţi dintre predecesorii săi. În loc să aducă răspunsuri politice la probleme urgente, este fericit să flateze o naţiune care are ca şi păcate mortale linguşirea şi minciuna. (…) Are aerul unui lider, dar nu conduce nimic. Urmează.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!