Alianţa polonezo-britanică pentru reformarea UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 3 septembrie 2014

uk_David Cameron & Donald Tusk

David Cameron speră din nou că va putea reforma Uniunea Europeană în funcţie de interesele ţării sale, după ce Donald Tusk, premierul Poloniei, a fost ales viitorul preşedinte al Consiliului European (CE).

Polonezul Donald Tusk, favoritul premierului britanic la câştigarea înaltei funcţii de preşedinte al CE, a fost confirmat ca viitor lider al Europei de reprezentanţii celor 28 de state membre UE, la 30 august. Polonezul va prelua funcţia de la belgianul Herman van Rompuy, primul care a deţinut postul de preşedinte al CE.

Donald Tusk i-a promis lui Cameron că îl va susţine în încercarea sa de a modifica normele actuale care guvernează UE, într-o convorbire telefonică purtată cu premierul britanic, înainte de a obţine înalta funcţie europeană, după cum relatează ziarele care apar la Londra. Polonezul s-arătat de acord cu necesitatea limitării accesului la beneficii sociale pentru migranţii UE nou-stabiliţi în ţările membre ale Uniunii. „Cei doi au avut discuţii constructive, iar Tusk a împărtăşit îngrijorarea britanicilor cu privire la consecinţele actualului drept nelimitat la liberă circulaţie de care se bucură orice cetăţean al UE”, a precizat o sursă nenominalizată citată într-un articol publicat de cotidianul The Telegraph.

 

Ascensiunea Poloniei în UE

Ascensiunea lui Donald Tusk arată creşterea importanţei Poloniei în ierarhia Uniunii Europene, a comentat mass-media britanică imediat după anunţarea noilor conducători ai UE. Funcţia de preşedinte al CE este una dintre cele mai importante în actuala structură a Uniunii, iar polonezul a ajuns să o ocupe după ce a fost susţinut atât de premierul britanic David Cameron, cât şi de cancelarul german Angela Merkel.

Alegerea este importantă şi pentru actualul prim-ministru conservator de la Londra, care a promis electoratului său reformarea Uniunii Europene, urmată de organizarea unui referendum referitor la rămânerea Marii Britanii în UE, în 2017.

Tusk va fi cel care ar putea supraveghea negocierile ce ar urma să aibă loc între Marea Britanie şi UE şi va fi principalul mediator al unui eventual nou tratat între cele două părţi. Iar soarta Partidului Conservator britanic la alegerile viitoare va depinde direct de relaţia Tusk-Cameron, mai susţin cei de la The Telegraph.

 

Ce salariu are preşedintele CE?

Donald Tusk nu a vrut iniţial să renunţe la politica naţională în care a cunoscut succesul pentru a se deplasa la Bruxelles. El a fost convins de soţia sa să accepte prestigiul şi avantajele financiare ale unei înalte funcţii europene, dezvăluie ziarele britanice.

Ca prim-ministru al Poloniei, Tusk are un venit anual de doar 240.000 de zloţi pe an, adică circa 60.000 de euro, respectiv 47.500 de lire sterline, fiind unul dintre cei mai slab plătiţi lideri din UE. Noua sa funcţie îi va asigura un venit de cinci ori mai mare, ajungând la câştiguri anuale ce totalizează aproximativ 300.000 de euro (237.000 de lire sterline).

Actualul premier polonez va face echipă, la conducerea CE, cu italianca Federica Mogherini, noua responsabilă cu politica externă a Uniunii Europene.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!