Alina Cojocaru, balerina pe care o laudă britanicii

Articol publicat in sectiunea Cultură, Diaspora pe data 10 iunie 2016

londra-alina-cojocaru-lacul-lebedelor-royal-albert-hall

În perioada 1-12 iunie, la celebra sală Royal Albert Hall din Londra, balerina Alina Cojocaru dansează într-o nouă reprezentaţie a spectacolului „Lacul lebedelor”, pus în scenă de compania English National Ballet. Evoluţia balerinei românce în două din rolurile principale ale reprezentaţiei a smuls criticilor din presa britanică doar cuvinte de laudă şi admiraţie.

După premiera spectacolului, un cunoscut critic de balet britanic, Graham Watts, a publicat o recenzie pe site-ul londondance.com. El a lăudat conceptul regizoral inovator pus în scenă de Derek Deane, care a permis realizarea unor scene memorabile, cu 60 de balerine care au alcătuit cu ajutorul trupurilor şi ţinutelor lor vaporoase o diversitate de forme exotice şi de motive florale pe scena din centrul sălii Royal Albert Hall.

Criticul Graham Watts a lăudat în special prestaţia deosebită a balerinei Alina Cojocaru.

El a amintit implicarea balerinei românce în recentul scandal de la Opera Naţională din România, dar chiar şi aşa, atestă acesta, şi în special în condiţiile unei coregrafii foarte dificile semnate de regizorul Derek Deane – „nu există un loc în care să poţi să te ascunzi, deoarece scena (n.r. de la Royal Albert Hall) este înconjurată de public” – „Alina Cojocaru a oferit o prestaţie maiestuoasă, exemplară, care radiază o combinaţie de subtilitate, carismă, expresivitate, luminozitate şi elan. Poţi să simţi durerea şi frica personajului atunci când o interpretează pe Odette, transformată într-o înşelătoare şi duplicitară Odile; Iar noi, spectatorii, am fost transportaţi în acelaşi paradis care îl păcăleşte pe sărmanul Siegfried să se încreadă în acea înşelătorie”, a scris criticul britanic.

—————————————

londra-alina-cojocaru-lacul-lebedelor-royal-albert-hall1

„De-a lungul anilor care au trecut de la debutul ei în rolul Odette / Odile pe o scenă tradiţională, Alina Cojocaru a analizat cu siguranţă fiecare notă din muzica lui Tchaikovski, fiecare mişcare a coregrafiei şi fiecare oportunitate de expresivitate, adăugând încă un strat de lustru unei performanţe cizelate, care a ajuns acum la un nivel aflat dincolo de orice comparaţie. Alte interpretări ale sale pot fi la fel de captivante, însă în feluri foarte diferite faţă de evoluţia sa de la Royal Albert Hall.”

Graham Watts

—————————————

Un alt critic, Clement Crisp, scrie în Financial Times că „Lacul lebedelor” este baletul cel mai răspândit în lume. Totuşi, el îşi aminteşte vorba unui impresar: „Dă publicului orice, însă pune-i numele de «Lacul lebedelor»”, explicând că tocmai popularitatea acestei piese de balet a împins regizorii să realizeze fel de fel de versiuni, de multe ori cu un „simţ coreografic aberant”, folosind dansatori cu „abilităţi neclare”, astfel că poate saluta cu gratitudine producţia regizorului Derek Dean pe scena rotundă a Royal Albert Hall, un „«Lacul lebedelor» adevărat”. Crisp scrie despre prestaţia Alinei Cojocaru în una din reprezentaţiile de săptămână trecută, notând că a fost „o foarte reuşită şi elocventă Odette / Odile” şi că dansul ei a fost strălucitor.

Ambii critici au dat spectacolului patru stele din cinci.

Încă se mai pot găsi bilete la spectacolul „Lacul lebedelor” care va avea reprezentaţii până pe 12 iunie. Biletele se pot achiziţiona de pe site-ul royalalberthall.com, preţurile pornind de la nici £20 de persoană.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!