Alina Cojocaru: Balet pentru speranta

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 19 mai 2013

Ismene Brown, critic in domeniul artelor dansului: „Cel mai stralucit diamant dintre bijuteriile companiei regale de balet”

Alina Cojocaru, prim-balerina a Royal Ballet din Londra, si-a oferit talentul si aprecierea internationala pentru ajutorarea bolnavilor incurabili sau aflati in faza terminala si lipsiti de orice forma de ajutor, care traiesc in tara sa natala. Ea a evoluat intr-o gala de binefacere organizata in colaborare cu Fundatia Hospices of Hopes, cu ajutorul Institutului Cultural Roman din Londra (ICR Londra).

Evenimentul s-a desfasurat pe scena Sadler’s Wells Theatre, considerata cel mai important edificiu dedicat dansului din capitala Marii Britanii. Spectacolul a avut loc duminica, 12 mai, iar fondurile astfel obtinute au fost donate fundatiei britanice, care activeaza si in Romania.

 

Pentru un petic de cer

Marius, un barbat de 52 de ani, care a petrecut ultimul deceniu imobilizat din cauza bolii de care sufera, este cel care a motivat-o pe romanca Alina Cojocaru, prima balerina a Londrei, sa se implice in organizarea galei caritabile alaturi de Fundatia Hospice of Hopes. Ea a povestit pe website-ul theartdesk.com cum barbatul a fost parasit de sotia sa cand a aflat ca boala va evolua pana in stadiul in care Marius nu se va mai putea misca. „(…) Nu a mai rezistat si a plecat. Nici fiii lui nu il viziteaza… Si mi s-a parut fantastic faptul ca acest om avea totusi puterea sa glumeasca. Iar cand ne-a marturisit visul sau am ramas inmarmurita, pentru ca tot ceea ce isi dorea era sa se plimbe in parc, sa se aseze pe o banca si sa priveasca cerul. Am realizat ca prin ajutorul nostru, chiar daca nu va mai putea sa se plimbe, va ajunge totusi pe o banca, intr-un parc, sa priveasca spre cer”, s-a destainuit Alina Cojocaru.

„Chiar si in momentele cand sunt nevoita sa ma scol la 4 dimineata, sa trimit e-mail-uri, sa fac rezervari pentru transport ori sa ma ocup de documente de calatorie si ori de cate ori trebuie sa citesc CV-uri, sa concep programe si sa particip la indelungate repetitii, imi apare in fata chipul lui Marius. Ma gandesc la el in fiecare dimineata, cand ma trezesc. Pentru ca eu, chiar daca sufar o accidentare, stiu ca ma voi face bine si voi fi din nou in stare sa dansez, curand, la capacitate maxima. Idealurile mele sunt realizabile, pentru ca am puterea de a le indeplini. Pentru oamenii ca el insa, visurile si sperantele pot deveni realitate doar daca sunt ajutati de cineva. Nu imi pot imagina ce poate insemna viata atunci cand nu mai ai nici macar speranta sau cand nu mai crezi ca un lucru este posibil…”, a continuat Alina Cojocaru.

 

„Intotdeauna mi-am dorit sa-mi ajut tara”

Printre dansatorii de renume international care s-au alaturat Alinei Cojocaru in gala de pe scena Sadler’s Wells Theatre se numara Daria Klimentova si Vadim Muntagirov – prim-balerini ai English National Ballet, Steven McRae si Johan Kobborg de la Royal Ballet, Thiago Bordin de la Hamburg Ballet. De asemenea, pe scena a urcat, intr-un rol original, violonistul Charlie Siem. Alina Cojocaru a selectat pentru participarea in cadrul acestui eveniment trei elevi talentati de la Liceul de Coreografie „Floria Capsali” din Bucuresti, Maria Barzescu, Maria Mamara si Cosmin Marinescu, care vor aparea in premiera britanica a lucrarii „Salute” de Johan Kobborg, conform unui comunicat al ICR Londra.

Alina Cojocaru nu se afla la prima colaborare cu Hospices of Hope. Ea a marturisit ca a mai avut proiecte comune cu reprezentantii fundatiei britanice. „Stiu ca cei de la Hospices of Hopes s-au specializat in ingrijirea persoanelor care sufera de boli incurabile sau care au ajuns in stadiile terminale de evolutie a bolii. In Romania nu exista institutii specializate pentru a oferi servicii de acest gen pacientilor; in consecinta, reprezentantii fundatiei au organizat o echipa mobila care se deplaseaza la casele acestor oameni si acorda asistenta familiilor puse in situatia dificila in care medicii obisnuiesc sa declare sec: «Ne pare rau, nu mai putem face nimic»”, a afirmat balerina.

„(…) Intotdeauna mi-am dorit sa ajut cum pot tara in care m-am nascut. Ma gandeam la modalitati de a ma implica in baletul din Romania, poate prin intermediul unei scoli sau unei companii private; in domeniul sanatatii insa, vazand oamenii aflati in suferinta, am simtit ca este modalitatea prin care pot veni cel mai bine in ajutorul oamenilor din tara in care m-am nascut”, a mai spus romanca Alina Cojocaru, prim-balerina a Royal Ballet din Londra.

 

Cel mai stralucit diamant din Covent Garden

In varsta de aproape 32 de ani, Alina Cojocaru si-a petrecut jumatate din viata ca artista a Royal Ballet din Londra si recunoaste ca se considera acasa in metropola de pe Tamisa. „In Covent Garden, ea a devenit incontestabil cel mai stralucit diamant dintre bijuteriile companiei regale de balet, inca de la frageda varsta de 19 ani, cand si-a inceput cariera de solista a institutiei”, nota in 8 mai, pe website-ul theartdesck.com, Ismene Brown, critic in domeniul artelor dansului. „Slabuta si usoara ca un fulg, avand o voce suava ca o soapta, Alina Cojocaru a dovedit de la sosirea sa la Royal Ballet ca poate cuceri lumea cu maiestria sa artistica si cu tehnica sa impecabila deprinsa in Rusia”, o caracterizeaza critica pe artista romanca.

Balerina a mai povestit, pentru theartdesk.com, despre legaturile pe care le are cu tara in care s-a nascut. „Sunt romanca; am fost intotdeauna romanca si in vremuri bune si in perioade mai putin bune. Uneori a fost minunat sa spun ca sunt romanca, alteori tara mea natala nu m-a ajutat prea mult sa ma mandresc cu nationalitatea de roman. Totusi, asta sunt. Si am devenit un altfel de roman de cand traiesc la Londra. Aceasta este acum casa mea, pentru ca am trait aici mai mult decat in Romania”, a recunoscut Alina Cojocaru.

Ea si-a amintit de dificultatile prin care a trecut plecand de langa parinti la o varsta frageda. „Am facut parte din prima generatie de copii care au putut parasi Romania, primii care au avut pasaport si au avut dreptul sa calatoreasca in lume. Am ramas, insa, foarte atasata de parinti… Nu as putea sa spun ca imi e dor de casa, imi lipseste, insa, familia. Mama mea, sora mea, tatal meu si nepotica mea in varsta de peste sase ani”, s-a destainuit prim-balerina de la Covent Garden.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!