Alo… Ambulanta?!

Articol publicat in sectiunea Doctor pe data 13 ianuarie 2014

ambulanta uk

Ce trebuie sa stim? Cum procedam si cum reactionam atunci cand unei persoane din jurul nostru i se face rau sau sufera un accident si are nevoie de ajutor medical de urgenta? Se poate intampla oricui si tocmai de aceea, este bine sa stim care sunt cei mai importanti pasi spre salvare. Cat de important este timpul care se scurge din momentul in care anuntam medicii si pana la venirea ambulantei, ce putem face in acest interval, dar si daca este bine sa intervenim.

Sunt doar cateva dintre intrebarile la care ne va raspunde dr. Felia Elena Buruiana, care face parte din sistemul de sanatate britanic de mai bine de 8 ani de zile, iar in prezent lucreaza ca medic in specializarea Obstetrica si Ginecologie la Spitalul Lister din Stevenage.

 

Diaspora Romaneasca: Sistemul de urgenta din Marea Britanie. Cum functioneaza?

Dr. Felicia Elena Buruiana: In faza pre-spital, pe Ambulanta, activeaza asistente medicale si paramedici. Cand Ambulanța este chemata, paramedicii acorda primul ajutor si transporta pacientul la spital. Serviciul de Urgenta propriu-zis este impartit in Urgente Majore si Urgente Minore. La Urgentele Majore ajung pacientii cu Ambulanta, la cele Minore poate merge si pacientul singur. Urgentele Majore, la randul lor, au o parte numita „Resuscitation” (Resuscitare), cu cateva paturi, unde sunt adusi pacientii in stare critica, de inconstienta, cum sunt politraumatismele, stopul cardiac etc.

In Urgenta, pacientul este vazut de catre medicul de medicina de urgenta, care in urma consultatiei si a examinarii, dar si a instituirii unui tratament de urgenta, decide daca acel pacient necesita internare in spital pe o anumita specialitate ori poate fi trimis acasa, și vazut a doua zi in clinica sau de medicul de familie (GP – General Practitioner).

 

D.R.: In cazul in care se intampla, in casa in care locuim sau la serviciu, sa i se faca rau unei persoane si sa fie nevoie sa sunam la Ambulanta, cum trebuie sa reactionam? Putem sa actionam noi?

Dr. F.E.B.: Serviciul de Ambulanta este chemat tocmai pentru a acorda primul ajutor, a face primele manevre de resuscitare, daca este cazul, si de a transporta pacientul la spital, daca este cazul, in modul cel mai sigur cu putinta. Aceste persoane au antrenament si pregatire speciala pentru a interveni, si sunt autorizate in acest sens. Persoanele care nu au formare medicala sau pregatire atestata pentru acordarea primului ajutor trebuie doar sa cheme Ambulanta la numarul de telefon 999 cat de repede posibil de la constatarea evenimentului, sa relateze motivul pentru care suna, sa spuna adresa unde sa vina Ambulanta si atat. In continuare trebuie sa reactioneze cu calm.

 

D.R.: Este important ca o persoana care urmeaza un tratament sau care are probleme de sanatate sa spuna si altora despre acest lucru?

Dr. F.E.B.: Acestea sunt chestiuni personale, ramane la latitudinea persoanei respective sa ii informeze pe cei din jur (de acasa, de la locul de munca etc.) ca sufera de o anumita afectiune care ar putea implica evenimente nedorite si neasteptate.

Este extrem de important de inteles notiunea de „confidentialitate” si dreptul la intimitate al unei persoane: daca cel in cauza doreste sa informeze, o va face.

 

D.R.: Daca persoana careia i s-a facut rau nu este constienta, putem apela la metode precum… stropirea cu apa, otet etc.?

Dr. F.E.B.: Este bine de asteptat serviciul de Ambulanta cu personal calificat si pregatit in acordarea primului ajutor.

Desi probabil in popor aceste metode au efect pozitiv, eu nu le pot recomanda deoarece nu sunt bazate pe nicio evidenta medicala, prin urmare nu sunt utilizate de persoanele cu formare in acest domeniu. Indiferent de metoda populara pe care cineva ar dori sa o aplice, desi substanta ca atare ar putea sa nu dauneze in mod direct, ceea ce ar putea sa aiba un efect negativ este eventuala manipulare a pacientului. Sunt alte situatii, insa, in care asa-numitele metode babesti dauneaza chiar prin substanta folosita.

————————

Dr. Felicia Elena Buruiana este incantata sa va raspunda la orice intrebare sau nelamurire aveti legate de sistemul medical. Puteti oricand sa ii scrieti intrebarile dumneavoastra aici si vi se va raspunde intr-un articol viitor.

————————

 

D.R.: Cat de important este timpul din momentul in care sunam la Ambulanta si pana cand aceasta soseste?

Dr. F.E.B.: Cu cat mai repede soseste Ambulanta, cu atat mai bine. Iar Ambulanta vine cat de repede este posibil, uneori intampinand inevitabilele dificultati impuse de trafic, de conditiile meteorologice. Desigur ca timpul este important, insa dupa ce am chemat Ambulanta, trebuie sa o asteptam.

 

D.R.: Ce ar trebui sa facem in acest timp ca totul sa fie bine pentru persoana respectiva?

Dr. F.E.B.: Persoanele care nu au pregatire pentru acordarea primului ajutor medical nu pot face mai mult. Este nevoie de un curs și de practica. Exista cursuri de „Basic Life Support”, care poate fi urmat și de persoane fara formare medicala, și „Advanced Life Support”, specific personalului medical.

Comunicarea are o deosebita importanta, mai ales daca persoana este constienta. Este bine de mentionat faptul ca Ambulanta a fost chemata si persoana tinuta la curent cu privire la ceea ce se intampla. Comunicarea este importanta pentru starea psihica si emotionala a bolnavului, nu pentru tratamentul in sine.

 

D.R.: In ce situatii putem interveni pentru a ajuta persoana care are astfel de probleme? In general este bine daca miscam persoana in cauza… poate a cazut cu fata in jos, o putem intoarce sau o putem pune pe pat?

Dr. F.E.B.: Oricand o persoana se simte rau subit sau a colapsat, este bine sa chemam Ambulanta. Daca o persoana a cazut, sau este gasita pe jos, in stare de inconstienta, si noi nu am fost martorii evenimentului, trebuie chemata Ambulanta si atat. Persoana nu este bine sa fie miscata de catre persoane nepregatite in resuscitare, intrucat se pot cauza diferite leziuni. Personalul pre-spitalicesc si intra-spitalicesc are un antrenament special si orice manevra este facuta dupa anumite reguli, inclusiv asa-considerata simpla miscare a pacientului dintr-un loc in altul sau dintr-o pozitie in alta.

 

D.R.: Care sunt cele mai intalnite cauze in care un om poate lesina subit?

Dr. F.E.B.: Cauzele asa-numitului „lesin” (sincopa, colaps) sunt variate, cuprinzand un spectru foarte larg, de la un stop cardio-respirator, coma diabetica, hipoglicemie, pana la un atac vascular cerebral sau o leziune intracerebrala, acestea fiind doar cateva exemple. Cauzele medicale care duc la colaps nu au nicio relevanta pentru felul in care trebuie sa reactionam atunci cand ne confruntam cu o persoana care „a lesinat”. Pentru mai multe informatii si o mai buna intelegere a sistemului de urgenta si acordarea primului ajutor in UK, se pot consulta urmatoarele link-uri:

http://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/Emergencyandurgentcareservices/Pages/Ambulanceservices.aspx

https://www.resus.org.uk/

———————————–

Dr. Felicia Elena Buruiana a plecat in Marea Britanie in noiembrie 2005 și a inceput sa lucreze ca medic in aceasta țara in luna august 2008 la Spitalul Universitar din Leicester, facand chirurgie pediatrica, cateva saptamani de obstetrica și ginecologie, cardiologie și dermatologie. A avansat apoi și, incepand din august 2009, a lucrat la spitalul din Bedford in traumatologie și ortopedie, urgențe si terapie intensiva. Au urmat doi ani de rezidentiat in chirurgie in East of England Deanery (decanat cu sediul la Cambridge), lucrand un an la Princess Alexandra Hospital, Harlow (8 luni in traumatologie și ortopedie și 4 luni in chirurgie generala) și un an la Bedford pe traumatologie și ortopedie, specialitate pe care intenționa sa o urmeze. Lucrurile au fost de așa-natura incat a obținut „National Training Number” (specializarea propriu-zisa) pe obstetrica și ginecologie tot in East of England Deanery. In prezent, lucreaza ca medic in specializarea Obstetrica si Ginecologie la Spitalul Lister din Stevenage.

———————————–

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “Alo… Ambulanta?!”

 1. petrescu adriana Spune:

  Este interesant, mi-ar place foarte mult sa ma alatur
  acestei echipe extraordinare.
  Felicitari, mult succes in continuare, pentru
  sanatarea tuturor!

 2. petrescu adriana Spune:

  Am urmarit multe seriale cu madici si paramedici.
  Este intradevar extraordinar. Doresc sa vin si eu
  sa lucrez alaturi de dumneavoastra.
  Felicitari!!

Spune-ti si tu parerea!