Alocarea caselor sociale – sistemul de punctaj

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 11 mai 2009

Consiliile trebuie sa se asigure ca prioritatea pentru locuintele sociale este acordata exact acelor persoane care au nevoie de rezolvarea rapida a problemelor. Tocmai de aceea, unele consilii se folosesc de un sistem de punctaj, acestea fiind acordate in functie de circumstantele particulare ale fiecaruia si de nivelul de ajutor de care are nevoie.

 

Ce sunt punctele?

Legea spune ca in alocarea locuintelor sociale trebuie sa existe anumite tratamente preferentiale „rezonabile” fata de anumite categorii de persoane. Aceste categorii sunt:

– persoanele care nu dispun de o locuinta

– persoanele care locuiesc in case insalubre, extrem de aglomerate sau nesatisfacatoare

– persoanele care au nevoie sa se mute datorita starii de sanatate sau pe baza faptului ca primesc ajutor de somaj

– persoanele care au nevoie sa se mute intr-o anume localitate si care au avut greutati in a-si rezolva problema unei locuinte, lucru care le aduce probleme atat lor, cat si celorlalti.

Aditional, consiliile pot trata preferential persoanele care provin din categoriile mai sus mentionate, pe baza faptului ca unele dintre acestea au nevoie mult mai urgent de un adapost. Un sistem de punctaj va lua oricum acesti factori in considerare.

In ceea ce priveste drepturile dumneavoastra ca si chirias al consiliilor, acestea pot fi aflate aici: http://www.communities.gov.uk/publications/housing/yourrightsas.

 

Ce alti factori sunt luati in considerare?

Alti factori luati in considerare, care pot varia in functie de fiecare sistem de punctaj, sunt:

– rezidenta – locuiti in aria in care ati aplicat pentru o casa;

– circumstantele financiare – sunteti angajat, beneficiati de o sursa de venit;

– experientele in inchiriere – sunteti un chirias bun sau ati avut probleme in anumite zone in care ati stat;

– momentul inregistrarii – puteti obtine puncte in plus daca de la momentul inregistrarii a trecut o anumita perioada de timp.

Puteti cere de la consiliul la care v-ati inregistrat date referitoare la punctele pe care le-ati acumulat.

Sistemul de punctaj se va baza mereu pe circumstantele personale. Daca acestea se schimba, de exemplu sunteti in asteptarea unui copil, atunci va trebui sa luati legatura cu consiliul pentru a-l informa de noua situatie in care va aflati. Va fi nevoie sa completati o noua aplicatie, iar situatia dumneavoastra va fi evaluata din nou.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!