Alocația britanică pentru copiii din România, sursă pentru campania Brexit

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 24 octombrie 2015

uk_alocatie copii romani ultimii 5 ani

Cotidianul The Daily Express, unul dintre cele mai populare tabloide din Marea Britanie, informează că numărul românilor lucrători în Regatul Unit care cer alocație pentru copiii aflați în România și Bulgaria s-a triplat.

Conform publicației, cererile de alocație pentru copiii care nu trăiesc în Marea Britanie, dar ai căror părinți sau părinte român sau bulgar lucrează în această țară s-au triplat în ultimii cinci ani, de la 154 de alocații la 446.

Numărul menționat este incomparabil de mic față de numărul total al alocațiilor plătite în acest fel, datorită dreptului european al migranților cetățeni UE de a cere alocație din țara unde muncesc și plătesc taxe.

Un număr total de 687 de copii din România și Bulgaria primesc în prezent alocații britanice, în valoare de 655.000 de lire pe an, după cum informează The Daily Express în articolul din 19 octombrie a.c. Suma primită de români și bulgari este doar o mică parte din cele 27,3 de milioane de lire pe care anual est-europenii o primesc de la statul britanic pentru copiii care trăiesc în țara natală.

Tabloidul raportează că aceste sume pleacă din vistieria britanică în ciuda faptului că fiecare partid politic major susține restricționarea ajutoarelor sociale pentru cetățenii UE. The Daily Express îl citează pe Jonathan Isaby, directorul TaxPayers’ Alliance (Alianța Contribuabililor), care spune că:

—————————————

„Având în vedere diferența între nivelul de trai din UK și aceste țări, plata acestor alocații este absurdă. Ajutoarele sociale ar trebui să fie stabilite și după acești parametri, o sumă stabilită pentru viața în UK nu este potrivită pentru alte țări.”

—————————————

Astfel, articolul pune accentul pe problemele politice între UE și UK, subliniind că aceste cereri de alocație sunt permise din cauza legii europene și că David Cameron, prim-ministrul britanic, vrea să renegocieze acest aspect în cadrul reformelor pe care plănuiește să le aducă la apartenența Regatului Unit la UE. The Daily Express citează și un purtător de cuvânt al Guvernului care a declarat:

—————————————

„Aceste cifre evidențiază de ce prim-ministrul are dreptate să caute reformă în cadrul UE.”

—————————————

În a doua jumătate a articolului se menționează că cea mai mare sumă reprezentând alocații pentru copii care trăiesc în alte țări este de fapt trimisă cetățenilor polonezi, care au primit 115,7 milioane de lire în ultimii cinci ani, din suma totală de 136 milioane de lire. După polonezi urmează slovacii, lituanienii, letonii și abia pe locul cinci din țările est-europene se află românii, care au primit 1,3 milioane de lire în ultimii cinci ani.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!