Alocațiile pentru copii ar putea crește

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 aprilie 2016

Cuantumul alocației de stat pentru copii ar putea ajunge la 10%, 20% sau 30% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, potrivit unei inițiative legislative depuse la Senat de un grup de deputați liberali.

Potrivit proiectului, alocația pentru copiii cu vârsta până la 2 ani (sau până la 3 ani, în cazul celor cu handicap) ar putea ajunge la 20% din salariul minim, scrie Mediafax.

Pentru minorii între 2 și 18 ani, valoarea propusă este de 10% din salariul minim sau 30% în cazul celor cu handicap. În cazul în care va fi adoptată, legea ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2017.

„Niciun efort bugetar nu este prea mare pentru asigurarea unei relansări demografice a țării noastre. Nevoile crescânde pentru educația noii generații, în contextul în care sumele alocate sunt foarte mici, coroborate cu venitul familiei, de multe ori unul scăzut, conduce în mod cert la o pauperizare a societății și, mai grav, la declinul demografic. Corelarea cuantumului alocației cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, având drept sursă de finanțare bugetul asigurărilor sociale de stat, ar conduce, în opinia noastră, la o revigorare a demografiei românești”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat de la 1.050 de lei la 1.250 lei lunar începând cu 1 mai.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!