ALOOO! CONSULATUL?

Articol publicat in sectiunea Acte, Consulat, Reportajul săptămânii pe data 10 iulie 2011

Diaspora romaneasca_ALOOO, Consulatul

La telefoanele Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei de la Londra nu raspunde nimeni, sustin adeseori revoltati romanii, atunci cand sunt constransi de imprejurari sa apeleze la functionarii statului roman de pe teritoriul Regatului Unit. Ei critica timpii de asteptare la care sunt supusi atunci cand au nevoie de actele emise de Consulat, dar si regulile aparent birocratice care le sunt impuse atunci cand au nevoie de servicii consulare.

Tuturor acestor nemultumiri, angajatii Ambasadei le raspund cu cifre si proceduri. Ei pot furniza oricui si oricand date centralizate despre miile de solicitari la care raspund in decursul unui an, de pilda. Totodata, ei invoca un algoritm procedural nerespectat de oamenii care asteapta de cealalta parte a peretului transparent de la ghiseu. In plus, reprezentantii statului roman in Marea Britanie mai uzeaza, in favoarea lor, de unele argumente ce par imbatabile: structura de personal, limitarile bugetare sau timpul fizic de reactie.

Dar oare cine are dreptate in aceasta perpetua confruntare? Si mai ales cum poate sa isi rezolve problemele romanul, atunci cand are nevoie de una din cele doua sectii consulare care ii sunt destinate in Regatul Unit?

 

 

„Dialog”… de unul singur

 

Romanii au impresia ca in institutia care ar trebui sa ii reprezinte in Regatul Unit nimic nu functioneaza in favoarea lor: functionarii nu sunt suficient de amabili, iar telefoanele suna degeaba. In aceste conditii, ei nu isi ascund nemultumirea fata de activitatea Serviciului Consular al Ambasadei Romaniei la Londra. Si chiar daca unii au remarcat un progres in functionarea institutiei, multi dintre ei reclama in continuare calitatea serviciilor si prestatiile functionarilor.

Evolutia plangerilor romanilor care s-au adresat in ultimii ani Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Londra poate fi urmarita si astazi gratie forumurilor de discutii online frecventate de romani si care pastreaza inca discutiile purtate de acestia.

 

Acuze

 „Incerc de cinci zile sa iau legatura, telefonic sau prin e-mail, cu consulatul roman din Londra, care cica este acolo sa ajute comunitatea romaneasca. Si tot ce am este un robot, care ma pune sa tastez tasta 1, 2, 3, 4 sau mai stiu eu cat, dar care nu-mi rezolva problema”, se plangea pe romaninuk.net un alt roman in urma cu un an si jumatate, la finele lui 2009. „Are cineva un numar de telefon la care sa pot contacta Consulatul si la care sa si raspunda?”, intreba apoi aceeasi persoana.

Omul a primit raspunsuri diverse de la mai multi conationali, dar toate ii sugerau explicit sau moderat ca incercarile sale au putine sanse de reusita. In final, solutia a fost furnizata de acelasi participant la discutia forumistilor: „Am luat legatura finalmente, prin Ministerul Afacerilor Externe din Romania, carora le-am scris o plangere, cum ca nu pot contacta Consulatul. Cei din Romania mi-au raspuns imediat la e-mail, intreband exact de ora la care am sunat, numarul de telefon si data la care am trimis e-mail-uri catre Consulat”…

 

Multumiri…

„As dori sa multumesc personalului de la Sectia Consulara Stare Civila pentru serviciul minunat oferit”, a postat si o romanca pe nume Daniela pe website-ul Ambasadei Romaniei la Londra, in aprilie 2010. „Am auzit diverse opinii inainte sa ma prezint la Sectia Consulara si toate erau negative, am fost avertizata de «binevoitori» ca mai mult ca sigur vor fi gasite probleme si vor fi cerute documente si stampile «in plus». Am incercat sa evit complicatiile asigurandu-ma dinainte ca am toate documentele in ordine. Cu toate acestea, tot ar fi putut sa fie «probleme» – doua neclaritati (observate doar cand m-am prezentat la ghiseu cu dosarul) care se cereau clarificate inainte ca sa poata fi transcris certificatul pentru care ma prezentasem la Sectia Consulara. Desi domnisoara de la ghiseu ar fi putut sa ma trimita inapoi sa rezolv singura neclaritatile si sa ma intorc in alta zi, nu a facut-o. Dimpotriva, a facut un efort sa ma ajute, a obtinut informatiile suplimentare necesare si cazul a fost rezolvat in aceeasi zi, intr-o singura vizita.

…Sunt sigura ca nu sunt o exceptie in felul in care am fost tratata si e pacat ca romanii din Londra care folosesc serviciile consulare si sunt placut impresionati (in mod sigur exista si in aceasta categorie destui), e pacat, cum spuneam, ca nu se asaza in fata computerului sa puna in scris cateva comentarii pozitive, atat de bine meritate, dupa parerea mea. Inca o data, mii de multumiri”, scrie Daniela, continuandu-si pledoaria in favoarea serviciilor consulare.

 

… Si cifre

In 2009, functionarii Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Londra au autentificat la solicitarea romanilor stabiliti in aceasta tara circa 10.000 de procuri sau declaratii, sustineau reprezentantii institutiei in acelasi an, incercand sa raspunda criticilor formulate de romanii nemultumiti. In aceeasi perioada, au fost emise aproximativ 2.300 de titluri de calatorie si s-au inregistrat aproximativ 1.200 de acte de stare civila. Romanii din Marea Britanie au mai solicitat si obtinut in decursul unui an aproximativ 1.000 de pasapoarte sau alte documente pentru clarificarea identitatii, apeland la serviciile Consulatului. „La toate acestea, se adauga corespondenta oficiala, scrisori, e-mail-uri, convorbiri telefonice in numar de peste 3.200 si raspunsuri la solicitarile adresate de cetatenii romani sau straini cifrate la peste 22.000”, precizau aceleasi surse.

 

 

Reclamati la… mass-media

 

Atunci cand nu raspunde Consulatul, unii dintre romani suna contrariati la redactia „Diaspora Romaneasca”…

„Ma numesc Dumitru”, s-a prezentat la sfarsitul lunii iunie un barbat care, nemultumit de lipsa de reactie a angajatilor Sectiei Consulare, s-a gandit sa isi verse naduful pe reprezentantii publicatiilor romanesti care apar la Londra.

„Va rog sa imi dati un numar de telefon la care sa primesc raspuns, ca am incercat pe toate numerele afisate pe website fara succes. Sunt convins ca aveti la redactie date de contact care nu sunt disponibile pentru public”, a insistat romanul printre injuraturi retinute. Omul era atat de indignat incat se stapanea cu greu.

Am incercat sa ii sugeram solutia folosirii e-mail-ului, dar nu am avut „sorti de izbanda”. „Ce e-mail?!!!! Nu stiu ce e ala. Sunt pe strada si nu stiu sa utilizez calculatorul. Ce face un roman care este in trecere prin Londra, atunci cand are nevoie de singura institutie din aceasta tara menita sa il reprezinte? Trimite e-mail-uri!!!?”, a continuat Dumitru furios.

Intrebarile sale au ramas fara raspuns…

 

Evolutie inselatoare

Mariana S. a fost una dintre putinele persoane care au tinut sa atraga atentia asupra unei oarecare evolutii incurajatoare in modul de organizare a Sectiei Consulare de la Londra. Intr-o discutie telefonica purtata in 2009, ea remarca schimbari pozitive la adresa institutiei. In urma cu putine saptamani, ne-a sunat din nou. Sa ne spuna ca nu i se raspunde la telefon.

„Am remarcat ca exista o sala de asteptare si program mult mai extins cu publicul, iar aceste detalii ajuta mult la decongestionarea spatiului de asteptare. Pentru ca imi amintesc ca, in 2007, cand am avut de-a face in repetate randuri cu serviciul consular si eram foarte dezamagita, era un program extrem de redus si functionari insuficienti. Stateam la cozi zile intregi fara sa am certitudinea ca ajung sa fiu servita”, spunea Mariana la inceputul anului trecut. „Totusi, trebuie sa adaug si acum ca aspect negativ faptul ca la Consulat nu exista niciun fel de facilitate pentru persoanele care sunt nevoite sa astepte impreuna cu copii mici. De asemenea, nu este o toaleta pentru public. Si, in plus, ma nemultumeste maniera tipic romaneasca de lucru, cu formulare tipizate vechi si greoaie, atat de dificil de completat corect. Si daca acestea sunt completate gresit, trebuie sa o iei de la capat”, mai afirma tanara cu aceeasi ocazie.

Iar opinia sa despre serviciile consulare a continuat sa se deterioreze. „Incerc de mai multe zile sa contactez Sectia Consulara folosind numarul de telefon de pe internet si nu imi raspunde nimeni. Le-am trimis si e-mail-uri zilnic in ultimele trei zile fara sa primesc niciun raspuns. Ba chiar am incercat sa cer informatii si la noul birou consular al Ambasadei Romaniei deschis la Edinburgh, in Scotia. Acolo m-au intrebat de locul unde am rezidenta. Si cand le-am spus ca locuiesc la Londra, au refuzat sa mai continue discutia. Mi-au spus sa ma adresez Sectiei Consulare de aici”, ne-a povestit suparata Mariana S.

————————————–

„Daca vrei sa te informezi telefonic, functionarii de la consulat nici nu raspund la apeluri; parca nu ar fi romani si nu sunt platiti sa ne ajute. Asa ca mai bine imi rezolv toate problemele cand ma duc acasa in Romania.”

Ciprian O. din Birmingham

————————————–

 

 

Informatii si „restrictii”

 

Informatiile consulare transmise romanilor prin intermediul internetului pe pagina oficiala a Ambasadei Romaniei la Londra sunt presarate cu „restrictii”.

Prima pagina a capitolului „Servicii consulare” de pe website-ul londra.mae.ro contine o insiruire de cuvinte dispuse pe aproximativ 50 de randuri in care negatia „NU” este repetata de cinci ori. Oamenii care citesc acest text sunt atentionati cu privire la diferite aspecte prin folosirea de patru ori a cuvantului „Atentie” scris cu majuscule, cu caracter ingrosat si urmat de semnul exclamarii. In plus, apare de sase ori adverbul „numai” si respectiv de doua ori sintagma „de preferat”, ambele sugerand anumite limitari persoanelor interesate de programul de activitate a Sectiei Consulare.

In aceeasi locatie virtuala, romanilor din Regatul Unit li se mai transmite ca daca au probleme cu certificatele de stare civila, se pot adresa Sectiei Consulare doar in primele patru zile ale unei saptamani si numai la orele diminetii (intre 9:00 si 12:00). Pentru pasapoarte, ei vor trebui sa incerce sa ia legatura cu functionarii statului roman de la Londra „numai cu programare”, de luni pana joi, pana cel tarziu la ora 16:00. La fel si in cazul procesarilor de acte notariale si titlurilor de calatorie, vinerea reprezentantii sectiei nu sunt disponibili pentru public. In fine, oamenilor li se mai spune ca in toate cele trei situatii enuntate anterior actele si cererile se depun cu o ora inainte de terminarea programului.

Ultima zi lucratoare a saptamanii este destinata solicitarilor de redobandire a cetateniei, audientelor si cazurilor speciale. Dar si atunci accesul este posibil „numai cu programare”.

In ceea ce priveste modul de comunicare intre functionari si public, website-ul furnizeaza o linie telefonica principala cu numarul +44(0)2076029833. Urmeaza o atentionare: „Reamintim ca, din cauza numeroaselor solicitari telefonice ale cetatenilor romani si straini, nu este posibila preluarea tuturor apelurilor. De aceea, recomandam folosirea si a celorlalte mijloace de comunicare si indeosebi a e-mail-ului pentru contactarea Sectiei Consulare sau pentru obtinerea informatiilor consulare.” Mai exista un numar de fax si o adresa de e-mail (consulara@roemb.co.uk), despre care se spune ca este mijlocul de comunicare preferat, fara a se face precizari referitoare la timpul de raspuns in eventualitatea utilizarii postei electronice.

In final, londra.mae.ro comunica doua numere de telefon pentru cazuri de urgenta (+44 (0) 788 972 4450 – dupa orele de program pana seara la ora 21:00 si +44 (0) 207 937 9666 pe timpul noptii), cu precizarea ca operatorii care deservesc aceste linii telefonice nu fac programari si nu furnizeaza informatii consulare.

„In categoria situatiilor speciale se incadreaza accidentele cu victime, decesele, calamitatile si alte situatii de pericol sau cu caracter extraordinar”, se mai mentioneaza la capitolul „Servicii consulare” al website-ului Ambasadei Romaniei la Londra.

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “ALOOO! CONSULATUL?”

  1. Ionela Alexandrina Spune:

    As dori un contact unde sa depun plangere pentru cum sunt agresati verbal si fizic romanii care merg cu treburi l aambasada Romaniei din Anglia Kensigton unde locul arata graznic nu sunt bai toalete scaune sau alte conditii umane lo0cul in care gravida fiind sau nu esti dt afar in frig deoarece nu ai voie sa iti asteti partenerul inauntru pentru ca este o lege scrisa amabasadei.

    Numrere lor de telefon sunt afisate pe website dar nu functioneza nici unul timp de 3 ani am sunat la ele si nu se raspunde absolut nicioadata uneori ninici nu suna.Unde as putea sa depun o plangere a minister?Ma puteti ajuta sa ii demascam pe iporctitul de ambasador care ar trebui sa ne apere dreturile si nu opusul impreuna cu gleoata lui de javre de poratarii care fac legea in ambasada?pot da f multe detalii…

Spune-ti si tu parerea!