Alpiniștii sunt în siguranță

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 1 mai 2015

579 alpinisti

Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Găvan și Teofil Vlad, alpiniștii români aflați în Munții Himalaya în perioada cutremurului care a produs o avalanșă, sunt în siguranță, a informat Federația Română de Alpinism și Escaladă.

„Justin Ionescu și Zsolt Torok, cei doi alpiniști români care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleză, în acest sezon, sunt teferi și urmează să fie evacuați din Tabăra 1, aflată la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se află în prezent. Alex Găvan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte învecinat, se află, de asemenea, în siguranță. Teofil Vlad, aflat de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet), este în siguranță, la 5.200 m altitudine (tabăra de bază tibetană). Zona nordică a fost mai puțin afectată de cutremur”, se spune în informarea citată.

Vicepreședintele Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE), Marius Gane, a declarat că nu știe dacă alpiniștii Justin Ionescu și Zsolt Torok vor coborî după reamenajarea traseului afectat de avalanșă sau vor apela la evacuarea cu elicopterul.

„Căderea de gheață Khumbu, care face accesul spre Tabăra 1, unde se află Justin Ionescu și Zsolt Torok acum, a fost închisă de autoritățile nepaleze. Cei doi alpiniști fie vor fi evacuați cu elicopterul, împreună cu ceilalți alpiniști blocați acolo, fie vor coborî după reamenajarea traseului pe Khumbu, care a fost afectat de avalanșe, asta în cazul în care cei doi mai au echipamentul necesar pentru a face acest lucru. Avem încredere în deciziile lor, sunt alpiniști experimentați și puternici”, a spus Gane.

Everestul, situat la granița dintre Nepal și Tibet, este cel mai înalt munte din lume. Sezonul de ascensiuni de primăvară începe în luna martie și durează până la finalul lunii mai. Numărul expedițiilor românești în Himalaya a crescut extrem de mult în ultimul deceniu.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!