ALTERNATIVELE REINTOARCERII (I)

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii pe data 23 octombrie 2011

Cati romani sunt in strainatate si, dintre toti, cati au de gand oare sa revina definitiv in Romania? Si oare ce se va intampla cu urmasii lor, copii nascuti sau doar educati prin statele occidentale ale Europei? Ce i-ar face pe unii sa lase strainatatea, pentru a se reintoarce in tara in care s-au nascut? Sau ce ar trebui sa faca cei care conduc acum Romania pentru a-i aduce inapoi pe toti cei imprastiati spre rasarit?

Parerile sunt impartite… Exista romani care nici nu mai vor sa auda de locurile pe care le-au lasat in tara natala. Altii sunt doar dezamagiti de un sistem pe care au fost nevoiti sa il paraseasca, in favoarea altora, aparent mai echitabile, pe care le-au descoperit in state straine. Apoi sunt romanii care isi duc existenta departe, dar poarta tot timpul Romania in gand. Dorul ii copleseste si dependenta de ceea ce inseamna „acasa” este pentru acestia sfasietoare.

Si mai sunt cei care s-au intors deja in Romania, convinsi ca experienta instrainarii a luat sfarsit. Unii si-au reluat viata. Altii insa au descoperit ca pana si tara lor le-a devenit… oarecum straina.

 

 

Un vis numit „acasa”

 

Dinamica „reintoarcerii acasa” constituie una din dezbaterile animate care framanta comunitatea romanilor din Marea Britanie, la fel cum se intampla si in alte state europene „asaltate” de imigranti originari din Romania. Prezenta romaneasca din Regatul Unit este reflectata adesea de website-uri, bloguri, date statistice sau studii ale sociologilor, care abordeaza frecvent aceasta tematica.

 

Pentru 1.000 de euro…

Locuri de munca bine platite in tara lor: aceasta este principala ratiune pentru care imigrantii romani ar da uitarii strainatatea. Pentru salarii de 1.000 de euro in Romania, numerosi romani ar lasa strainatatea pentru a reveni acasa, conform unei investigatii sociologice ale carei rezultate au fost publicate anul trecut. Chiar si o parte din tinerii studenti care invata la universitati de prestigiu din Europa sau SUA ar accepta un loc de munca in tara natala, pentru un asemenea salariu.

Salariul mediu lunar al unui roman din Spania era de 1.400 de euro in urma cu un an, conform studiului „Lumile sociale ale migratiei romanesti”, efectuat de sociologul Dumitru Sandu. Si totusi, aproape trei sferturi dintre romanii stabiliti pe taram iberic sustineau, in 2009, ca s-ar intoarce acasa. Unii spuneau ca ar face oricand acest pas pentru un loc de munca platit cu 1.000 de euro pe luna, iar altii acceptau si un venit lunar de doar 800 de euro in Romania. O parte dintre ei puneau insa si alte conditii, mai rezulta din studiul citat, ale carui rezultate au fost comentate de cotidianul Gandul in martie 2010.

Aproape 30% din cei intervievati au afirmat ca vor reveni in Romania in urmatorii cinci ani, iar 40% din esantionul de subiecti chestionati au spus ca s-ar intoarce doar in anumite conditii. Doar 30% dintre romanii din Spania au sustinut ca nu se vor mai stabili niciodata in tara natala. Si numai 25% dintre romanii care muncesc pe taram iberic declara ca iubesc cu adevarat Spania.

Profilul alcatuit romanului care vrea inapoi acasa a dezvaluit ca, cel mai adesea, se gandesc la revenirea in Romania persoanele care castiga prin munca lor in strainatate un venit peste medie. Ei nu au multa scoala, vorbesc prost limba tarii in care s-au stabilit, iar acasa ii asteapta o situatie materiala indestulatoare. Totusi, acestia folosesc o mare parte din castigurile realizate pentru a-si plati cheltuielile si datoriile acumulate in tara natala.

Chiar si romanii din Spania, care n-au de gand sa isi reia viata in Romania, au planuri legate de tara natala, a mai sesizat sociologul Dumitru Sandu in lucrarea „Lumile sociale ale migratiei romanesti”, aparuta la Editura Polirom. Un sfert dintre acestia se gandesc sa initieze afaceri in tara in care s-au nascut si pe care au ales sa o paraseasca.

„Cine a trait experienta emigrarii, chiar daca are de gand sa nu revina definitiv in tara, tot intentioneaza sa isi lege viitorul de locurile de origine, cel putin prin afaceri, cumparari de terenuri”, concluzioneaza Sandu.

——————————————————

„Statistic vorbind, numarul studentilor care pleaca in strainatate este din ce in ce mai mare. As vrea sa cred ca pleaca pentru a avea o alta experienta, pentru a invata ceva si pentru a se intoarce sa aplice cunostintele dobandite in institutiile de invatamant din strainatate. Din pacate, o mare parte din ei pleaca pentru ca isi doresc sa se stabileasca acolo.”

Irina Nicoleta Scarlat – Liga Studentilor Romani din Strainatate

——————————————————-

 

Adio, Italia!

Imigrantii romani din Italia s-ar intoarce, de asemenea, acasa in numar mare daca piata muncii le-ar oferi sanse, arata un studiu comandat recent de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania (ANOFM).

Jumatate dintre membrii comunitatii romanesti din peninsula ar dori sa revina in tara, dar 85% dintre acestia se tem ca este foarte greu sa isi gaseasca de lucru acasa. Aceasta este concluzia unui raport dat publicitatii de ANOFM si aparut pe website-urile mai multor mass-media romanesti in primele zile ale acestei luni.

Conform studiului, 49% dintre romanii care traiesc si muncesc in Italia ar vrea sa revina in Romania, ponderea fiind de 71% in cazul celor care au rude apropiate in tara. Insa, 85% dintre imigrantii romani din Italia sunt convinsi ca este foarte greu sa isi gaseasca de lucru in Romania, se precizeaza in raportul citat.

Studiul a fost realizat de Asociatia Crestina a Muncitorilor Italieni (ACLI) la comanda ANOFM, in cadrul proiectului „Medit”. Rezultatele sondajului au fost prezentate la centrul cultural roman din Roma „Accademia di Romania”.

„Medit” este un model de cooperare transnationala menit sa stimuleze revenirea in tara a angajatilor romani din strainatate prin punerea in valoare a experientelor si aptitudinilor dobandite in Italia.

 

Studentia ca evadare

Numai 15% din studentii romani care invata la universitatile straine s-ar intoarce acasa dupa finalizarea studiilor, se arata intr-un studiu realizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) pe un esantion de 800 de persoane. Ei ar reveni in Romania pentru familie si prieteni, dar si pentru un salariu de cel putin 1.000 de euro net, corelat cu oportunitati de avansare in companiile pentru care ar urma sa isi desfasoare activitatea.

In prezent, in Romania nu exista o institutie care sa centralizeze numarul de studenti romani care invata la universitatile din strainatate, iar firmele si ONG-urile care activeaza in zona educationala raporteaza cifre diferite, se observa intr-un articol aparut la inceputul acestui an in Ziarul Financiar. Astfel, daca Organizatia Integral Programe Educationale arata ca 50.000 de studenti romani invata in strainatate, reprezentantii grupului de ONG-uri Educativa spun ca cifra este mult mai mica, de aproape 22.000 de romani, bazandu-se pe o serie de statistici realizate la nivel european. Toate sursele mentionate recunosc, insa, ca numarul tinerilor romani care pleaca in strainatate pentru studii este tot mai mare in fiecare an.

„Statistic vorbind, numarul studentilor care pleaca in strainatate este din ce in ce mai mare. As vrea sa cred ca pleaca pentru a avea o alta experienta, pentru a invata ceva si pentru a se intoarce sa aplice cunostintele dobandite in institutiile de invatamant din strainatate. Din pacate, o mare parte din ei pleaca pentru ca isi doresc sa se stabileasca acolo. O mare parte din studentii care si-au inceput studiile universitare in tara si aplica la un master in strainatate aleg sa se intoarca inapoi in tara. Dintre studentii care incep facultatea in strainatate, foarte putini se gandesc sa revina acasa”, a admis Irina Nicoleta Scarlat, vicepresedinte al departamentului de comunicare si informare din cadrul LSRS, pentru Ziarul Financiar.

—————————————————

„Speranta ca revenirea romanilor din strainatate va schimba Romania din radacini este una iluzorie. E neprofitabila pentru cei de acasa, ca si pentru cei plecati. Relatia cauzala este, de fapt, inversa.

(…) Schimbati Romania la ea acasa si reintregirea va veni de la sine.”

Claudiu Minea, blogul „Jeopardy”

—————————————————

 

 

Despre iluzia intoarcerii

 

Romanii din Marea Britanie pot fi impartiti, in mod simplificat, dupa gradul in care isi doresc sa revina in Romania, in trei categorii. In plus, un economist roman a enuntat patru argumente in defavoarea intoarcerii imigrantilor in tara natala. Si tot el a aratat ca, o ipotetica „invazie” inversa a cetatenilor romani, dinspre strainatate spre teritoriul umbrit de Carpati si scaldat de Dunare, ar produce avantaje, dar si mai multe dezavantaje… Si toate acestea au fost facute publice prin intermediul a doua bloguri care au dezbatut „alternativele reintoarcerii”.

 

Trei categorii de romani

Exista romanii carora le e dor de Romania, aceia care s-au integrat deja in Regatul Unit, plus romanii care merg in tara doar de sarbatori, „sa se faleasca”, crede detinatorul blogului personal zimbrul.co.uk.

In prima categorie a acestei clasificari se afla mai ales tinerii, care au ajuns aici singuri, pentru un job de au-pair ori pentru studii. Ei au lasat acasa anturajul prietenilor, dar si sustinerea parintilor si a familiei.

Urmeaza genul de romani care atunci cand ajung in tara natala fac tot ce pot sa isi „impresioneze” apropiatii printr-o opulenta atent regizata. „Dupa un an de privatiuni si munca sustinuta, aproape toate economiile se duc pe 2-3 saptamani «de spart in figuri», cum se zice”, crede blogerul.

Si in fine, ultimii in clasament sunt numiti cei care s-au adaptat la specificul de viata britanic. Acestia s-au stabilit in regat impreuna cu familiile, muncesc si se uita la programele tv in limba engleza si prefera sa isi petreaca vacantele in alte tari decat Romania. Tara natala o viziteaza rar, iar gandul reintoarcerii in Romania zace dosit undeva in sertarele neutilizate ale memoriei…

 

Patru argumente impotriva

Reintoarcerea romanilor in Romania este doar o iluzie, se sustine pe blogul „Jeopardy”. Pentru romanii care au dezvoltat cariere de prestigiu in mediul academic din strainatate, tara natala pe care au parasit-o este prea mica, in opinia economistului Claudiu Minea. „Romania nu are resursele de a-i plati si nici nu le ofera spatiul de afirmare necesar. A-i readuce in Romania inseamna a-i plafona”, scrie acesta pe blogul citat.

Nici romanii care s-au integrat cu abilitate in societatile lor adoptive nu mai au ce cauta acasa. Acestia „au prins deja radacini in tarile de destinatie. (…) A-i readuce in Romania inseamna a-i dezradacina pentru a doua oara”, continua rationamentul.

Mai sunt cei pentru care experienta strainatatii a insemnat un esec. „Ei traiesc la marginea societatii, de la o luna la alta. Nu au reusit sa isi gaseasca locul, dar nici nu sunt dispusi sa se intoarca acasa. Traiesc intre doua lumi…”, mai crede Claudiu Minea.

Si in fine, copiii celor plecati reprezinta o categorie care probabil nu se va mai intoarce, pentru ca „decizia Romania/strainatate nu le apartine”.

 

Avantaje si dezavantaje

Daca, ipotetic, cele aproximativ trei milioane de romani aflati in strainatate s-ar intoarce acasa, ce ar castiga si oare, ce ar avea de pierdut, Romania? Aceasta este una din intrebarile lansate de blogerul Claudiu Minea, care ofera si un raspuns.

Consecintele pozitive ale revenirii ar consta in uriasul transfer de cunostinte si mentalitati acomodate cu modul de gandire specific societatilor occidentale dezvoltate sau in multiple initiative antreprenoriale. Toate ar putea induce influente substantiale in actuala economie romaneasca. Pe de alta parte, insa, s-ar pierde bani, prin eliminarea sumelor trimise din strainatate si care alimenteaza anual contul curent al Romaniei. In plus, somajul ar creste puternic, odata cu amplificarea tensiunilor pe piata muncii.

„Schimbarea trebuie inceputa acasa, prin schimbarea sistemului si a romanilor din tara. Cand aceasta schimbare va avea primele rezultate vizibile, intoarcerea romanilor din strainatate se va discuta in termeni de oportunitate. Romanii vor reveni acasa pentru ca vor avea mai multe sanse pentru ei si pentru familiile lor, nu dintr-o discutabila datorie fata de tara”, este concluzia trasa de Claudiu Minea pe blogul „Jeopardy”.

——————————————–

„Abia ce am venit in tara de vreo doua saptamani si cateva zile, am fost in UK… As vrea sa ma intorc inapoi acolo, dar nu la acelasi loc de munca, unde sa ma duc, ce sa fac??? Stiu cum sta treaba cu chiria, locurile de munca, cheltuieli etc…

Intrebarea mea catre voi este cum sa fac sa plec din tara cu un contract de munca sau ceva de genu`, adik sa am un loc sigur de munca acolo?? Prima data cand am plecat eram doar un tanar care se pliktisea acasa, am cunoscut pe cineva acolo si asa mi-am obtinut locul de munca… Acum nu mai pot face acelasi lucru, deci…?? Opinii, sugestii…???”

Softpedia forum

—————————————————-

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!