Aluniţele – când trebuie să mergem la doctor

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 25 septembrie 2015
alunite-dupa-operatieNu trebuie să ignorăm sau să trecem cu vederea aluniţele şi modificările pe care acestea le pot suferi în timp. În special vara, când pielea este mai expusă razelor ultraviolete. Apariţia de noi pete maronii şi schimbările formei, mărimii sau culorii aluniţelor trebuie să ne pună anumite semne de întrebare şi să fie semnale pentru a merge la dermatolog.

Pentru a preîntâmpina riscurile pe care le prezintă orice nev (aluniţă) este recomandat să fim atenţi la felul în care acesta evoluează. În primă fază, examinarea poate fi făcută chiar de noi, după regula ABCDE – câţiva paşi simpli care iau în calcul fiecare aspect ce trebuie urmărit. Iată ce modificări trebuie avute în vedere şi care, apărute în perioade variabile de timp, impun o consultaţie de specialitate la o clinică dermatologică:

  • A – dacă aluniţa este asimetrică şi o jumătate din nev nu se suprapune cu cealaltă jumătate;
  • B – dacă marginile nevului sunt neregulate, întrerupte, neclare;
  • C – dacă aluniţa prezintă la examinare culori diferite: nuanţe diferite de maro, zone de culoare neagră sau roşie sau porţiuni albe, lipsite de pigment;
  • D – când diametrul nevului este mai mare de 6 mm;
  • E – când o porţiune din aluniţă este elevată, supradenivelată în raport cu pielea din jur.

Dacă după acest examen observi nereguli sau dacă ai simptome locale (simţi aluniţa pe piele), trebuie să te adresezi medicului dermatolog pentru a-ţi face un examen dermatoscopic.

Dermatoscopia cutanată este o metodă nouă, revoluţionară, pentru supravegherea, diagnosticarea şi diferenţierea leziunilor pigmentare ale pielii. În timpul consultaţiei se foloseşte un instrument special, numit dermoscop, care plasat deasupra leziunii prezintă o analiză în detaliu a acesteia. Tehnologia este neinvazivă şi uşor de suportat pentru pacient, iar prin examenul detaliat pe care îl oferă, ajută la depistarea precoce a cancerului cutanat. Pentru a ţine o evidenţă a evoluţiei nevului se pot face fotografii digitale alcătuindu-se o aşa-zisă hartă dermoscopică ce va fi verificată la fiecare consult pentru a se depista modificările ce au avut loc în timp, esenţiale în luarea deciziei de a interveni chirurgical.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!