„Am luat NINO!!!”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 18 noiembrie 2013

Din ce in ce mai rar sau, fara sa exageram, aproape deloc, auzim despre romani care se pot mandri ca au primit in ultimul timp… celebrul National Insurance Number. Din ce in ce mai mult, scrisoarea care confirma raspunsul pozitiv al autoritaţilor ca au eliberat acest numarul de asigurare pentru a munci legal… pare pe cale de dispariţie… cel puţin in posta romanilor. Insa nu disperaţi si nici nu va lasaţi descurajaţi! Inca se poate! Cel puţin asa spune Adriana V., o tanara de 22 de ani din Suceava, care a primit NINO… dupa ce a mers la un interviu si le-a spus reprezentanţilor Job Centre Plus ca are nevoie de Number pentru a studia.

 

De cinci ori… fara succes

Unul dintre obiectivele principale ale Adrianei din ultimul an de zile a fost sa obţina National Insurance Number. S-a inarmat cu rabdare si povesteste ca a stiut de fiecare data ca… misiunea sa parea una imposibila.

„Nu imi mai amintesc cand am fost prima data la interviu, dar stiu sigur ca m-am programat de cinci, poate sase ori, pana l-am obţinut. De fiecare data, m-am dus cu dosarul complet, cu toate actele care i se cer unui roman si, din pacate, tot de fiecare data… raspunsul era unul negativ. Poate parea amuzant, dar ultimele daţi nici nu am mai avut curajul sa mai deschid scrisoarea si sa ma uit… de fiecare data o rugam pe mama mea sau pe sora mea si apoi sa imi spuna. Ma enervam cumplit ca nu reuseam sa il obţin. Plus ca, in sinea mea, am simţit de fiecare data cand am mers la interviu ca nu il voi lua. Cel puţin asta imi transmitea cel care ma intervieva… erau foarte stricţi si reci”, spune Adriana despre experienţa sa in ceea ce priveste obţinerea numarului de identificare pentru contribuţiile personale la sistemul social din Anglia.

——————————

National Insurance Number este un numar unic de identificare pentru contributiile personale la sistemul social din UK si este echivalentul carţii de munca romanesti. Cu acest numar, angajatorii pot deduce taxe, autoritatile sociale pot oferi beneficii financiare si, de asemenea, este folosit pentru orice alte legaturi cu HM Revenue and Customs. Orice persoana care dorește sa lucreze sau sa studieze in UK are nevoie de National Insurance Number.

——————————

 

O cearta cu noroc

O cearta dura cu parinţii a avut un efect surprinzator in viaţa Adrianei. Impinsa de la spate, recunoaste tanara de 22 de ani, de catre mama sa, ca sa urmeze o facultate, a inceput sa bata in urma cu cateva saptamani la porţile universitaţilor.

 „Am primit un fel de ultimatum de la parinţii mei… ori merg la scoala, ori ma mut din casa in care locuiesc cu ei. Si bineinţeles, m-am pus pe cautat scoli, colegii si facultaţi in domeniul care ma intereseaza. Am aplicat la cateva dintre acestea, dupa care m-am prezentat la interviu. Toate bune si frumoase, doar ca la fiecare interviu mi se cerea Number-ul. Si de unde sa il dau… ca nu il aveam. Astfel ca la una dintre facultaţi, am rugat-o pe una din doamnele cu care vorbisem sa imi dea o scrisoare cu antetul universitaţii, cu care sa ma prezint… din nou… la Number. Si astfel am ajuns din nou, pentru a sasea oara, in faţa celor de la Job Centre Plus”, povesteste tanara din Suceava.

 

„Am simţit ca totul va fi ok”

Doar cu pasaportul si scrisoarea oficiala de la facultate, in care scria ca este interesata sa urmeze cursurile instituţiei de invaţamant, Adriana a mers la un nou interviu pentru obţinerea Number-ului.

„De data aceasta, am spus clar ca am nevoie de numar pentru ca vreau sa merg la facultate. Vreau sa studiez. Atat am spus. Ca de obicei, mi-au xeroxat pasaportul si hartia de la scoala, si inainte sa plec, nu m-am putut abţine si am intrebat ce sanse am sa primesc numarul… voiam sa stiu. Iar domnul cu care am vorbit mi-a spus ca sansele sunt foarte mari.

De asemenea, mi-a dat de inţeles ca raspunsul poate fi unul pozitiv, pentru ca vor sa le dea romanilor si bulgarilor, care sunt deja aici de ceva timp, number-ul pana in luna ianuarie, cand vor veni si alţii. Am plecat destul de increzatoare si am simţit ca totul va fi ok si ca de data aceasta, il voi primi”, povesteste tanara romanca.

 

„Am luat NINO!”

Dupa trei saptamani de la interviu, Adriana a primit plicul care s-a lasat mult asteptat. „Nu a fost chiar din prima, sa spun asa… eu am fost intr-o zi de joi la interviu, iar urmatoarea saptamana, miercuri, am primit o scrisoare de la ei in care imi cereau o dovada de adresa, cateva acte si cateva extrase de cont ale parinţiilor mei. Nu stiu de ce mi-au cerut toate aceste documente, insa eu le-am trimis pe toate, iar dupa o alta saptamana de emoţii, a venit scrisoarea in care ma anunţau… ca, in sfarsit, … mi-au dat NINO! M-am bucurat tare mult.”

———————————–

„Cred ca mi-au dat Number-ul din simplul motiv ca intenţionez sa merg la scoala si sa aplic de Student Loan, iar acest lucru este si in avantajul lor. Nu cred ca l-as fi primit daca mergeam din nou cu dosarul de self-employed. Am avut noroc si cred ca oricine poate incerca si varianta aceasta. Nu au nimic de pierdut!”

Adriana, 22 de ani, a obţinut NINO dupa ce s-a prezentat la interviu cu o scrisoare de la facultatea pe care vrea sa o urmeze

———————————–

 

De 17 ori la NINO

De trei ori mai greu i-a fost unei alte romance din Hunedoara, despre experienţa careia Diaspora Romaneasca a scris in urma cu cateva saptamani. A.G. a dat dovada de foarte multa rabdare, pentru ca nu s-a lasat dezamagita si a mers la interviurile pentru obţinerea numarului de asigurare NINO, echivalentul carţii romanesti, nu o data, nici de cinci ori si nici de zece ori, ci de… saptesprezece ori.

„Imi trebuia numarul pentru ca nu ma puteam descurca fara el. Imi trebuia pentru ca veneau ofiţerii de la UK Border Agency o data pe luna in control la shopping-ul unde lucram”, spune tanara care l-a primit abia dupa 17 incercari.


Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!