AMBASADORUL DIN NOI

Articol publicat in sectiunea Cultură, Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 13 noiembrie 2011

Exista in Regatul Unit si romani apreciati si respectati.

Sunt, pe de o parte, cei care, datorita inzestrarii lor cu haruri si talent deosebit, au devenit celebrii in Marea Britanie. Ei se bucura de o notorietate fara rezerve si simpla numire a acestora produce in randul britanicilor emotie, admiratie si profunda consideratie.

Apoi, mai sunt romanii cei multi si anonimi care contrazic zi de zi, prin comportamentul lor, imaginea deformata transmisa de tabloidele care apar la Londra despre Romania si locuitorii ei. Si acestia schimba in bine perceptia localnicilor despre imigrantii veniti din tara umbrita de Carpati si scaldata de Dunare. O fac prin simplul lor mod de a-si duce existenta, muncind cu daruire si convingere sau traind in lumina unor valori care impun respect.

Astfel, constient sau involuntar, fiecare roman „pribeag” prin strainatate spune celor din jur cate ceva despre Romania si oamenii care o locuiesc. Si, fara sa isi dea seama, schimba strainilor viziunea despre noi si despre tara din care ne tragem.

 

 

Romanii celebri ai Marii Britanii

 

Orice britanic care a cunoscut un roman apreciabil isi va pune intrebari si va avea dubii in fata prezentarilor tendentioase, care ii eticheteaza ca „infractori” pe toti cei proveniti din Romania.

Valorile culturii romane si evenimentele organizate de romani in aceasta tara sunt vazute de catre promotorii fenomenului artistic drept instrumente de maxim impact care pot atenua imaginea negativa a Romaniei in Regatul Unit. Iar numele mari originare din Romania nu lipsesc deloc de pe „scena” culturala a Londrei.

Artistii de mare valoare nu sunt insa unicii „ambasadori” ai Romaniei in Marea Britanie. Exista romani care au ajuns prin efortul propriu sa isi construiasca un renume in Regatul Unit, demoland stereotipurile de gandire defavorabile, construite in jurul concetatenilor lor…

Angela Gheorghiu, Remus Azoitei sau Alina Cojocariu sunt doar trei dintre romanii care impresioneaza publicul marilor sali de spectacole din Marea Britanie. Despre acestia ziarele scriu intotdeauna cu admiratie. Iar oamenii le urmaresc evolutiile artistice cu nedisimulata incantare.

—————————————————–

„Radacinile romanesti fac parte din fiinta mea, din mentalitatea, educatia si formatia mea. Locuiesc in mai multe tari… (…) Cine ma cunoaste, cunoaste si o parte buna a Romaniei. Sau doreste sa o cunoasca.”

Soprana Angela Gheorghiu

—————————————————-

 Diaspora romaneasca_Ambasadorul din noi3

O „stea” nascuta in Romania

Pe Angela Gheorghiu o leaga de Londra debutul sau artistic si mai multe colaborari de exceptie. „Este cea mai stralucitoare stea a operei din intreaga lume”, a scris despre Angela Gheorghiu publicatia New York Sun. Iar soprana de nationalitate romana poate fi vazuta adeseori in capitala Marii Britanii, in cadrul unor colaborari prestigioase cu Royal Opera House Covent Garden din Londra. Aceasta este scena pe care s-a produs debutul international al artistei nascute la Adjud. Opera regala britanica este institutia pe care Angela Gheorghiu o considera „cel mai important teatru din lume”.

„Radacinile romanesti fac parte din fiinta mea, din mentalitatea, educatia si formatia mea. Locuiesc in mai multe tari… (…) Cine ma cunoaste, cunoaste si o parte buna a Romaniei. Sau doreste sa o cunoasca”, spunea marea soprana intr-un interviu acordat in iulie pentru Romania Libera. In aceeasi luna, Angela Gheorghiu se bucura de aprecieri pozitive intr-un articol publicat de cotidianul britanic The Independent.

„Am atat de multe impliniri pentru care sunt recunoscatoare lui Dumnezeu, parintilor, scolii romanesti si tuturor celor care au crezut in mine in Romania si in lume”, mai declara artista intr-un alt interviu acordat in acest an pentru revista de specialitate Art Act Magazine.

 

Canta la Londra o vioara…

Singurul profesor roman care a predat vreodata la Academia Regala de Muzica din Londra este si unul dintre cei mai tineri profesori ai institutiei.

El a parasit Romania in 1995 dupa absolvirea Conservatorului din Bucuresti si a obtinut o bursa de studii la New York. In 2001, el a fost angajat de Royal Academy din Londra la varsta de doar 30 de ani. „Eram cel mai tanar cadru didactic de acolo din istoria Academiei, o institutie foarte veche, de la 1728, de mare traditie si greutate. Am ales Occidentul tocmai pentru ca am prins aceasta pozitie exceptionala: sa fii profesor la Royal Academy din Londra e o mare onoare si pentru mine personal, si pentru mine ca roman”, spunea Remus Azoitei in luna aprilie a acestui an pentru ziarul Adevarul. „Astfel, piata muzicala londoneza este bombardata de inregistrari cu Enescu. Aduc asadar in Occident un crampei din ceea ce sunt, in locuri unde Romania nu prea exista.” De altfel, Azoitei marturiseste ca in orice recital din strainatate include si o lucrare de Enescu. Iar la numele sau, website-urile de specialitate britanice fac frecvent referire.

 

Romanca Baletului Regal britanic

In 2010, o balerina de origine romana devenea una din cele patru laureate ale premiului „Balerina deceniului”, in cadrul unei gale internationale organizata la Moscova.

Alina Cojocaru s-a nascut la Bucuresti si a studiat baletul timp de sapte ani la Kiev, inainte de a fi acceptata la Royal Ballet School din Londra, in 1997. La sfarsitul anului 1999, ea isi incepea deja colaborarea ca solista cu prestigioasa Royal Balett Company, pentru ca, din 2001, sa fie promovata pe pozitia de prim-balerina a prestigioasei institutii britanice.

„Cu precizie si miscari elegante, Alina Cojocaru transmite spectatorilor un sentiment artistic placut, care iti intareste convingerea ca baletul nu inseamna doar sarituri frumoase si pietre nestemate, ci si o chestiune care tine de nazuintele umane”, se afirma in cotidianul Evening Standard, in cronica unui spectacol coregrafic desfasurat recent in capitala britanica. „Exista o tandrete fascinanta in dansul ei, dar si elemente de foc si gheata”, remarca si publicatia The Guardian, cu aceeasi ocazie, la finele lunii septembrie.

 

 

Statuie unui roman la Londra

Diaspora romaneasca_Ambasadorul din noi2

Cand a parasit Romania, in urma cu aproape 40 de ani, George Iacobescu nici nu isi inchipuia ca, vreodata, ziarele care apar la Londra vor sugera ridicarea unei statui a romanului in Canary Wharf, cel mai modern si cosmopolit cartier al capitalei britanice. Si totusi, acest lucru s-a intamplat, in ultimele zile ale lunii trecute, cand publicatia care se distribuie gratuit This is London, dar si cotidianul Evening Standard, au publicat un articol elogios despre reusitele deosebite ale inginerului nascut undeva in vecinatatea Bucurestiului.

 

„Parintele” Canary Wharf

Jurnalistii britanici au decis sa scrie despre povestea romanului George Iacobescu, impresionati de performantele manageriale ale acestuia. Aceasta, dupa ce au descoperit ca, in timp ce Europa este cutremurata de grave probleme economice, iar Marea Britanie nu isi poate reveni din criza, Canary Wharf, al doilea centru financiar al metropolei de pe Tamisa, continua sa se dezvolte cu o dinamica uimitoare.

In ianuarie, primii dintre cei 8.000 de angajati ai celei mai mari banci americane, JP Morgan, se vor muta din centru financiar londonez City in Canary Wharf Tower, o cladire eliberata in mare graba de cei de la Lehman Brothers, o alta banca din SUA, renumita pentru rolul pe care l-a avut in declansarea recesiunii din 2008. Si apoi, peste numai un an, aceiasi functionari care au lucrat pana acum in City vor avea numai pentru ei un nou zgarie-nori in acelasi renumit centru financiar Canary Wharf. „George Iacobescu este cel care a facut posibila realizarea ambelor evenimente”, se remarca in articolul mentionat, cu fascinatie la adresa romanului.

„Daca cineva se va gandi sa ridice o statuie «parintelui Canary Wharf» in piata centrala a complexului, Canada Square, aceasta ar trebui sa il reprezinte, fara indoiala, pe presedintele executiv, in varsta de 66 de ani, al companiei Canary Wharf Group (CWG)”, continua elogiile la adresa lui George Iacobescu.

 

Zgarie-nori din nimic

Inginerul nascut in Romania venea la Londra din Canada, in 1988, pentru a coordona constructiile pe un teren viran, in zona vechilor docuri, afla cititorii cotidienelor This is London si Evening Standard. Iar din 1997, Iacobescu este cel care conduce al doilea centru financiar al capitalei britanice.

In prezent, CWG detine o suprafata construita de aproximativ 600.000 de metri patrati care valoreaza 4,7 miliarde de lire sterline, de unde initiatorii proiectului colecteaza chirii in valoare de 230 milioane de lire sterline. Compania administreaza, de asemenea, aproximativ 45 de hectare de teren si circa 1,5 milioane de metri patrati de birouri, la care se adauga numeroase spatii comerciale subterane.

Intentia declarata a managementului companiei este de a dubla populatia zonei in urmatorii 20 de ani, de la 100.000 de locuitori in prezent pana la 200.000. In plus, exista un proiect de extindere a zonei cu inca peste jumatate de milion de metri patrati inspre est, in zona Wood Wharf, care insa este blocat in momentul de fata. Toate acestea fac parte din proiectul condus de romanul George Iacobescu.

Echipa de 150 de puternici dezvoltatori imobiliari condusa de Iacobescu a reusit sa economiseasca o jumatate de miliard de lire sterline din banii contribuabililor construind un terminal de cale ferata la doar jumatate din valoarea stabilita in urma estimarilor guvernului. Cu toate acestea, realizarea in acest moment a unei cladiri de 20 de etaje in care va functiona European Medicines Agency nu este suficienta pentru a oferi activitate intregului colectiv de specialisti, dupa cum informeaza jurnalistii britanici.

George Iacobescu a decis ca este momentul sa „isi intinda aripile”, spun cei de la Evening Standard cu referire la inginerul roman. Ei relateaza in detaliu cum acesta a perfectat in urma cu un an o colaborare in participatiuni egale cu cea mai mare companie britanica de proprietati imobiliare cu destinatie comerciala, Land Securities Group, pentru construirea unui zgarie-nori de 34 de etaje si inalt de 160 de metri, care a fost denumit Walkie Talkie, pe strada Fenchurch Street din Canary Wharf. Ulterior, compania condusa de inginerul roman a regandit proiectul, pastrandu-i proportiile, dar simplificand partea superioara a turnului. In plus, structura interioara a cladirii a fost modificata pentru a-i optimiza capacitatile. Intentia presedintelui executiv de origine romana al CWG era de a oferi un imobil potrivit pentru toti cei 8.000 de angajati de la JP Morgan. Iar proiectul se afla acum in plina derulare.

————————————————–

„Daca cineva se va gandi sa ridice o statuie «parintelui Canary Wharf» in piata centrala a complexului, Canada Square, aceasta ar trebui sa il reprezinte fara indoiala pe presedintele executiv, in varsta de 66 de ani, al companiei Canary Wharf Group (CWG)”

Evening Standard despre George Iacobescu

—————————————————

 

Negociatorul…

Profesionistul George Iacobescu nu a beneficiat, insa, permanent de „vanturi prielnice”. Proiectul Canary Wharf s-a aflat in criza profunda in 1992 datorita unei crize economice care a durat sapte ani si s-a incheiat in 1996.

In fine, in septembrie 2009, Lehman Brothers inchiria in Canary Wharf un zgarie-nori cu 33 de nivele inainte de a intra in faliment. „Lucrurile mergeau rau…”, se deruleaza istorisirea celor de la Evening Standard.

Si totusi, peste numai doua luni, pe fondul unei lipse de incredere generalizate, Iacobescu a reusit sa il convinga pe presedintele celor de la JP Morgan, Jamie Dimon, sa cheltuie 237 milioane de lire sterline pentru a cumpara un teren in imediata vecinatate a bancii americane falimentare, pentru a-si construi propriul «cartier general» european. Canary Wharf Group turnase doar fundatia noii cladiri, cand JP Morgan a ajuns la concluzia ca este nevoita sa renunte la investitie, din cauza recesiunii.

„«Ce-ati spune de cladirea aceasta minunata ce urmeaza sa fie eliberata de Lehman Brothers?», a reactionat imediat romanul de la Canary Wharf. Poate deveni sediul JP Morgan pentru 495 de milioane.

In acest fel, cei 8.000 de angajati ai JP Morgan se vor muta totusi in Canary Wharf. Si, pentru orice eventualitate, stalpii fundatiei viitorului cartier general al companiei au fost ridicati pana la nivelul solului. Asa se intampla cand omul isi face singur norocul…”, relateaza cu vadita incantare jurnalistii britanici, despre talentul de negociator al profesionistului George Iacobescu.

Iar din profilul romanului, asa cum a fost el conturat admirativ, de un articol publicat la finele lunii octombrie de doua ziare cunoscute care apar la Londra, nu razbate nicio „umbra” de imagine negativa a romanilor sau a Romaniei. Dimpotriva…

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!