Ambasadorul Frantei: „Romania este un paradis agricol”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 februarie 2014

Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a declarat ca a initiat discutii intre marile lanturi de distributie franceze si producatorii din agricultura, dupa ce si-a dat seama ca este o aberatie ca romanii sa cumpere mere importate din Polonia, in conditiile in care Romania e un paradis agricol.

„La initiativa mea, in martie anul trecut, au fost organizate mai multe reuniuni cu marile lanturi de magazine franceze prezente in Romania, cu Ministerul Agriculturii si cu reprezentanti din agricultura si, respectiv, din sectorul bio. De ce? Pentru ca mi-am dat seama, ca si consumatorii romani, de unele aberatii. Dupa cum ati auzit deseori (…), Romania este un paradis agricol care se poate transforma intr-un infern, daca nu sunt reorganizate lucrurile si, in special, filierele scurte”, a declarat Philippe Gustin, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Ambasadorul francez a explicat ca a lansat discutiile pentru ca in supermarketuri sa poata fi cumparate mere romanesti. „Cum se poate accepta ca merele cumparate din supermarketuri sa fie importate din Polonia? Pornind de la acest exemplu al marului, am lansat discutii intre producatori si marile lanturi de distributie cu obiectivul ca maine (in curand – n.r.) sa gasim in aceste lanturi de magazine mere din Romania”, a spus Gustin.

Diplomatul francez a subliniat ca pentru a se ajunge aici este nevoie de „o reorganizare completa a filierei, pentru ca lanturile de distributie au nevoie de continuitate”. „Merele se consuma aproape tot anul, trebuie sa existe o uniformitate a calitatii, iar asta presupune spatii frigorifice de depozitare care sa permita livrarea in permanenta catre marii distribuitori, adica o reorganizare a ceea ce numim noi filiere scurte”, a declarat Gustin.

Ambasadorul francez a mai spus ca este multumit de faptul ca au raspuns invitatiei sale nu doar marii distribuitori francezi, ci si cei germani, cu care a avut recent un dineu. „Daca vom ajunge la rezultate in cazul merelor, vom putea proceda la fel si in alte sectoare”, a conchis Philippe Gustin.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!